FOTO: Chris Graythen/Getty Images

Stake Laengen kjempet i front da bruddet holdt inn

Espen J. Lee
Tips meg @espenjlee
Simon Zetlitz Nessler
Tips meg @tastasol

Publisert 24.07.19 17:03

Del på    

Tre nordmenn i brudd på den 17. etappen i Tour de France.

GAP (procycling.no): Kombinasjonen av offensiv taktikk og fryktløs utforkjøring skaffet Matteo Trentin (Mitchelton-Scott) seieren på den 17.etappen i Tour de France onsdag.

Italieneren gikk av gårde i et brudd tidlig på etappen, satt våken med i front da utbrytergruppen ble splittet to på de siste milene, og angrep alene like før siste stigning, 3.kategorien col de la Sentinelle, 15 km fra mål.

Trentin ledet med 30 sekunder inn i bakken, holdt trøkket over toppen, før han stupte ned til mål. Etter 200 kilometer under en stekende fransk sol kom europamesteren alene inn på det lange oppløpet i Gap, der 29-åringen jublet for sin tredje etappeseier i Tour de France, og Mitchelton-Scotts fjerde i årets utgave.

ANNONSE: Følg sesongen hos Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Kasper Asgreen (Deceuninck-Quick Step) angrep mot slutten av den fem kilometer lange Sentinelle-stigningen og var 30 sekunder bak Trentin over toppen. Dansken jaktet heroisk i utforkjøringen, men hadde ikke nok punch til å tette luken opp til den ustoppelige Mitchelton-Scott-rytteren.

Asgreen tok andreplass 36 sekunder bak, mens Greg Van Avermaet (CCC) spurten inn til tredje fra en mindre gruppen like bak foran resten av utbryterne.

Toppen av sammenlagtlisten forble uforandret på en dag der favorittene lot våpnene ligge, kom inn over 20 minutter bak etappevinneren og behandlet etappen som transport mot Alpene.

Julian Alaphilippe (Quick-Step) vil dermed bære den gule trøyen på den første av tre avgjørende dager i fjellene torsdag.

VANT: Matteo Trentin vinner den 17. etappen av Tour de France. FOTO: Tim de Waele/Getty Images

3 norske i brudd

Vegard Stake Laengen (UAE) satt også med i det 34 rytter sterke Trentin-bruddet. I motsetning til Sven Erik Bystrøm (UAE) og Edvald Boasson Hagen (Dimension Data), som også satt i bruddet, var Asker-rytteren på alerten da gruppen ble delt i to 25 km fra mål. 30-åringen fikk det imidlertid tøft like før den siste bakken og måtte slippe teten 15 km før mål.

– Først og fremst fikk jeg beskjed om bare å sitte der og ikke ta noen føringer. Jeg hadde håpet å ha noen lagkamerater der fremme. Jeg var på høgget og kom med i brudd. Jeg prøvde å være kald, men så ble det mye støting og mye kjefting, sier Stake Laengen til TV2.

– Et øyeblikk der fikk jeg fullstendig syra. Da hørte jeg på radio at vi skulle vente på gruppa bak, sier Stake Laengen – som hadde lagkameratene Bystrøm, Rui Costa og Sergio Henao i gruppen som jaktet.

– Henao kom full fart i gruppa bak, så jeg ventet og kjørte det jeg kunne et par kilometer i bakken for at han skulle komme opp. Så slapp jeg meg tilbake, og så at Edvald lå bak der, og så tok jeg følge med ham til mål.

ANNONSE: Følg sesongen hos Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

– Jeg tror ikke det kunne ha gått (vinne), men det er jo Tour de France, og det er alltid moro å få en plassering. Det er ikke ofte jeg er der fremme. Stort sett må jeg sitte i feltet å passe kapteinene, avslutter Stake Laengen.

Med en andreplass bak Thor Hushovd etter et langt brudd på den 16. etappen i 2011, var det av rytterne i dagens brudd kanskje Boasson Hagen som hadde de klareste minnene fra målbyen Gap. Men Dimension Data-rytteren ble altså hektet av bruddet før siste bakke.

