Prøv Procycling Pluss idag

Foto: Jan Brychta/Uno-X Norwegian

Foss: – Føler meg mye mer mentalt robust

Simon Zetlitz Nessler
Tips meg @tastasol

Publisert 23.03.19 22:30

Del på    

Nå er det stabilitet som blir viktig for 21-åringen.

LA FIGUEROLA RESORT (procycling.no): Stabiliteten har han for alvor også funnet denne uka i Volta ao Alentejo. Etter en relativt anonym sesongstart i forrige helgs Classica da Arrabida, har toppresultatene kommet på rekke og rad.

I konkurranse mot flere sterke kontinental- og prokontinentallag fra den iberiske halvøy har han notert seg for fem plasseringer blant de ti beste på de første fem etappene, og ligger helt oppe på fjerdeplass i sammendraget før den siste etappen.

Samtidig har han også ungdomstrøyen i rittet, seks sekunder foran Sergio Higuita, som imponerte såpass i Ruta del Sol at EF Education First valgte å fremskynde avtalen med ham og allerede får 21-åringen inn som en del av stallen 1. mai.

– Det har vært et par gode dager. Jeg er godt i siget og laget kjører fantastisk. Fint vær og ingenting å klage over. Kan være litt vind søndag, men sammendraget er nok relativt satt. Relativt snill løype og snill finale, melder Foss til procycling.no, som trolig dermed bare må holde seg på rett side av eventuelle splitter for å sikre en fjerdeplass sammenlagt.

Slet stort i sesonginnledningen i fjor

Kontrasten til sesongstarten i fjor er mildt sagt stor, i et 2018 Foss helst deler opp i to.

Etter fjorårets Tour de l’Avenir fortalte han til procycling.no at slet med trivselen og motivasjon etter at det ikke gikk som forventet i sesonginnledningen. De tre første rittene endte med at han ikke stilte til start på den siste etappen i Tour de Normandie og at han brøt to italienske U23-ritt den påfølgende helgen.

– Jeg hadde forventet mer på vårparten. Derfor var det tungt også, når det fysiske ikke stod i stil med det jeg forventet. Det var en periode der på et par uker hvor sykling ikke var spesielt gøy, sier Foss på lagets treningsleir i starten av februar.

– Det ble bare litt for mye totalt sett for hodet. Så var det bare å nullstille, få litt hjelp og komme tilbake til der man normalt skulle vært. Så ble det en god høst.

Mental smell på gunstig tidspunkt i karrieren

Der ble det blant annet en niendeplass sammenlagt i Tour de l’Avenir, sjetteplass og ungdomstrøya sammenlagt i Okolo Slovenska og sjetteplass på U23-tempoen i VM.

ANNONSE: Sikre deg full tilgang til årets sykkelsesong med Eurosport Player. Få tilgang her!

Sett i ettertid ser han dermed tilbake på den første delen av sesongen som nyttig lærdom på et tidspunkt hvor det ikke virker avgjørende for proffdrømmen til 21-åringen.

– Det var det jeg innså selv også. Var det et tidspunkt hvor jeg hadde råd til å ta noen uker av og virkelig tenke gjennom ting, så var det da. Jeg bruke tida godt og kom veldig mye sterkere ut av situasjonen.

– Jeg føler meg mye mer mentalt robust etter en slik hendelse. Det gjorde meg mye klar over hvorfor man driver med dette og det har ført til en større trivsel.

GOD DUO: Tobias Foss og Torjus Sleen er en del av et sterkt Uno-X-lag i bakkene. Foto: Jan Brychta/Uno-X Norwegian Development Team

Satt rekord i Uno-Xs testbakke

Til treningsleiren i januar/februar hadde Uno-X også mentale trenere fra Mind nede med rytterne og sykkelsjef Jens Haugland har vært klar på at det å skape en gruppe med mentalt gode ryttere er viktig for dem.

– Jeg har jobbet jevnt og trutt med å fokusere på å ha det gøy. Det er konkurransesituasjoner jeg har hatt utfordringer med tidligere. Vinteren har gått veldig fint, så jobber vi fremover nå med konkurransebiten, sier Foss selv.

Rapportene fra treningsleiren tydet også på at han var i god form. Der satt han ny rekord opp Port de la Mussara, en ti kilometer lang stigning på rundt seks prosent Uno-X-rytterne har testet seg i de siste årene.

