PÅ VEI TIL SEIER: Tobias Johannessen under Voldsløkka Superpokal 2018. Foto: Theis Magelssen/procycling.no

– Blir spennende å se hvordan de takler landeveien

Simon Zetlitz Nessler
Tips meg @tastasol

Publisert 12.11.18 13:11

Del på    

Ti klatretalenter klare for Dare Bikes Development Team.

Han har ikke kjørt mer enn to ritt på landeveien, men Tobias Johannessen og tvillingbror Anders er plukket ut som en del av Dare Bikes Development Team, et satsingsprosjekt på unge klatretalenter i regi av Uno-X.

Før helgen ble de to og åtte andre presentert som en del av laget.

– Det har vært en relativt krevende prosess, men vi har funnet dem både via resultater og via tall som vi har fått fra trenere. Vi har hørt rundt i forskjellige miljøer egentlig, men jeg er ganske trygg på at den gruppa vi har nå er riktig, sier sportsdirektør Max Emil Kørner til procycling.no.

Bakgrunn: – Alle drømmer om å se en nordmann som klatrer i fjellene

– Jeg er jo spent på alle, men det blir spennende å se hvordan Johannessen-brødrene takler landeveien. De har jo veldig god kapasitet og de er rett og slett veldig spennende ryttere, sier han videre.

Allsidige tvillingbrødre

For det er ikke på landeveien tvillingbrødrene har kjørt flest ritt. Likevel er det ikke tvil om at de også der har gode ferdigheter, som vist da de ble nummer én og fire på den fjerde etappen i juniorutgaven av Tour de Hallingdal i 2017 med en rytter som Andreas Leknessund på femteplass.

Til vanlig er det terrengsyklingen som har høyest prioritet, hvor Tobias Johannessen blant annet ble nummer fem i U23-klassen i et verdenscupritt i Sveits i sommer. Også cyclocross er noe han behersker meget godt, som tittelen regjerende norgesmester gjenspeiler.

I år har han også deltatt i U23-klassen i EM og Koppenbergcross, hvor han har blitt nummer 18 og 13, med bror Anders på henholdsvis 31. og 38. plass.

– Det har vært skikkelig kult. Både Anders og jeg synes cyclocross er kjempemoro og en knallbra hardøkt i høsttreninga.Vi har sett mye på cyclocross på rulla tidligere, og fått skikkelig lyst til å kjøre noen belgiske ritt. Det har vi fått til og det har gitt en skikkelig motivasjonsboost videre, sier 19-åringen.

Dermed er han også åpen for muligheten om en mulig VM-deltakelse i danske Bogense i starten av februar, selv om de to sykkelbrødrene nå vil prioritere mengdetrening i større grad etter NM i Bergen neste helg.

SMADRET EDVALD: Edvald Boasson Hagen var sjanseløs i kamp mot Tobias Johannessen under cyclocross-rittet Voldsløkka Superpokal 2018. Foto: Theis Magelssen/procycling.no

All in på terrengsyklingen

Han er klar på at deltakelsen i Dare Bikes Development Team er en kjempemulighet for å kunne teste seg ut på landeveien.

For øyeblikket er svaret på fremtidsplanene at det er å «være syklister», og da er det terrengsyklingen som blir viktigst, selv om han ikke utelukker en karrierevei à la Carl Fredrik Hagen, som skiftet fra terreng til landevei som 23-åring.

– Muligheten er jo der selvfølgelig. Terrengsykling er vanskelig, det er jo litt mindre profflag og mindre plasser. Det er veldig få som lever av det, men hvis man får til det, så ville jo det vært dødskult. Hvis ikke det går er vi åpne for å skifte til landevei etter hvert, men per nå er vi terrengsyklister og går «all in» for det.

Ti ryttere fra seks forskjellige klubber

I likhet med Johannessen, gleder Kørner seg til mulighetene laget bringer med seg. Totalt vil det altså være ti ryttere: Tre fra Ringerike SK, to fra Lillehammer CK, to fra Soon CK og én fra henholdsvis Bergen CK, SK Rye og Gauldal SK – hvorav fem er født i 2000, fire i 1999 og én i 1998.

Blant dem er en rytter som Ådne Holter, som ble nummer 32 i den knalltøffe løypa i årets junior-VM i Innsbruck. I tillegg er også Sondre Svensli tilknyttet laget. 20-åringen fikk prøve seg i noen ritt for Uno-X Norwegian Development Team på slutten av årets sesong og har en mildt sagt spesiell historie.

Les mer om den her i en artikkel fra Romsdals Budstikke: Han har overlevd både kreft og snøras 

– Jeg synes de er veldig spennende unge ryttere som har lyst til å klatre og prøve seg på det, sier Kørner.

– Vi kjører jo etter planen ritt på nasjonalt nivå, så selv om det også er høyt nivå der, så tror jeg det er et godt nivå for å matche dem. På riktig nivå, rett og slett, og med riktige løyper.

Foreløpig ser de seg rundt i Frankrike, Spania, Italia og Portugal etter passende ritt og har allerede funnet flere interessante ritt enn hva de har tenkt til å faktisk kjøre. Ettersom de er ti ryttere på laget, vil ikke alle kunne delta i hvert ritt. Kørner forklarer dermed at de vil ordne det slik at hver rytter får kjørt minst tre ritt for laget.

– Jeg er veldig spent. Ting ser veldig bra ut foreløpig, jeg tror det kan bli veldig kult, sier han avslutningsvis.

Tagget med: , ,

Les også disse