INNGIKK AVTALE: Michal Kwiatkowski (Team Sky) og Philippe Gilbert (QuickStep-Floors) ble enige om å samarbeide inntil den siste kilometeren. FOTO: Tim de Waele (TDWSport.com)

«Vi sykler sammen til siste kilometer og så vinner den beste»

Knut Andreas Lone
Tips meg @knut_lone

Publisert 16.04.17 20:41

Del på    

Godt samarbeid avgjørende i Amstel.

(procycling.no): Etter noen magre år for Philippe Gilbert har belgieren slått knallhardt tilbake. I 2011 herjet han, da han vant alle tre Ardenner-klassikerne, og i 2012 ble han verdensmester. Siden har han ikke helt levd opp til forventningene, til tross for seier i Amstel Gold Race i 2014 og etappeseire i Giro d’Italia 2015, blant annet.

Da kontrakten gikk ut med BMC i fjor valgte han å ta en kort kontrakt med kraftig lønnskutt og resultatbaserte bonuser for å sykle hos QuickStep-Floors. Det har vist seg å være en suksessoppskrift.

Andreplass i Dwars Door Vlaanderen, E3 Haralbeke, etappe- og sammenlagtseier i De Panne Tredagers og seier i Flandern rundt var status før Amstel Gold Race, som markerer starten på Ardenner-uken, i utgangspunktet er belgierens domene. Og i det nederlandske rittet fortsatte han den fantastiske sesongen.

– Målet mitt er å vinne en klassiker hvert år. Jeg har vunnet to i år, så det gjør kanskje opp for årene jeg ikke vant, fortalte Gilbert etter målgang.

– Du må finne en eller to prosent ekstra

Da Tiesj Benoot gikk til opp Kruisberg med drøye fire mil til mål var Gilbert på alerten og gikk avgårde. Sammen med Benoot fikk han etablert en gruppe med Sergio Henao (Team Sky), Michael Albasini (Orica-Scott), Nathan Haas (Dimension Data), Ion Izaguirre (Bahrain-Merida), Bert-Jan Lindeman (LottoNL-Jumbo) og Jose Joaquin Rojas (Movistar).

Mens det ble for tungt for Benoot og Lindeman, klarte Michal Kwiatkowski (Team Sky) på imponerende vis å komme seg opp til gruppen. Opp Bemelerberg siste gang viste polakken igjen krefter og satte press på gruppen. Da han slakket av på gassen var det Gilbert som slapp løs kjempekreftene, og de to klarte å slite seg løs.

– På slutten med Kwiato kjørte vi hardt. Jeg så at de bak var på grensen. Jeg var det også, men hvis du kan finne en eller to prosent ekstra, så utgjør det forskjellen.

Kwiatkowski prøvde å overraske

Etter godt samarbeid i gruppen var luken til forfølgerne bak stor, og Kwiatkowski og Gilberts eneste trusler kom fra de fem fra deres opprinnelige gruppe. Dermed inngikk de en avtale, for å sikre at de holdt unna for de fem som jaktet.

– Jeg sa til ham «vi sykler til den siste kilometeren og så vinner den beste». Det er den beste avtalen du kan gjøre.

Da avtalen var fullført ble det imidlertid fort katt og mus, da de svingte inn på oppløpet i Berg en Terblijt. Kwiatkowski la seg bak, gav Gilbert noen meters luke og holdt den. Da Gilbert bremset gjorde Team Sky-rytteren det samme, og de to syklet sikksakk over veien en periode. Luken bak var likevel stor nok til at kvintetten bak ikke var noen trussel.

Kwiatkowski brukte de meterne han hadde opp til Gilbert til å få fart og plutselig suste han forbi, og forsøkte seg på en langspurt.

– Han overrasket meg litt i spurten, men det var motvind så jeg fikk ikke panikk, og jeg så at jeg kom nærmere å nærmere. Til slutt var det perfekt for meg.

34-åringen hentet sakte, men sikkert inn Kwiatkowski og med omtrent 50 meter til mål gikk han forbi. Til stor jubel kunne Gilbert feire sin fjerde seier i Amstel Gold Race, bare én mindre enn rekordholder Jan Raas.

Tagget med: , , , , , , , , ,

Les også disse