VANT IKKE MEST: Peter Sagan vant mange ritt i verdensmestertrøyen. Men én rytter vant flere enn slovaken. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

Her er tallene som oppsummerer sykkelsesongen

Anders Eia Linnestad
Tips meg

Publisert 31.10.16 20:47

Del på    

Viktig og mindre viktig statistikk fra sykkelåret 2016.

(procycling.no): Nok en sykkelsesong på landeveien er over, i alle fall for de største lagene. 2016 ble året da Peter Sagan forsvarte VM-tittelen, Chris Froome løp opp Mount Ventoux og Mathew Hayman sjokkerte seg selv og alle andre ved å vinne Paris-Roubaix.

Sesongen har inneholdt mange minneverdige øyeblikk, men den har også vært grobunn for mange interessante og mindre interessante statistikker. For hvem vant egentlig flest ritt? Hvilket lag syklet flest kilometer? Og var noen i feltet eldre enn Matteo Tosatto?

De spørsmålene, og mye mer, får du svaret på her.

Belgiske vinnere

Selv om Peter Sagan kjempet om seieren i det meste han stilte opp i, var det ikke slovaken som var årets mestvinnende syklist. Prokontinentalrytteren Timothy Dupont rullet først over målstreken hele 15 ganger denne sesongen, og tok med det én seier mer enn Sagan. På tredjeplass følger vår egen Alexander Kristoff, som triumferte 13 ganger denne sesongen. Det samme gjorde den franske spurteren Bryan Coquard, som deler den siste podiumplassen med nordmannen.

(Saken fortsetter under bildet.)

MESTVINNENDE: Timothy Dupont slo Kristoffer Halvorsen og LottoNL-Jumbos egen Dylan Groenewegen under Nokere Koerse. Det var én av hans totalt 15 triumfer denne sesongen. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM

MESTVINNENDE: Timothy Dupont slo Kristoffer Halvorsen og LottoNL-Jumbos egen Dylan Groenewegen under Nokere Koerse. Det var én av hans totalt 15 triumfer denne sesongen. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM

Ingen av de fire mestvinnende rytterne kjørte dog for det mestvinnende laget. På den listen er nemlig Etixx-QuickStep helt overlegne. Deres 54 seire er hele 15 flere enn neste lag på listen. Det er Team Sky, som sto øverst på podiet 39 ganger i år. Deretter følger Movistar med sine 36 triumfer.

Men ikke alle WorldTour-lagene kan vise til like høye tall. Til tross for at Romain Bardet imponerte med en annenplass sammenlagt i Tour de France, har det ikke blitt veldig mange rittseire for AG2R. Det franske laget har kun vunnet åtte ritt denne sesongen – færrest av alle lagene i WorldTouren. Forhåpentlig kan Sondre Holst Enger pynte på det tallet neste sesong.

Uheldige Giant-Alpecin

Cannondale-Garmin og Giant-Alpecin har heller ikke tilbrakt mye tid på toppen av podiet. Med ti seire var det amerikanske laget nest dårligst i klassen, mens Giant-Alpecin var tredje dårligst med sine 15.

At Giant-Alpecin er så langt nede på listen skyldes nok i stor grad treningsulykken som rammet hele seks av lagets ryttere før sesongen. Gode avsluttere, som John Degenkolb og Max Walscheid, fikk jo nærmest hele året ødelagt av en uoppmerksom bilist. Også Warren Barguil gikk i bakken.

Derfor er det heller ikke overraskende at Giant-Alpecin var det WorldTour-laget som brukte lengst tid på å vinne sitt første ritt for sesongen. Det skulle ta hele 126 dager før en Giant-rytter sto på toppen av resultatlistene, da tempohesten Tom Dumoulin viste frem kjempekreftene på den første etappen av Giro d’Italia. Og ja, det var en tempo.

Forza Italia

Til nå har vi slått fast at belgiske Dupont var årets mestvinnende rytter og at belgiske Etixx-QuickStep er årets mestvinnende lag. Betyr det at Belgia også er årets mestvinnende nasjon? På ingen måte. Italienske ryttere har til sammen hele 143 seire denne sesongen, og er dermed i en klasse for seg. Neste land på listen er Frankrike med 107 seire, deretter følger nevnte Belgia med 103.

(Saken fortsetter under bildet.)

<b>VANT:</b> Giacomo Nizzolo vant den siste etappen i Giro d'Italia. Her fra en tidligere anledning. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

MANGE ITALIENSKE SEIRE: Giacomo Nizzolo er blant de mange italienerne som har vunnet ritt denne sesongen. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

Tallene er kanskje ikke så overraskende når statistikken også viser at Italia er den nasjonen med flest ryttere i det ProCyclingStats karakteriserer som «top level teams». 63 italienere var fordelt utover de mange lagene denne sesongen. Frankrike hadde 59 ryttere, mens Belgia hadde 55.

Av de nordiske landene har Norge klart flest triumfer. Anført av Kristoff, Edvald Boasson Hagen og Kristoffer Halvorsen har Norge vunnet hele 40 UCI-ritt denne sesongen. Danmark vant «bare» 22.

