FÅR IKKE KJØRT GIROEN: Carl Fredrik Hagen er en av fire nordmenn som ikke får kjørt Giro d'Italia. Han har imidlertid stor respekt for avgjørelsen tatt av arrangøren. (Photo by Luis Gomez - Pool/Getty Images)

Skal støttes i to Grand Tours: - Kjempekul mulighet

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 18.12.19 12:46

Del på    

Carl Fredrik Hagen mener han trygger OL-oppkjøringa ved å droppe Tour de France.

(procycling.no): For en forskjell én sesong kan gjøre. Det er den største åpenbaringen for Carl Fredrik Hagen og trener Erik Alexander Nordby etter duoens første 12 måneders samarbeid med Lotto Soudal.

Som relativt ubeskrevet neoproff med tilhold i Norge og norsk trener, er man i møte med WorldTouren ofte nødt til å gå et par runder over bekken etter vann. Eksemplifisert blant annet i fjor høst da performance coach i det belgiske laget, Wim Van Hoolst, fikk tilgang til TrainingPeaks-fila til nordmannen. Belgieren lurte på hva Nordby tenkte med store treningsmengder og dels hard trening i deler av året der pulsklokkene til andre syklister stort sett ligger og samler støv.

ANNONSE: Følg sesongen hos Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

– Jeg forklarte ham hvordan vi tenker og den røde tråden i treningen. Under debutsesongen til Carl Fredrik ønsket jeg ikke at han skulle komme til sitt første ritt og så sykle seg i form. Jeg ville at han skulle reise ned i form, komme godt i gang og oppleve at han tok nivået med en gang. Da får han heller tåle en down-periode senere, enn at han skal bli sjokkert av nivået helt i starten. Når det er sagt, så synes jeg han holdt det gående gjennom hele sesongen. Det var ikke alle andre som var like gira på å sykle ritt utover høsten der, påpeker trener Nordby overfor procycling.no.

Les vår long read om Carl Fredrik Hagen:

«Han tåler ekstremt mye trening»

Slike spørsmål blir det helt klart langt mindre av etter at man har levert en sesong av Carl Fredrik Hagens kaliber. Alt kulminerte selvsagt i en strålende 8.-plass i sammendraget under Vuelta a España.

På vei inn mot 2020 fikk duoen beskjed av lagledelsen i Lotto Soudal om å sette opp to alternativer til sesongplan. Den ene skulle inneholde Tour de France, den andre ikke.

Det ble tidlig klart at veien via Giro d’Italia og Vuelta a España var den mest attraktive. Også fordi den trolig sikrer den beste inngangen til OL i Tokyo i slutten av juli.

Støtte rundt seg i Grand Tours

Forslaget som gikk utenom Tour de France i juli, hadde også lagledelsen sansen for. De har nå gitt Hagen lovnader om at han får kjøre to Grand Tours med støtte fra laget, og for nordmannens del gir det en helt annen ro og forutsigbarhet i treningshverdagen når han vet – med stor sannsynlighet – hva som venter rundt neste sving.

– Det er jo litt deilig. Vi sendte inn to forslag på hvordan sesongen kunne se ut, og fikk gjennomslag for det som totalt sett så ut som det beste alternativet. Det betyr at jeg alt nå kan begynne planlegging og mentale forberedelser til det som venter. Det gir motivasjon inn mot treningsarbeidet, og vi vet allerede nå hvilke ritt vi kan bruke som oppkjøring og hva slags rolle jeg skal ha i de forskjellige rittene, sier Carl Fredrik Hagen til procycling.no.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

GODE DAGER: Trener Erik Alexander Nordby og Carl Fredrik Hagen koste seg voldsomt da de fikk beskjed om å sette opp sesongplanen for 2020 selv. FOTO: Jarle Fredagsvik, procycling.no

2020-sesongen gir også rom for et par eksperimenter. Det ene innebærer å eksperimentere med trening i varmekammer på vei mot OL i Tokyo. Derfor har han lagt inn UAE Tour i sesongplanen mellom Valenciana og Katalonia rundt.

– Jeg skal teste ut hvordan dette fungerer når det gjelder å akklimatisere meg til varmen og hvordan kroppen responderer på det. Dersom det fungerer kjempebra foran UAE Tour, er det ingen grunn til å endre på det. Dersom det ikke går bra, vet jeg kanskje mer om hva jeg bør endre på. Sånn sett kan man lære av sine eventuelle feil inn mot UAE Tour, mens det hadde vært dritt om man hadde bommet på det samme opplegget inn mot OL, resonnerer han.

Høydefokus

En annen stor endring i opplegget hans, er langt større fokus på høydetrening. Denne sesongen reiste han til Livigno med lagkameratene i juli.