– Han var et knepp og to opp fra de fleste. Han kjører fort, sier lagkamerat Markus Hoelgaard.

– Så fort at du tror han blir proff neste år?

– Ja. Han kjører så fort nå at han kunne vært proff nå, sier Hoelgaard.

Jakter stabilitet

Gjennom vinteren har også Foss tatt steget ut av Norge og tilbragt mesteparten av tiden i Girona med lagkamerat Torjus Sleen og Iver Knotten.

– Jeg har trent veldig bra der og jeg ser at jeg absolutt har tatt noen steg.

Mange norske rytteres drøm er å sykle Tour de France. Tobias Foss vil vinne det. Sammenlagt.

Der Hoelgaard mener at Foss er god nok til å bli proff, mener også hovedpersonen selv at han har vist at han har proffnivået inne.

– Det eneste jeg mangler er nok å gjennomføre flere gode ritt. Normalt sett har jeg ikke kjørt så mange bakkeritt på våren. Nå kjører jeg flere ritt som passer meg bedre og da håper jeg at resultatene jeg har levert i Avenir vil være normalen, sier Foss, som også ble nummer syv i Tour de l’Avenir i 2017.

Etter sesongstarten i Portugal bærer det faktisk videre til Belgia og vårklassikerne, hvor han skal kjøre U23-utgavene av Gent-Wevelgem, Flandern rundt og Liège-Bastogne-Liège, samt etapperittet Le Triptyque des Monts et Chateaux.

BEST OPPOVER: Tobias Foss under fjorårets Tour de l’Avenir.

Mestringsfølelse i bakkene

– Jeg tror jeg kunne vært ganske grei om jeg hadde fokusert på klassikerne, men jeg har alltid hatt min lyst og glede i det å kjøre bakker. Jeg har alltid hatt et mål om å bli en bakkerytter.

– Hva er det som har lokket med bakkene?

– Jeg tror det handler mye om mestring. Jeg fant tidlig ut at jeg kjørte bra i bakker, og så er jeg en treningsvillig gutt som liker å trene hardt. Den type livsstil passer meg godt.

Resten av vårsesongen byr også på mye bakker med Vuelta a Castilla y León, Sundvolden GP, Ronde de l’Isard og Fredsrittet før NM. Her ligger også mange av målene til Foss, sammen med de to største som følger på høsten med Tour de l’Avenir og VM.

ANNONSE: Sikre deg full tilgang til årets sykkelsesong med Eurosport Player. Få tilgang her!

Etter å blitt nummer seks på fjorårets VM-tempo, samtidig som Uno-X har lagt en del arbeid for å forbedre seg ytterligere på tempo, øyner han muligheten til å ta en VM-medalje i sitt siste år i U23-klassen.

– Ja, det er absolutt mulig. Jeg har ikke det som noe mål, men treffer jeg med dagen og klarer å ta noen steg så er det absolutt mulig.

– Har lært utrolig mye siden i fjor

Det viktigste er likevel å prestere godt nok til at han sikrer seg en proffkontrakt etter årets sesong. I fjor høst meldte TV 2 at EF Education var interesserte i nordmannen, mens han også har vært på treningsleir med Jumbo-Visma de to siste sesongene.

– Det er derfor jeg startet med sykling, jeg har lyst til å sykle på det høyeste nivået, sier 21-åringen.

I fjor la Foss mye press på seg selv for å overbevise ettersom Jumbo-Visma hadde lagt merke til ham.

– Føler du det presset i år også?

– Nei, egentlig ikke. Det jeg følte på i fjor var nok at jeg var såpass nære en drøm jeg hadde hatt lenge. Jeg hadde så lyst til at den skulle gå i oppfyllelse at det ble fokus på mer enn bare å sykle. Jeg har blitt ett år eldre nå og har lært utrolig mye siden i fjor. Jeg prøver å glemme det at jeg var med Jumbo-Visma og vet at jeg fortsatt må prestere for å komme inn der. Jeg skal fokusere på å ha det gøy på sykkelen og prestere, så får vi ta det dag for dag, sier Foss, som ikke skjuler at han har likt det han sett av Jumbo-Visma så langt.

– De er et lag som har fokus på å utvikle ryttere og et lag jeg absolutt kunne tenkt meg å kjøre for.

ANNONSE: Sikre deg full tilgang til årets sykkelsesong med Eurosport Player. Få tilgang her!

Tagget med: , ,

Les også disse