Prøv Procycling Pluss idag

NYE MÅL: Kwiatkowski har VM som et av sine store mål i 2019. Her avbildet i et seiersøyeblikk under Polen rundt. FOTO: Tim de Waele/Getty Images.

– Det kan spille en stor rolle under VM

Espen J. Lee
Tips meg @espenjlee

Publisert 7.01.19 11:19

Del på    

Tidligere verdensmester Kwiatkowski sikter mot ny regnbuetrøye i Yorkshire.

(procycling.no): Med sin brede allsidighet og taktiske spissferdighet har Michal Kiwatkowski virkelig satt sitt preg på WorldTour-kalenderen de siste sesongene. 

Polakken har vunnet på den flamske brosteinen i E3 Harelbeke og det raske Sanremo-oppløpet Via Roma. Han har triumfert i kuperte ritt som Clasica San Sebastian, Strade Bianche og Amstel Gold Race, og gått til topps i etapperitt som Tirreno-Adriatico og Tour de Pologne. 

Team Sky-rytteren med den etter hvert så eklektiske merittlisten har dog ikke til hensikt å hvile på laurbærene i 2019, når han denne sesongene sikter seg inn mot to éndagsklassikere han har til gode å vinne. 

Med en liten endring i opplegget håper 28-åringen å nå sin første formtopp i Liege-Bastogne-Liege. Deretter venter Tour de France, før han peiler seg inn på høstklassikeren Il Lombarida. Men allerede før det, kommer et annet stort mål. Nemlig verdensmesterskapet i engelske Yorkshire, hvor Kwiatkowski håper å kunne innkassere sin andre regnbuetrøye. 

– Målet mitt for første del av sesongen, er å være i best mulig form til Ardennene, sier Kwiatkowski.

Med gode klatreegenskaper og en giftig avslutning, burde Kwiatkowski besitte de nødvendige egenskapene til å vinne sitt drømmeritt, Liege-Bastogne-Liege. Den allsidige polakken står foreløpig med to tredjeplasser fra det belgiske monumentrittet.

– La oss håpe at jeg kan være der fremme med de beste rytterne i Liege-Bastogne-Liege. Jeg har endret litt på tilnærmingen denne sesongen og har til hensikt å starte litt senere enn vanlig, det vil si i UAE Tour, og deretter trolig sykle Paris-Nice og Pais-Vasco. Så dermed ikke så mange ritt (som i 2018), legger han til.

– Det er enkelte ritt som man jakter i lang tid og ønsker å vinne, som for eksempel Liege-Bastogne-Liege, som jeg fortsatt ønsker å vinne en dag. Det samme gjaldt Milano-Sanremo før jeg vant det i 2017, og situasjonen var den samme med Polen rundt, sier Kwiatkowski – som endelig maktet å vinne sitt hjemlige WorldTour-ritt i 2018.

Le Tour, VM og Lombardia

Kwiatkowski har utvilsomt vært en svært sentral rytter for Team Skys kapteiner i Tour de France de senere år. Som en veritabel swiss army knife har den polske rytteren kommet med avgjørende bidrag i tjeneste for Chris Froome og Geraint Thomas på flate, vindutsatte etapper, i eksplosive bakkefinaler, så vel som i de høye fjell under etapper i Alpene og Pyreneene. 

Til tross for et forsøk i sammendraget under Vuelta a España i fjor, ønsker Kwiatkowski å være tilbake i Tour de France i år igjen. Som oppkjøring til VM og Lombardia er grand prix-rittene i Quebec og Montreal veldig aktuelle.

– Jeg håper å være i best mulig for Tour de France, og til en forandring i den siste delen av sesongen gjøre noen av klassikerne. Det kan hende jeg reiser til Canada, og jeg vil helst være i best mulig form til Il Lombardia og verdensmesterskapet i Yorkshire.

Kwiatkowski ble verdensmester i fellesstart i 2014, i det som var en mellomkupert rundløype i den spanske byen Ponferrada, hvor polakken angrep i siste bakken og kom alene til mål.

I Yorkshire venter en 284 kilometer lang løype med flust av korte bakker og tekniske utfordringer på tunge engelske veier. Kwiatkowski tror dessuten at værforholdene som vanligvis preger det nordengelske området i slutten av september, kan sørge store utskillelser i løypa som potensielt burde passe godt til både Alexander Kristoff og Edvald Boasson Hagen.

– VM i Yorkshire står på programmet mitt, og med tanke på ruten, som er nesten 300 kilometer, ønsker jeg å være i best mulig form og konkurrere med de beste i verden, sier Kwiatkowski ubeskjedent. 

– Jeg vet at det blir et tøft ritt, og været i den delen av England på den tiden kan spille en stor rolle.

Tagget med: , , , ,

Les også disse