Prøv Procycling Pluss idag

JAKTER HAMBURG-TRIUMF: Alexander Kristoff er lysten på seier i Cyclassics Hamburg. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Stygg velt i spurten da Kristoff vant i Arctic Race

Knut Andreas Lone
Tips meg @knut_lone
Kjetil Rakkenes Anda
Tips meg @KjetilAnda

Publisert 11.08.16 19:18

Del på    

Tysker i brudd truet seieren lenge.

ROGNAN (procycling.no): Alexander Kristoff var overlatt til seg selv da første etappe i Arctic Race of Norway skulle avgjøres. Dog er nordmannen ikke ukjent med å klare seg selv i spurter, og igjen viste han at det er noe han mestrer svært godt.

Inne på den siste kilometeren plasserte han seg strategisk perfekt på hjulet til tyske John Degenkolb, og da Giant-Alpecin-rytteren gikk til lå Kristoff i perfekt posisjon til å komme rundt ham.

Det var likevel ikke en overlegen seier til Kristoff, men han kom seg på riktig side av hjulet til Degenkolb, og da de to strakte syklene mot målstreken var det Katusha-rytteren som hadde de nødvendige centimeterne.

Etappeseieren var hans fjerde i rittet.

Ydmyk Kristoff

Det ble en ordentlig gladiatorduell på de siste meterne, mellom Degenkolb og Kristoff, og som en stor mester viste Kristoff ydmykhet i etterkant.

Nordmannen konstanterte nemlig rimelig raskt at tyskeren trolig var den beste i dag!

– Jeg var litt alene på de siste kilometerne, og Degenkolb var veldig sterk i dag. Han timet spurten sin veldig bra og jeg trodde egentlig ikke jeg skulle komme forbi ham på slutten, sier Kristoff til et samlet pressekrops på Rognan.

Det var imidlertid kjedeproblemer som muligens stoppet Giant-Alpecin-rytteren, og han var tydelig frustrert etter målgang. Til tross for at Kristoff kanskje hadde litt flaks var han svært fornøyd med sin første seier på nesten tre måneder.

– Degenkolb fikk problemer på oppløpet med et kjede som hoppet av, så jeg var litt heldig, men det føltes godt. Det var målet mitt å ta en etappeseier, så det er deilig.

Bekymret for bruddet

Etter en mil kom etter hvert et syvmannsbrudd seg avgårde, og på det meste var avstanden tett opp mot syv minutter. Det gjorde Kristoff en smule bekymret.

– Vi hadde Sven (Erik Bystrøm) oppe der og gjorde en jobb, så vi håpte at det skulle komme flere og hjelpe til. Etter hvert kom (Daniel) Hoelgaard fra FDJ, men bruddet fikk holde på overraskende lenge, sier han.

Etter å ha innledet høstsesongen med sykdom, fikk Kristoff svar på formen torsdag.

– Jeg kjente meg ganske grei egentlig, men det var ikke noe veldig bra spurt. Degenkolb fikk et perfekt opptrekk og jeg trodde han hadde det, men så begynte kjedet hans å hoppe. Det var uheldig for han og heldig for meg, oppsummerer 29-åringen.

Dramatisk velt

Da Kristoff og Degenkolb hadde passert streken var det noen manøvre som skapte bølger i feltet. Ruslan Tleubayev (Astana) måtte styre unna etter Danilo Napolitano (Wanty-Groupe Goubert) skar inn foran ham.

Dessverre sendte Tleubayevs unnamanøver Rasmus Fossum Tiller (Ringeriks-Kraft) i barrierene og den unge nordmannen rullet bortover asfalten.

Velten sendte også en Topsport-Vlaanderen-rytter i bakken, og syklene deres seilte inn i feltet og en Coop-ØsterHus-rytter gikk også i bakken.

Topsport-Vlaanderen-rytteren var ikke fornøyd med Tillers involvering i spurten, og gav ham noen gloser, samt en lusing, da de var kommet til hektene igjen.

Resultater:
1. Alexander Kristoff (Katusha)
2. John Degenkolb (Giant-Alpecin)
3. Danny Van Poppel (Team Sky)
4. Moreno Hofland (LottoNL-Jumbo)
5. Danilo Napolitano (Wanty-Groupe Goubert)
6. Niccolo Bonifazio (Trek-Segafredo)
7. Ruslan Tleubayev (Astana)
8. Rasmus Fossum Tiller (Ringeriks-Kraft)
9. Daniel Oss (BMC)
10. Gianni Moscon (Team Sky)

Slik gikk det til:

Etter et Tour de France uten etappeseier og nærmere tre måneder siden sist seier var Alexander Kristoff klar for å ta steget tilbake på toppen av pallen. En tøff avslutning, som inkluderte den åtte kilometer lange stigningen Ljøsenhammeren, før rytterne stupte ned mot målgang i Rognan, talte absolutt til fordel for Katusha-rytteren.

En tysk rytter ved navn Andreas Schillinger (Bora-Argon18) skulle imidlertid gi Kristoff og resten av feltet kamp helt til døren.

Gikk solo i regnet

33-åringen startet dagen i et 7-mannsbrudd, men inn i Ljøsenhammeren falt en etter en av. Til slutt var det bare Gregory Rast (Trek-Segafredo) som satt igjen, men da regnet begynte å falle ristet han av seg sveitseren.

Da han nærmet seg toppen av stigningen, med omtrent 15 kilometer til mål, var ledelsen på opp i mot to minutter, men over toppen og i utforkjøringen forsvant sekundene raskt.

Med 4 kilometer til mål var det hele over for tyskeren, som trolig ikke var spesielt komfortabel i utforkjøringen. Samtidig ble det mange splitter i hovedfeltet i utforkjøringen, og mange ryttere falt av.

Kristoff raskest

Amund Grøndahl Jansen (Joker Byggtorget) gjorde et forsøk i det Schillinger var i ferd med å hentes, men det norske talentets forsøk ble raskt nøytralisert av Trek-Segafredo.

Flere av profflagene dominerte fronten inn på de to siste kilometerne, i hovedsak Trek-Segafredo og LottoNL-Jumbo. Alexander Kristoff var overlatt til seg selv, og plasserte seg fint på hjulet til John Degenkolb.

På de siste meterne ble det jevnt, men Kristoff strekte seg lengst og tok spurten.

Stygg velt

Det ble svært dramatisk da en Astana-rytter mistet kontrollen i det han passerte streken. Rytteren fikk sleng på sykkelen og kuttet hjulet til en Ringeriks-Kraft-rytter, som gikk stygt i bakken.

Med seg dro han også en Topsport-Vlaanderen-rytter, i tillegg til en Coop-ØsterHus-rytter, som ikke klarte å styre unna en sykkel som kom seilende inn igjen i feltet.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet procycling.no!

Tagget med: , , , , , , ,

Les også disse