FØRSTE NORSKE SEIER: Tobias Foss ble historisk da han vant Tour de l'Avenir 2019. FOTO: Tour de l'Avenir

– Ikke én svak dag, alltid vært på. Nivået hans har vært skyhøyt

Knut Andreas Lone
Tips meg @knut_lone

Publisert 25.08.19 18:42

Del på    

Stig Kristiansen oppsummerer den historiske Avenir-seieren.

(procycling.no): Et nytt kapittel er skrevet i norsk sykkelhistorie. For en nasjon sulteforet på sammenlagtryttere i verdensklasse, skulle det endelig lykkes. I den 56. utgaven av Tour de l’Avenir – «ungdommens Tour de France» – sto endelig en nordmann øverst på pallen.

Helt tilbake i 1979 og 1988 sto vi på pallen ved henholdsvis Jostein Wilmann og Olaf Lurvik, mens siden rittet ble et U23-ritt i 1992 og etter hvert et U23-ritt i 2007, er Vegard Stake Laengens fjerdeplass i 2011 den beste sammenlagtplasseringen fra en norsk rytter.

De seneste årene har Stig Kristiansen stødig ledet det norske U23-landslaget til flere suksesser i det prestisjefylte Nations Cup-rittet. Midlertidige opphold i gul trøye og etappeseire har det blitt nok av, men den helt store sammenlagtsuksessen har det aldri blitt. Før i dag.

– Dette trodde jeg ikke var mulig, var den første reaksjonen, sier Kristiansen til procycling.no og puster tungt ut.

– Det har jo brygget noen år da, med Tobias med to topp ti-plasseringer og det er fjerde gang han er her. Han har jo blitt avlet frem, som en god klatrer og temporytter. Når alt stemte og laget var på plass, så ble det en fabelaktig seier. Både for Tobias og de andre gutta.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

– Nesten gått for perfekt

Vingrom-gutten ble i 2017 nummer syv i rittet, mens han fulgte opp med en niendeplass i fjorårets ritt. I sin siste deltakelse i rittet og før 22-åringen inntar proffenes rekker hos Jumbo-Visma, hadde det norske laget møysommelig planlagt å erobre tronen i rittet.

I forkant var Foss på høydesamling i fire uker, for å toppe formen, og gjennom rittet har han vært ustoppelig.

(artikkelen fortsetter under)

ENORM SEIER: U23-karrieren til Tobias Foss kulminerte med seier i Tour de l’Avenir. FOTO: Tour de l’Avenir

– Vi satte oss sammen noen dager før avreise og satte oss ned når vi kom frem, og plukket ut de etappene hvor vi skulle hente litegranne forsprang. Det var etappe tre og fem, så vi hadde litt forsprang inn i Alpene, så han kunne kjøre sin fart på de store fjellovergangene. Med lagtempo og alt så har det nesten gått for perfekt etter planen. Det går jo kun når du har en kaptein som er til de grader der han er nå. Ikke én svak dag. Alltid vært på. Om han er topp ti hver dag, det vet jeg ikke, men det gjør jo oppgaven mer behagelig. Men det skal jo bare en punktering til før det går galt

18. plassen på den første etappen var hans dårligste etappeplassering i rittet, og utover ellevteplassen på den fjerde etappen har han vært innenfor topp ti på alle etappene.

Sammenligner med Bernal

Italienske Giovanni Aleotti var den som var nærmest å utfordre Foss. Foran den siste etappen lå han ett minutt og ti sekunder bak, men det kom aldri noe reelt angrep fra ham, på den siste etappen. Til slutt tapte han ytterligere tid til nordmannen, som endte opp med å sette nye ni sekunder i sekken på ham. Tredjemann Ilan Van Wilder (Belgia) endte to minutter og 34 sekunder bak.

Det norske laget lyktes med planen om å gi Foss et forsprang inn i Alpene. Selv om han led et tidstap på den spesielle 23 kilometer lange klatreetappen opp Col de la Loze, så slo han brutalt tilbake på den 9. og 10. etappen, som den sterkeste klatreren blant favorittene.

– Hadde du forventet at han også i fjellene skulle være den kanskje skarpeste?

– Njaaaa, hadde vel i utgangspunktet trodd at det skulle bli en tettere match i fjellene, ja. Nivået hans var skyhøyt. Jeg tror bare vi har sett en klatring av høyere nivå. Det var Bernal opp til Hauteluce-Les Saisies, men det var etter seks flate etapper på tvers av Frankrike og etter en hviledag. Det har vært en enorm innsats, med egentlig åtte fjelletapper. Gjennom Sentralmassivet, det var 3000 høydemeter det også – per dag. Jeg hadde regnet med at det var en eller annen kolombianer, som ville fyre av noen raketter. Det gjorde de jo. Aleotti tok to minutter på en etappe, så vi er jo blitt satt under kjempepress, men har da hatt litt tid å gå på.