Boasson Hagen ble beste norske på etappen på 13.plass – 1:26 bak etappevinneren, mens Stake Laengen ble nummer 14 med samme tid som landsmannen. Bystrøm ble nummer 19, 2:53 bak.

Stort brudd av gårde

Med en sterk forventning om at bruddets sjanser for dagen var gode, var det ikke uventet at Thomas De Gendt angrep først. 33 andre ryttere skulle klare å følge belgieren, deriblant tre norske og hele åtte tidligere etappevinnere.

Bruddet besto av: Daniel Oss og Lukas Pöstlberger (Bora-Hansgrohe), Kasper Asgreen (Deceuninck-Quick Step), Alexis Gougeard (Ag2r La Mondiale), Dylan Teuns (Bahrain-Merida), Nelson Oliveira (Movistar), Omar Fraile, Gorka Izagirre og Magnus Cort (Astana), Simon Clarke og Tom Scully (EF Education First), Chris Juul-Jensen og Matteo Trentin (Mitchelton-Scott), Greg van Avermaet og Michael Schär (CCC), Sven Erik Bystrøm, Rui Costa, Sergio Henao og Vegard Stake Laengen (UAE Team Emirates), Bauke Mollema, Thomas Skujins og Jasper Stuyven (Trek-Segafredo), Nicolas Roche (Sunweb), Natnael Berhane, Jesús Herrada, Anthony Pérez og Pierre-Luc Périchon (Cofidis), Thomas de Gendt og Jens Keukeleire (Lotto-Soudal), Nils Politt (Katusha-Alpecin), Xandro Meurisse og Andrea Pasqualon (Wanty-Groupe Gobert), Edvald Boasson Hagen og Ben King (Dimension Data).

ANNONSE: Følg sesongen hos Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Etappen så en voldsom åpning med 47 km unnagjort i løpet av den første timen. Halvveis på den 200 km lange etappen hadde bruddet en ledelsen på 10 min. De Gendt økte tempo på 4.kategorien côte de la Rochette-du-Buis og sikret seg fullpott med klatrepoeng på toppen, men tetgruppen holdt seg samlet over stigningen.

Mens sporadiske og kraftige regnbyger kjølte ned rytterne på nok en kokende varm Tour de France-dag, økte bruddets ledelse på veiene inn til Gap og etappens største utfordring, 3.kategorien col de la Sentinelle.

SLAGEN MANN: Edvald Boasson Hagen kommer i mål etter en lang dag i brudd på den 17. etappen i Tour de France. FOTO: Tim de Waele/Getty Images.

Splitt i bruddet

Samhørigheten brøt imidlertid sammen 20 km før bakken startet. Politt angrep i en utforkjøring og fikk følge av Keukeleire. Duoen kom ikke langt, men kampen var så absolutt i gang med 35 km igjen.

Med 15 minutters ledelse var det ingen tvil som at kampen om etappeseier skulle stå mellom rytterne i bruddet. I neste utforkjøring støtet Gougeard med King på hjul. Skujins tettet luken med Stake Laengen på hjul, og den påfølgende splitten som delte bruddet i to grupper pisket nytt liv i rittet. Bystrøm og Boasson Hagen havnet i bakgruppa, mens en ærgjerrig Politt gikk solo i et forsøk på å støte seg opp.

Stake i front

Med 25 km igjen satt en ny 11-gruppe foran; Van Avermaet, Trentin, Izagirre, Preichon, King, Skujins, Gougeard, Oss, Asgreen, Scully og Stake Laengen. Avstanden vokste fort opp til, og stabiliserte seg rundt, 25 sekunder. Flere prøvde å stikke av før bakken, men forsøkene til King og Asgreen ble nøytralisert.

Like før bakken måtte Stake Laengen, Scully og King slippe teten. I col de la Sentinelle var Trentin alene i front, mens Périchon jaktet alene, foran gruppen med Van Avermaet, Asgreen, Skujins, Izagirre og Oss. Trentin fikk 30 sekunders ledelse – og det skulle holde til seier.

ANNONSE: Følg sesongen hos Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Tagget med: ,

Les også disse