Svensk listetopp

Svenskene står oppført med fattige to seire på herresiden, men de kan likevel være stolte av å ha den proffrytteren med flest rittdager denne sesongen. For Tobias Ludvigsson har faktisk konkurrert hele 96 dager i 2016. Det antallet kan bare franske Adrien Petit matche. Tom Stamsnijder, Thomas Voeckler og Imanol Erviti deler alle tredjeplassen med 95 rittdager. For øvrig er det første gang siden 2008 at ingen ryttere har over 100 konkurransedager på sykkelsetet.

Av de norske rytterne var det Alexander Kristoff som hadde flest. Katusha-rytteren endte til slutt opp med å tilbringe 86 dager i feltet. Vegard Breen er neste nordmann på listen med 80 rittdager.

Hva så med lagene? Jo, AG2R er det laget som har tilbrakt flest dager i ritt, 298 dager totalt. Deretter følger et annet fransk lag, FDJ, som har hatt 286 rittdager denne sesongen. Dermed bør det heller ikke komme som noen overraskelse at de to franske WorldTour-lagene også er de to lagene som har syklet flest kilometer denne sesongen. AG2Rs ryttere har til sammen syklet 46.705 kilometer i år, mens laget til Odd Christian Eiking og Daniel Hoelgaard har lagt bak seg 44.894 kilometer i konkurranse.

Få kilometer for Orica-BikeExchange

Det WorldTour-laget med færrest seire er altså det laget som har syklet lengst. Denne sesongen har AG2R-rytterne i snitt syklet 5838 kilometer mellom hver seier. Dårligst i klassen.

AG2R er også det laget som har kjørt flest ritt denne sesongen, men de må dele plassen på toppen av listen med prokontinentallaget Wanty-Groupe Gobert. Begge har deltatt i 99 ritt. FDJ følger på tredjeplass med sine 97.

Av WorldTour-lagene er det Giant-Alpecin som har kjørt færrest ritt. 68 totalt. Likevel har de ikke færrest rittdager, for det er det nemlig Orica-BikeExchange som har. Det australske laget har hatt 230 konkurransedager denne sesongen, hvilket er 18 dager mindre enn Trek-Segafredo, som har nest færrest. De to lagene har også syklet færrest kilometer denne sesongen. Orica endte til slutt på 35.536 kilometer, mens Trek kjørte 39.149.

Globetrotterne fra Afrika

Mens AG2R har kjørt lengst og Orica-BikeExchange har kjørt kortest, er Dimension Data det laget som har kjørt ritt i flest land. Edvald Boasson Hagens lag har syklet i hele 26 forskjellige land denne sesongen – ett mer enn Tinkoff. Verdt å merke seg er det også at FDJ, som altså deltok i hele 97 ritt i 2016, er det WorldTour-laget som har konkurrert i færrest land. Marc Madiots menn har bare besøkt 13 forskjellige nasjoner i år – ti av dem var obligatoriske som en del av WorldTouren.

(Saken fortsetter under bildet.)

VERDEN RUNDT: Edvald Boasson Hagens lag Dimension Data har syklet ritt i mange forskjellige land denne sesongen. / (c)Tim De Waele

VERDEN RUNDT: Edvald Boasson Hagens lag Dimension Data har syklet ritt i mange forskjellige land denne sesongen. FOTO: (c)Tim De Waele

 

 Selv om Cannondale-Drapac ikke markerte seg nevneverdig på resultatlistene, kan de likevel skryte av at de både var feltets yngste og mest internasjonale lag i 2016. Snittalderen i årets tropp var på 26,6 år, noe som faktisk gjør amerikanerne til det eldste yngste laget i WorldTouren siden ProCyclingStats begynte å føre statistikk i 2001. Med en snittalder på 29,1 år, var Trek-Segafredo det eldste WorldTour-laget forrige sesong.

 

Den eldste rytteren i feltet var Matteo Tosatto, som var 41 år og 232 dager da han syklet sitt siste ritt for sesongen. Tyske Max Kanter, som har vært trainee for Giant-Alpecin i høst, ble sesongens yngste rytter, da han syklet ritt 18 år og 71 dager gammel.

Flerkulturelle Cannondale

Som tidligere nevnt, var Cannondale-Drapac også det mest internasjonale laget i 2016. Deres tropp inneholdt ryttere med 17 forskjellige nasjonaliteter, deriblant norske Kristoffer Skjerping og danske Matti Breschel. Etixx-QuickStep, Trek-Segafredo og Dimension Data hadde alle ryttere fra 15 forskjellige land i stallen.

Sistnevnte var også det laget med flest nasjonale mestere. Dimension Data kunne på høsten smykke seg med åtte forskjellige mestertrøyer, fire på fellesstarter og fire på tempo. Edvald Boasson Hagen var med sine to trøyer en viktig bidragsyter til nettopp det.

Med fem nasjonale mestere var Tinkoff laget med nest flest mestertrøyer denne høsten. Riktignok hadde de like mange mestere på fellesstart, men Maciej Bodnar var den eneste som ble nasjonal mester på tempo.

Slik var sesongen 2016 oppsummert i tall. Nå kan 2017 bare komme.

Kilde: ProCyclingStats

Tagget med: , , , , , , , , , , ,

Les også disse