VIL TILBAKE: Euskaltel-Euskadi syklet Tour de France 13 år på rad, inntil laget ble lagt ned. Nå vil Euskadi-Murias ta opp arven. FOTO: Tim de Waele/Corbis via Getty Images

Vil ta baskerne tilbake til Tour de France

Knut Andreas Lone
Tips meg @knut_lone

Publisert 25.11.18 15:17

Del på    

Euskadi-Murias vil søke om Tour-invitasjon.

(procycling.no): Det baskiske laget Euskaltel-Euskadi var fast inventar i Tour de France mellom 2001 og 2013, hvor ryttere som Iban Mayo, Samuel Sánchez, Haimar Zubeldia og Amets Txurruka satte farge på rittet.

Det samme gjorde fansen, som stilte i store tall og med det lett gjenkjennelige baskiske flagget, og som fremdeles ofte er og se, spesielt i Pyreneene.

Laget ble imidlertid lagt ned etter 2013-sesongen, som følge av den økonomiske krisen i Spania. Siden da har man prøvde å bygge opp igjen sporten i landet. Baskiske ryttere som Mikel Landa, Mikel Nieve, Gorka og Ion Izagirre har fortsatt karrieren på suksessfullt vis i andre lag og ivaretatt den baskiske stoltheten, og World Tour-rittet Baskerland rundt går hvert år i starten av april.

I 2015 ble kontinentallaget Euskadi-Murias etablert, for å ta opp arven etter Euskaltel-Euskadi. Borte var imidlertid de oransje trøyene som forgjengeren var kjent for, og morgendagens baskiske helter var ikledd refleksgrønne drakter.

2018 var et stort år for laget. Før sesongen ble de oppgradert til prokontinentallag, og ble i tillegg invitert til Vuelta a España. Her markerte de seg på strålende vis, da Óscar Rodríguez tok en formidabel etappeseier på den 13. etappen til La Camperona. Laget kronet sesongen med sammenlagtseier i World Tour-etapperittet Tour of Turkey, etter at Eduard Prades sikret seg de nødvendige sekundene på den siste etappen.

Det får manager Jon Odriozola til å drømme stort foran 2019-sesongen.

– Drømmen om å dra tilbake er litt nærmere

Han håper at den baskiske sykkelforankringen og innsatsen i 2018, skal være med på å sikre laget en plass i neste års Tour de France.

– Bare for noen måneder siden sa folk at vi ikke kom til å komme til vueltaen og her er vi, noe som viser at ydmykhet og arbeid tar deg langt. Vi lar beina snakke i rittene, som er måten å gjøre det på. Resultatene vi har oppnådd og hjelpen fra Francis Lafargue har imponert Tour-sjefene, sier Odriozola i et intervju med AS.

Lafargue var tidligere var tidligere en del av ledelsen i Banesto-laget, og var på Tour-presentasjonen i Paris i oktober, hvor de blant andre møtte rittdirektør Christian Prudhomme.

(artikkelen fortsetter under bildet)

STOR SEIER: Eduard Prades stjal sammenlagtseieren i Tour of Turkey fra Alexey Lutsenko på den siste etappen av rittet. FOTO: Alex Livesey/Getty Images

– De vet at støtten fra Baskerland er veldig viktig, spesielt på Pyrenee-etappene.

– ASO har invitert oss til å sende søknader til alle deres ritt. Det er et viktig steg. Vi er tilfreds fordi drømmen om å dra tilbake til touren er litt nærmere, men vi vet det vil bli vanskelig i 2019, sier Euskadi-Murias-sjefen ifølge Velonews.

Tour-arrangøren ASO har fire såkalte wildcards å dele ut. De to siste årene har det vært de samme lagene som har fått invitasjon til rittet: Direct Energie, Fortuneo-Samsic, Cofidis og Wanty-Groupe Gobert. De fire lagene er ifølge Cyclingnews.com også med i kampen om en plass i rittet i år også, sammen med Cital Concept, som ble utelatt i år. Israel Cycling Academy skal også være blant dem som håper på en invitasjon.

Henter hjem Sky-rytter

Med etappeseier i Vuelta a España og sammenlagtseier i Tour of Turkey viste laget at de absolutt kan gjøre sine saker bra, men må nå jobbe for å ta nye steg.

Eduard Prades, som i tillegg til å vinne Tour of Turkey også vant Tour of Norway, har signert for Movistar.

Inn kommer imidlertid Beñat Intxausti, etter tre år i Team Sky. Baskeren har imidlertid hatt et skuffende opphold, preget av sykdom og skuffelse. De siste to sesongene har han bare hatt syv rittstarter. Laget beholder imidlertid etappevinneren fra vueltaen, Óscar Rodríguez.

Tagget med: , ,

Les også disse