Prøv Procycling Pluss idag

VERDENSMESTER IN THE MAKING: Mads Pedersen har gjestet Norge ved flere anledninger, her er han avbildet på podiet under 2016-utgaven av Tour of Norway der han vant etappen mot Geilo. Foto: Tour of Norway.

– Som om en stor kamp på hjemmebane er i fare for å bli avlyst

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 17.12.19 08:15

Del på    

Utenlandske lag håper fremdeles på Tour of Norway i 2020.

(procycling.no): For noen år tilbake gjestet toppryttere som Mads Pedersen, Magnus Cort og Michael Valgren landet vårt i forbindelse med etapperittet Tour des Fjords på Vestlandet.

Vi kunne jo ikke vite det den gangen, men der og da var nivået helt perfekt for utviklingen til en kraftplugg hos Cult Energy Pro Cycling fra Tølløse, som kun fire år senere skulle bli verdensmester i Harrogate, Yorkshire.

– Vurderer å avlyse Tour of Norway

I 2016 vant Mads Pedersen Tour of Norway-etappen mot Geilo etter å ha holdt Lluís Mas (nå Movistar) fra livet opp den avgjørende bakken til mål.

ANNONSE: Følg sesongen hos Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Laget ble ledet av Michael Skelde. 46-åringen styrer i dag Riwal Readynez-laget med Sindre Lunke, Sondre Holst Enger, August Jensen og Kristian Aasvold i stallen. Dansken har fått med seg procycling.nos artikler om at 2020-versjonen av Tour of Norway står i fare for å bli avlyst, dersom arrangøren ikke drar inn seks millioner sponsorkroner i løpet av kort tid:

– Da blir vi veldig lei oss, sier Skelde til procycling.no og snakker om den mulige avlysninga.

– Vi har fire skikkelig gode norske ryttere på laget og ser på oss selv som Skandinavias ledende lag, fortsetter han.

Dansk sykkelfest på norsk jord

Norge har tidvis vært selve lykkelandet for dansk sykkelsport. Magnus Cort vant Ringerike Grand Prix i 2014, mens Team Tre-For (nå Team Waoo) har vunnet med både Asbjørn Kragh (2015) og Rasmus Guldhammer (2017).

Les også: Lunke skrevet ut av sykehus etter hjerteflimmer

Aleksander Kamp tok en imponerende andreplass i Tour of Norway bak Eduard Prades i 2018. Det året vant han også Sundvolden Grand Prix, som også Søren Kragh og Guldhammer (ved to anledninger) har gått seirende ut av.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

I NORGE: Michael Skelde er her avbildet sammen med Alex Kirsch i forbindelse med 2018-utgaven av Tour of Norway. FOTO: Jarle Fredagsvik, procycling.no

Kanskje ikke så rart at danskene setter pris på den korte reiseveien over til Norge for å kjøre sykkelløp?

— Det er som om en stor kamp på hjemmebane er i fare for å bli avlyst. Jeg er sikker på at Roy (Hegreberg) kjemper en hard kamp for å sikre løpets framtid. Han har gjort veldig mye for sykkelsporten siden han la opp. Hvis løpet blir avlyst, så er jeg sikker på at det kommer tilbake i en enda sterkere utgave i 2021, sier Skelde.

Matt White: – Skikkelig synd

I fjor var første gang miljøene øst og vest i Sykkel-Norge samarbeidet om å arrangere Tour of Norway.

Rittet ble en stor suksess, og det var spenning inn til siste meter da Alexander Kristoff endte opp med å ta sammendraget foran Kristoffer Halvorsen og Edvald Boasson Hagen.

På startstreken sto hele 11 WorldTour-lag, blant dem Mitchelton-Scott som også var med på den siste utgaven av Tour des Fjords før sammenslåinga.

ANNONSE: Følg sesongen hos Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Sportsdirektør Matt White gjesta Norge i forbindelse med VM i Bergen i 2017, men har bare fått høre gode ord om de norske etapperittene:

– Det hadde vært skikkelig synd for Tour of Norway om det ikke ble noe av i 2020. Rapportene jeg har fått, går ut på at rittet har vært veldig godt organisert. Spesielt nå som Tour of California er ute, har det en flott plassering på kalenderen, sier White til procycling.no.

Åpningen mot slutten av mai ble også kommentert av UAE-rytter Vegard Stake Laengen via procycling.no tirsdag. Askerbøringen hadde opprinnelig ført opp det norske 2.HC-rittet på programmet sitt, men kan ende opp med treningsleir i stedet.

– Det overlapper med Critérium du Dauphiné, men jeg ser egentlig ikke på det som et problem fordi ryttere kan bruke det i oppkjøringa til Tour de Suisse. Tour of Norway er også et flott ritt for yngre ryttere som enten ikke er på det nivået ennå, eller som ikke får plass på ritt som er enda større, mener White.

– Dette bør dere greie, Norge

Roy Hegreberg har i lengre tid jobbet for å få politikerne til å spytte inn like mye som de gjør for Arctic Race of Norway årlig, men opplever at rittet faller mellom to stoler, da Kulturdepartementet i tillegg ønsker å bygge opp WorldTour-rittet Ladies Tour gjennom bevilgningene sine.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

NORSK TRIUMF: Arrival / Michael Albasini tok en seier for Mitchelton-Scott under 2018-utgaven av Tour des Fjords. Etappen hadde målgang i Kristiansand. (Photo by Luc Claessen/Getty Images)

White blir forundret når han får høre at det utestående beløpet er på seks millioner kroner, og mener Norge burde være bedre rustet enn som så til å kjempe for sitt nasjonale etapperitt.

– Jeg må jo si at jeg stusser på at et velstående land som Norge sliter med å finne midlene som trengs for Tour of Norway. Det er definitivt noe som ikke stemmer her, mener White.

For etapperittets status kan det blir kritisk hvis storlag som Mitchelton-Scott blir nødt til å fjerne Tour of Norway fra kalenderen i 2020. For hvilke garantier har man da for at laget kommer tilbake året etter?

Da er det nok greiere med Riwal Readynez Cycling Team. Skelde lover alt nå at laget hans returnerer i 2021, dersom neste års utgave ikke materialiserer seg:

– Uansett hva som skjer, så garanterer jeg at laget vårt kommer for å vinne om det forhåpentligvis blir i 2020 eller først i 2021. Vi krysser fingrene for framtida til skandinavisk sykkelsport, sier Skelde.

ANNONSE: Følg sesongen hos Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Tagget med: , , , ,

Les også disse