Pekte ut Foss som 16-åring

Kristiansen har jobbet tett med Foss de to siste årene i Uno-X, etter at unggutten meldte overgang fra Joker Icopal etter 2017-sesongen. Foss har i tillegg vært fast inventar på både junior- og U23-landslagene de siste årene.

(artikkelen fortsetter under)

Foss: – Føler meg mye mer mentalt robust

Sportsdirektøren som også var landslagssjef inntil han også etter 2017-sesongen forlot jobben for rollen i Uno-X, har dermed vært en del av Foss’ reise i lang tid, noe som gjorde seieren enda mer spesiell.

Han hyller den jobben og innsatsen han har sett Foss legge ned, for å ende opp som vinner av Avenir.

– Ganske spesielt. Det har vært opp- og nedturer, som i alle idrettskarrierer. Det å bli god klatrer eller god på tempo, det er kanskje noe av det kjedeligste som er, for det tar så mye tid. Terskelwatt forandrer seg ikke fra måned til måned med 30 watt, det forandrer seg kanskje med tre [watt]. Du må trene dønn stabilt og kanskje den litt kjedelige, monotone treningen også, som må til over år, for å pushe de grensene. Det har vært en ganske lang reise, men jeg pekte på ham for første gang under en test da han var 16 år, så det er seks år siden. Det er litt ekstra da, når det blir seier i det største U23-rittet som finnes.

– Tilliten må være der

I tillegg til Foss sin formidable prestasjon har også lagkameratene måtte levere på øverste hylle, for at Foss skulle kunne lykkes.

På de to siste Eurosport-sendte etappene kunne vi se spesielt Idar Andersen og Torjus Sleen gjøre en utrolig jobb i de tøffe Alpe-fjellene. Etter at jobben var gjort på den tiende etappen til Le Corbier ble fikk vi se fantastiske scener, da Sleen kastet seg rundt Foss i varm omfavnelse.

(artikkelen fortsetter under videoen)

I tillegg til Andersen og Sleen har også Ludvik Holstad, Martin Bugge Urianstad og Søren Wærenskjold (før han sto av på den femte etappen) hatt uvurderlige bidrag.

– Akkurat [Foss og Sleen] var nok veldig viktig. De har studert og planlagt i et år, og når dere har sett TV-bilder i to dager, så er det det vi har sett i elleve dager her. Torjus hadde jo blitt oppe i toppen der selv, hadde han kjørt for egne sjanser. Det gjorde han også i fjor, begraver seg så til de grader for en annen, det er jo flott, men da må jo tilliten være der. Så kan det jo sies, selv om det er flere som kjører på samme lag… Ludvik Holstad [som sykler for Joker Fuel of Norway] har begravd seg selv, gitt bort sykkel, sagt nei til egne sjanser, så jeg har ikke opplevd noe lagsplittelse, for å si det sånn. Det har vært en ekstremt flott gjeng.

Sleens kjøring har også blitt lagt godt merke til i rittet.

– Jeg regner med han skal kjøre et år til i Uno-X, men det kan jo fort hende at det er noen som kan komme med tilbud fra et nivå opp. Det er blitt lagt merke til blant de som er her. Det er fullt mulig. Når du ser topp ti de siste årene så har stort sett alle blitt proffer, når de har gjort det han har gjort. Det er vel ikke en eneste konkurrent eller sportsdirektør som ikke har kommet og sagt fantastisk kjørt. Det blir lagt merke til.

– Det er helt der oppe

Kristiansen har langt fartstid i sykkelsporten, med flere NM-gull på tempo og lagtempo på 90-tallet, samt VM-bronse på lagtempo i 1991. Han var også proff i danske Accept Card.

Høsten 2012 overtok han rollen som landslagssjef etter Steffen Kjærgaard. Under hans tid tok Norge seks VM-medaljer, deriblant to U23-gull, med Sven Erik Bystrøm i 2014 i Ponferrada og Kristoffer Halvorsen i 2016 i Doha.

49-åringen har sett og opplevd mye, og vi ber ham å plassere seieren til Foss i et historisk perspektiv.

– Vi har noen skikkelige store øyeblikk. VM-gull og medaljer, det er alt på én dag, med alle følelser og alt inkludert. Det her er spredd utover med et voldsomt trykk i 14 dager, men jeg vurderer den på lik linje som de andre største seierne vi har. VM-gullet til Thor skal ingen pirke på, men når det gjelder U23-sirkuset så er det her helt der oppe.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Tagget med: , , , , , ,

Les også disse