Prøv Procycling Pluss idag

BRUDD: IAM-rytter Vegard Stake Laengen er alltid offensiv. I OL vil han i brudd. Foto: IAM / Ranson

Stake Laengen vil overraske stjernene i OL

Fredrik Sandberg
Tips meg

Publisert 6.08.16 11:29

Del på    

Offensiv nordmann på bruddjakt.

RIO DE JANEIRO (procycling.no/Dagbladet): Landeveisrittet i OL starter klokka 14.30 norsk tid – og det norske laget håper å overraske.

Løypa er 250 kilometer og en knallhard avslutning sørger for at det trolig er klatreekspertene som skal gjøre opp om gullet.

En norsk joker kan derimot være hjelperytter Vegard Stake Laengen (27) – som skal ofre mye for å komme i et brudd på dagens OL-etappe.

– Jeg tenker at jeg har muligheten til å overraske. Sjansene mine er kanskje ikke kjempegode, men kommer jeg i et brudd, har jeg gode muligheter. Jeg har kjørt mye i brudd i år og kjenner nivået. Men jeg er avhengig av at et eventuelt brudd får stor avstand ned til hovedfeltet. Da kan alt skje i avslutningen, sier Laengen til Dagbladet.

RIO DE JANEIRO, BRASIL 20160805. Sommer-OL i Rio 2016. Edvald Boasson Hagen, Lars Petter Nordhaug, Sven Erik Bystrøm og Vegard Stake Laengen på treningstur i traseen de skal sykle under landeveisrittet lørdag. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

FIRE MANN: Edvald Boasson Hagen, Lars Petter Nordhaug, Vegard Stake Laengen og Sven Erik Bystrøm på treningstur i traseen de skal sykle under landeveisrittet lørdag. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Offensiv
Dagbladet møter de norske sykkelrytterne inne i deltakerlandsbyen i den brasilianske storbyen. Rittet starter halv ti lokal tid – og til tross for vinter i sambalandet, er det meldt 31 grader på dagtid. Sykkelstjerner som Alejandro Valverde (Spania), Vincenzo Nibali (Italia) og Chris Froome (Storbritannia) er favoritter i dag.

– Hva skal til for at du kommer i et brudd, Laengen?

– Å komme i et brudd er ikke så vanskelig, men det viktige er å være i det rette bruddet: Der de riktige, store nasjonene sitter, men det er noe som er umulig å forutse. Jeg må vurdere ting på stedet, se hvordan bruddet ser ut. Jeg kan ikke kaste bort krefter i et show-brudd. Jeg må ha godfølelsen fra start, sier 27-åringen.

– Kan du love at du går i brudd?

– Jeg er fristet til å si ja. Men jeg vet at det ikke alltid klaffer. Jeg må se at det er et brudd som har potensial. Det gjelder å være smart. Jeg skal ofre mye for å få det til, men i sykkelsporten er det umulig å si hva som kommer til å skje, sier Laengen.

– Hvordan føles kroppen før OL-starten?

– Det er litt nerver, men jeg er vant til opplegget. Jeg var med i London-OL og vet hvordan kroppen min reagerer. Jeg må bare være avslappet, sier mannen som til daglig sykler for sveitsiske IAM Cycling.

– Hva er forskjell på OL og et vanlig løp for deg?

– Under endagsløp er det slik at du tenker mer på løpet. Du må gå og vente. Du er raskt på plass og trener med laget i forkant. Før et etappeløp tenker du at du har flere sjanser. Nå må jeg prestere, ellers er sjansen borte, sier han.

RIO DE JANEIRO, BRASIL 20160804. Sommer-OL i Rio 2016. De norske håpene i landeveissykling i OL-landsbyen torsdag. Fra venstre: Edvald Boasson Hagen, Vita Heine, Lars Petter Nordhaug, Sven Erik Bystrøm og Vegard Stake Laengen (til venstre). Foto: Erik Johansen / NTB scanpix

LANDSLAGET: Edvald Boasson Hagen, Vita Heine, Lars Petter Nordhaug, Sven Erik Bystrøm og Vegard Stake Laengen representerer Norge på landeveien i Rio 2016. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix

Optimistisk sjef
Det norske laget består av kapteinene Lars Petter Nordhaug og Edvald Boasson Hagen, og hjelperytterne Sven Erik Bystrøm og Vegard Stake Laengen.

– Vi kan være med i brudd. Vi spiller en outsider-rolle og det vil alltid være noen som ønsker å være i brudd fra morgenen av. Der kan vi sitte dersom vi ser at det er en riktig sammensetning i bruddet, sier sportssjef Stig Kristiansen.

– Bystrøm og Stake Laengen kan gå i den første bølgen. Så kan Nordhaug og Boasson Hagen komme mot slutten. Verken Nordhaug eller Boasson får lov til å gå i et billig brudd, sier Kristiansen.

Tagget med: , , , , ,

Les også disse