Neste år er det lagt inn tre ukers høydetrening i forkant av Tour de Romandie i april, og en ny periode i etterkant av Giro d’Italia. I tillegg er det rom for en pre-camp etter Polen rundt, som skal finpusse formen hans inn mot OL.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

GA ALT: Carl Fredrik Hagen svevde høyt denne sesongen, spesielt under vueltaen der han hentet hjem en sensasjonell 8.-plass. (Photo by Tim de Waele/Getty Images)

Høydeleirene er ikke nøyaktig stedsfesta ennå, men trolig er det snakk om Teide på Tenerife eller Sierra Nevada i fastlands-Spania.

– Olympiatoppen har kommet veldig på banen og er superhissige på å støtte oss, i tillegg har vi selv et ønske om å jobbe mer med høydetrening. Carl Fredrik har ikke gjort så mye av det før, og vi tror han kan ta nye steg hvis vi treffer på opplegget. Det kan være han tar nye steg uten det og, for han er fremdeles på oppadgående, men høyde er veldig spennende, klargjør trener Nordby.

Uenige i Hushovd-utspill

Avgjørelsen om å satse fullt ut på OL i Tokyo, møtte motbør hos TV 2-ekspert Thor Hushovd. Grimstad-mannen uttalte:

– Du må ta de mulighetene du kan få. Tenk om han drar til OL, og blir syk eller velter ut etter 20 kilometer. Å gå all in på ett mesterskap er risikabelt. Hvis han får muligheten til å dra til Tour de France, så bør han takke ja. Vi ser ofte at rytterne kommer ut av tre uker i Frankrike med fart i beina. Det er mulig å beholde formen til OL, seks dager senere, uttalte Hushovd til TV 2 Sporten.

Verken Hagen eller treneren hans har valgt å bruke mye energi på det utspillet. De er rett og slett uenig i den tidligere verdensmesterens vurdering.

ANNONSE: Følg sesongen hos Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

– Jeg føler ting blir tatt litt ut av kontekst i det innslaget der. Det framstår slik at jeg legger alle kortene mine på OL-deltakelsen, hvilket jeg ikke gjør. Jeg har fire store mål på programmet mitt neste sesong: Giro d’Italia, OL, vueltaen og VM. Det er en spesiell sesong, med tanke på at OL dukker opp. Slik jeg vurderer det hadde jeg tatt en stor risiko ved å kjøre Tour de France. Det kan være jeg kunne ha prestert i etterkant også, men samtidig har Lotto Soudal et sterkt lag som reiser ned dit. Vi har Caleb Ewan, Tim Wellens, Philippe Gilbert og Thomas De Gendt. Det er begrensa hvor mange ledere du kan ha i et treukersritt også. Jeg tror det er bedre at jeg kjører giroen og vueltaen. For enkelte i norsk media kan det være synonymt med en nedtur, men det er egentlig ikke det. Kanskje er jeg mer moden for Tour de France i 2021? Da er jeg forhåpentligvis enda sterkere og har mer erfaring. Hadde du sagt til meg for et år siden at jeg skulle kjøre to Grand Tours i 2020, hadde jeg sagt:  «WOW!». Jeg synes det er en kjempekul mulighet, sier Hagen.

Også Nordby er inne på at det nok først og fremst er rettighetsporteføljen som snakker høyest i den aktuelle saken.

– Tour de France har alltid hatt en spesielt høy stjerne i Norge. Det har på en måte blitt litt overfokusert av TV 2 der de har rettighetene sine og satser alt på det. Mye av sykkelinteressen startet i Norge med Thor Hushovd og lyden av helikopteret som durer rundt i bakgrunnen under TV-sendingene, men det er OL som er den utslagsgivende faktoren her. Uten OL kunne det sikkert ha blitt Tour de France, men det hadde blitt et Tour de France hvor det er andre ryttere det kjøres for og hvor Carl Fredrik i større grad hadde måttet klare seg selv. Det var ikke noe annerledes i starten av Vueltaen heller, men forskjellen er nå at han kan forvente å få litt støtte i treukersrittene han stiller til start i, påpeker Nordby.

Jobber med sittestillinga

Selv om det er en lang sesong som venter og støtten rundt nordmannen foreløpig ikke er konkretisert, er det noen navn som går igjen i de foreløpige planene Lotto Soudal har lagt.

