Prøv Procycling Pluss idag

Taco van der Horn-skrell i Nederland: – Holy sh*t!

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 15.08.18 15:32

Del på    

Spurtlagene startet jakten for sent.

(procycling.no): Spurten i hovedfeltet ble vunnet av Dylan Groenewegen, men det hjalp lite når bruddet passerte målstreken over minuttet i forveien.

Etter flere angrep fra Matej Mohoric valgte Taco Van der Horn (Roompot-Nederlandse Loterij) å gå kontra.

Sloveneren forsøkte å svare, men Van der Horn hadde mest saft igjen i beina av de to.

– Holy shit! utbrøt Van der Horn etterpå.

Deretter gikk det altså over minuttet (1:10 for å være helt nøyaktig) før hovedfeltet der blant andre Kristoffer Halvorsen (Team Sky) var plassert. Amund Grøndahl Jansen (LottoNL-Jumbo) var en av rytterne som jobbet heftig da rytterne ankom de avsluttende rundene i Antwerpen, men spurtlagene startet jakten for sent og sørget samtidig for en stor dag for prokontimannskapet til Roompot.

– Vi hadde en perfekt plan. Vi tok det rolig underveis og så samarbeidet vi godt mot slutten. Mohoric var ekstremt sterk, men til slutt klarte jeg å ta det i land, uttalte Van der Horn i et intervju som ble vist hos Eurosport etterpå.

Maxime Vantomme tok andreplassen på etappen, men Sean De Bie ble nummer tre. Mohoric ble fjerdemann, mens Asselman tok femteplassen.

Mohoric gikk opplagt for å vinne etappen, men ettersom han også sørget for å samle inn ni bonussekunder underveis, endte han opp med overta rittledelsen fra Stefan Küng.

Sean De Bie er ny andremann sammenlagt, mens Küng falt ned til tredjeplass.

Slik gikk det til:

Dag tre av Binck Bank Tour inneholdt nok en mulighet for feltets aller raskeste menn. Etter en 12 kilometer lang tempoetappe dagen i forveien, virket det på papiret overkommelig for en mørbanket Amund Grøndahl Jansen å ta seg de 174,9 kilometerne mellom Aalter og Antwerpen.

Tørre veier og lite vind gjorde det hele håndterbart, og feltet slo seg til ro med at Matej Mohoric (Bahrain-Merida), Sean De Bie (Verandas Willems-Crelan), Maxime Vantomme (WB Aqua Protect Veranclassic), Jesper Asselman (Roompot-Nederlandse Loterij) og Taco Van der Hoorn (Roompot-Nederlandse Loterij) dikk danne utbruddet.

Dermed satt altså Roompot-laget med to mann der framme, mens Mohoric, i hvert fall på etapper med enda mer utfordrende profiler, ikke er en rytter man ønsker å jakte mot slutten av dagen.

På åpningsdagen av rittet var det for øvrig Fabio Jakobsen (Quick Step-Floors) som innkasserte etappeseieren foran Marcel Kittel og Caleb Ewan. Kristoffer Halvorsen var for øvrig pent framme og snappet fjerdeplassen.

Kittel blant favorittene

Foran onsdagens etappe var det mange som mente at Kittel burde ha en god mulighet til å vinne, dersom han klarte å manøvrere seg i riktig posisjon foran massespurten.

JOBBET IHERDIG: LottoNL-Jumbo innså tidlig hvor dette bar, men det var likevel for sent å kjøre inn bruddet. Her er Amund Grøndahl Jansen i aksjon i front av feltet. FOTO: Via Eurosport Norge

På vei mot den belgiske byen Antwerpen var det BMC Racing som tok kontrollen over feltet. Stefan Küng benyttet tempoetappen til å kjøre seg inn i ledertrøya, og det var nettopp den det amerikanske laget satte seg i fronten for å forsvare.

De fem foran fikk et forsprang på 4 minutter og 30 sekunder, uten at ’the bunch’ så ut til å bry seg nevneverdig om det.

Med 55 kilometer igjen hadde tempoet økt betraktelig ettersom Ag2r satte laget fram og ga full gass. Der framme sank forspranget for første gang på en lang stund ned mot tre minutter.

Spurtlagene tok kontroll

Tim Declerq tok fronten for Quick Step-Floors og fikk selskap av både Mathew Hayman og Grøndahl Jansen der framme. Romerikingen var plastret opp på den ene armen og kjørte med en skinne over et vondt håndledd på venstrehånda etter velt under åpningsetappen. Det så ikke bare enkelt ut å gripe om styret for nordmannen, men at han viste seg fram i teten av feltet var likevel et positiv signal fra LottoNL-Jumbo-hjelperen.

I denne perioden hadde både Greg Van Avermaet og Stefan Küng tekniske problemer, men BMC Racing Team sørget for at begge to kom seg greit opp igjen.

De fem der framme holdt likevel greit stand og det gjorde at flere og flere blant spurtlagene engasjerte seg i arbeidet med å sveive dem inn.

Med tre mil igjen hadde avstanden krøpet ned under tre minutter, idet Svein Tuft jobbet på vegne av Caleb Ewan der framme.

Det begynner å haste for feltet

Etappen skulle avsluttes med tre runder inne i Antwerpen. De var 12,2 kilometer og inneholdt noen korte brosteinspartier.

Da feltet passerte målområdet som markerte startpunkt for de siste to rundene, var forspranget nede i rundt 2 minutter og 40 sekunder. Igjen var det Grøndahl Jansen som tok føringer i tet i håp om å sende lagkompis Dylan Groenewegen på skuddhold foran spurten.

Ut på sisterunden hadde feltet fremdeles 1 minutt og 50 sekunder å kjøre inn. I bruddet hadde Mohoric sikret seg 9 bonussekunder ved å lede bruddet ut og inn av «The Golden Kilometer» plassert 11,2 kilometer før mål.

Og hastet det ikke tidligere, hadde alarmen gått for alvor i hovedfeltet der en hel del sportsdirektører nå hadde begynt å klø seg i hodet bak i følgebilene.

Mohoric prøvde og prøvde

Med seks kilometer igjen brøt panikken løs i hovedfeltet. Nær sagt alle lag kastet seg med i jakten, men fremdeles tok de ikke de nødvendige sekundene på de fem i front.

I det tekniske partiet med fem kilometer igjen til mål, spilte Mohoric ut kortet sitt og angrep sine bruddkompiser. De Bie agerte kjapt og sørget for å samle det hele igjen.

Kilometeren senere prøvde sloveneren seg igjen, men heller ikke denne gangen klarte den tidligere U23-verdensmesteren å slite seg løs.

Støtene gjorde at Asselmann mistet kontakt med bruddet, men Roompot-laget hadde fremdeles Van der Horn igjen der framme.

Det avgjørende angrepet skulle også komme fra Van der Horn. Mohoric gikk til for fjerde gang, og Roompot-rytteren svarte. Han hadde opplagt mest krefter igjen i beina og tok en overraskende etappeseier.

Vantomme ble andremann, De Bie nummer tre, Mohoric fire og Asselmann fem – før hovedfeltet ankom og Dylan Groenewegen spurtet hjem sjetteplassen.

Det ble dog et solid plaster på såret for Mohoric at han overtok sammenlagtledelsen i rittet fra Stefan Küng.

PS: Hverken Kristoffer Halvorsen (Team Sky) eller Daniel Hoelgaard (Groupama-FDJ) maktet å plassere seg blant de 10 beste på etappen.

Tagget med: , , , , ,

Les også disse