UTRØSTELIG: Sep Vanmarcke gråt i flere minutter etter at girtørbbel frarøvet ham muligheten til å kjempe om seier. Foto: Tim de Waele/Getty Images

Tårevåt slutt på Roubaix for Vanmarcke

Theis Magelssen
Tips meg @TheisMagelssen

Publisert 15.04.19 14:07

Del på    

– Det vil seg bare ikke for meg, sier klassikerspesialisten etter at girtrøbbel ødela seierssjansen.

(procycling.no): I 2013 fremsto han som den nye vinen på brosteinen. Fabian Cancellara kjørte og kjørte, men klarte ikke kvitte seg med 24 år gamle Sep Vanmarcke. Belgieren ble slått i spurten i velodromen i Roubaix. Men andreplassen virket å være gjennombruddet til en rytter som kunne vinne like mange utgaver av Helvetet i Nord som de tre mannen over ham på podiet hadde.

Vanmarcke har fortsatt ikke returnert til podiet i Paris-Roubiax. Men han har vært så ufattelig nære, mange ganger. Slik gikk det også i 2019 for brosteinskjempen.

– Det vil seg bare ikke for meg. Det hadde vært bedre for meg om jeg ble hjemme på sofaen. Da ville jeg ikke vært så skuffet som jeg er nå, sa Vanmarcke til Cyclingnews like etter målpassering i Roubaix.

ANNONSE: Følg sesongen hos Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Men først måtte han ha en stund for seg selv. 40 sekunder etter at landsmann Philippe Gilbert vant Paris-Roubaix på bare sitt tredje forsøk, endte Vanmacke på fjerdeplass for tredje gang.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

TEIPET KNE: Sep Vanmarcke bar fremdeles tydelige merker etter velten i E3 BinckBank Classic. Foto: Luc Claessen/Getty Images

Et teipet venstre kne var et tydelig memento fra velten i E3 som skapte vansker for ham i Flandern rundt. Men på den morderiske borsteinen i Nord-Frankrike var det ikke kroppen som sviktet, det var sykkelen. Følelsene tok overhånd i velodromen. Vanmarcke lente seg mot et gjerde, og gråt i flere minutter, så møtte han pressen. Han fikk skryt for å ha kjørt et strålende ritt, men 30-åringen fant ingen trøst.

– Det er sant, jeg kjørte veldig bra. Men om du kjører over Carrefour de l’Arbre og giret ditt ikke virker, og du tvinges til å kjøre på et for tungt gir, da gjør det vondt å se de andre kjøre av gårde. De hadde aldri klart å kjøre fra meg i dag, beretter EF Education-rytteren.

Jobbet hardt for å bli klar

Årets viktigste uker ble et langt mareritt for Vanmarcke. Han veltet hardt i E3 BinckBank Classic, og kneet ble kraftig forslått. Hard jobbing sammen med fysioterapeut Lieven Maesschalk virket å bedre tilstanden betraktelig, og Vanmarcke kjørte inn til en sterk 25. plass i Flandern rundt. Der var han også delaktig i seieren til lagkompis Alberto Bettiol.

Konklusjonen ble da at han åpenbart var klar for å sykle Paris-Roubaix også, men var han klar for å kjempe om seier?

– Jeg har vært gjennom helvete de siste ukene, både fysisk og på det emosjonelle plan. Forrige uke så overrasket jeg meg selv i De Ronde. Håpet mitt steg, og denne uken jobbet jeg virkelig hardt for å bli klar. Jeg visste jeg hadde en sjanse om jeg gjorde alt perfekt. Og alt gikk perfekt, jeg følte meg super. Jeg gikk ikke tom for bensin slik jeg har gjort tidligere. Både taktisk og fysisk så gjorde jeg ingen feil.

Han holdt seg unna trøbbel. Ingen punkteringer eller velt. Men uflaksen, som har rammet ham så mange ganger før i rittet, slo til igjen.

– Like før de viktigste sektorene så ble sykkelen ødelagt, og det ødela beina mine, forklarte Vanmarcke.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

HÅPET BRAST: Sep Vanmarcke trillet i mål til sin tredje fjerdeplass i Paris-Roubaix. Foto: Tim de Waele/Getty Images

Belgieren holdt følge over Carrefour de l’Arbre, og hang med inn til det siste skikkelige strekket over Gruson. Kun 14 kilometer gjensto, men det var her at angrepet fra Politt og Gilbert forsvant.

– Giret mitt låste seg på nummer 11. Jeg klarte ikke bytte gir, så jeg måtte kjøre resten på nummer 11. Det drepte meg helt. Tråkkfrekvensen ble bare 40 eller 50. Jeg klarte det gjennom Carrefour, så akselererte de. Jeg hadde ikke noe annet valg enn å la dem gå, selv om jeg hadde gode bein.

En mil med styrketråkk

Vanmarcke stoppet ikke opp, og fortsatte jakten sammen med Peter Sagan og gratispassasjer Yves Lampaert. EF Education-rytteren ropte og ropte på å få hjelp fra mekaniker mens han tråkket rundt på blytunge gir. Men det var for sent.

– Det ruinerer beina dine. Jeg måtte vente helt til etter Hem-sektoren. Jeg måtte kjøre ti kilometer på mitt tyngste gir. Det ødelegger rittet. Etter at jeg byttet sykkel så fortsatte jeg for å få en hederlig plassering. Men det eneste jeg tenkte på i dag, og hva jeg hadde i beina, var en spurt for seieren. Jeg hadde vært nære. Det gjør veldig vondt etter disse ukene jeg har hatt.

ANNONSE: Følg sesongen hos Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

En belgisk journalist forsøkte å støtte den nedbrutte klassikersyklisten ved å si at han burde være stolt over prestasjonen. Men Vanmarcke evnet ikke se det positive i rittet.

Om det er noen trøst, så finnes det flere eksempler på at alder ikke trenger å være en stor hindring i Paris-Roubaix. Seierherren på søndag var 36 år gamle Philippe GIlbert. To år tidligere vant Greg Van Avermaet som 31-åring. Matthew Hayman var nesten 38 år da han slo Tom Boonen i 2016. Han vant på 15. forsøk.

Sep Vanmarcke fyller 31 år i sommer. Det er kanskje ingen trøst for ham nå, men han har fortsatt tid til å bli eier av en fransk brostein før karrièren er over.

Tagget med: , , , ,

Les også disse