– Vi har ikke snakket så mye om det ennå, men jeg vet at Tomasz Marczynski og jeg skal kjøre en del av de samme løpene. Vi kjørte en del sammen i år også, så jeg tror han kan bli en viktig brikke. Laget har også henta Stef Cras som har kjørt de siste to åra for Katusha-Alpecin. Sånn sett har han jo mer erfaring fra WorldTouren enn meg. Sander Armée er også veldig sterk når han er i form. Men vi får se litt når vi kommer nærmere giroen, det er andre brikker som skal på plass også, som også trenger noen til å hjelpe seg, sier han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

KUN HARD TRENING SOM GJELDER: Har Philippe Gilbert meldt til Carl Fredrik Hagen. Her står han podiet etter Paris-Roubaix sammen med Nils Politt. (Photo by Tim De Waele/Getty Images)

Oppegård-mannen er fremdeles på samling på Mallorca. Onsdag står det blant annet «coffee-ride» med noen sponsorer på programmet hans.

Tidligere i uka var rytterne innlosjert ved Rafa Nadals Sports Centre i Manacor der alle mulig tenkelige treningsfasiliteter selvsagt er på plass. Hagen har i tillegg vært innom velodromen i Palma for å finjustere sittestillinga si. Det er et område han ikke har jobbet spesielt mye med fra før av, men som opplagt er viktig dersom han har planer om å kjempe i sammendraget under noen av etapperittene han stiller til start i.

– Fra omtrent ikke å bry oss om tempo tidligere, har vi nå begynt å legge inn en time på temposykkel i etterkant av langturer her og der, så jeg vil si at vi kjører økt fokus på den biten nå. Han var innom banen og testet litt mer systematisk når det gjelder sittestillinga nå. Med en liten endring på hendene, så får du 20-25 watt gratis, så det er helt klart mye å hente. Carl Fredrik er god på jevn pushing over tid, og å holde trøkket oppe. Å bli bedre på tempo avhenger av mange faktorer man kanskje ikke tenker over i utgangspunktet: Hvordan man tar svinger, komme ut av svingene på riktig gir, og slike ting. Det går mye på erfaring og ikke bare på det fysiske. Jeg vil si at Carl Fredrik har tatt store steg på dette området alt i år, mener Nordby.

Bonustimer med Gilbert

I slutten av januar reiser Hagen tilbake til nettopp Mallorca for å gjøre unna sesongdebuten sin. Deretter går det egentlig slag i slag hele veien, til sesongen trolig avsluttes via Il Lombardia og Tour of Guangxi.

– Vi får se når man kommer dit, om man er motivert eller om kroppen er totalt utslitt etter en lang sesong, men i utgangspunktet har jeg veldig lyst til å reise ned til Kina igjen, sier han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

NEPPE TILFELDIG: Carl Fredrik Hagen og Julie Van de Velde viser fram den nye 2020-kolleksjonen til Lotto Soudal. Nok en manifestasjon på nordmannens posisjon i laget. FOTO: Lotto Soudal/Tom Peeters @facepeeters

Forberedelsene er alt godt i gang, og det overrasker kanskje ikke noe at 28-åringen allerede har funnet tonen med nyankomne Philippe Gilbert når det gjelder treningsmengdene.

– Jeg har tatt noen timer ekstra med Gilbert i etterkant av et par fellesøkter. Han liker å legge på litt ekstra, han også. Han sier at det eneste som gjelder, er hardt arbeid. Samtidig hadde det vært helt dust av meg ikke å utnytte det når du kan kjøre på raceren i så fine forhold som på Mallorca. Når jeg er tilbake i Norge igjen kan det bli i flere uker der man ikke sitter på raceren utendørs i det hele tatt.

Følg med på julekalenderen til Musette Podcast her:

Podkast🎙️: Julekalender fra Musette – Luke 18

I midten av desember ble også den nye drakta til Lotto Soudal lansert via bilder av nettopp nordmannen sammen med Julie Van de Velde.

Det er neppe tilfeldig at årets store åpenbaring fra Vuelta a España ble valgt. Det viser litt om hvordan statusen hans i det belgiske mannskapet har forandret seg i løpet av kun 12 måneder.

Endringen kommer ikke til å ebbe ut med 2020-sesongen, heller. Snarere tvert imot.

Carl Fredrik Hagens 2020-plan:
30.1-2.2: Challenge Mallorca
5.-9.2: Volta a la Comunitat Valenciana
23.-29.2: UAE Tour
23.-29.3: Volta Ciclista a Catalunya
Høydesamling i april – tre uker
28.4-3.5: Tour de Romandie
9.-31.5: Giro d’Italia
Høydesamling i juni
5.-11.7: Polen rundt
Pre camp OL
25.7: Sommer-OL – avhenger av uttak
14.8-6.9: Vuelta a España
27.9: VM i Aigle – avhenger av uttak
10.10: Il Lombardia
15.-20.10: Tour of Guanxi

ANNONSE: Følg sesongen hos Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Tagget med: , , , , ,

Les også disse