PALLEN: Trond Håkon Trondsen henviste Krister Hagen og Marcus Fuglum Karlsson til andre- og tredjeplass. FOTO: Jarle Fredagsvik, procycling.no

Sparebanken Sør med utklassing i Ringerike GP

Knut Andreas Lone
Tips meg @knut_lone

Publisert 8.05.16 15:43

Del på    

Dominerte finalen og spurtet inn til seier på Søndre Torg.

HØNEFOSS/TRONDHEIM (procycling.no): Etter gårsdagens storeslem hadde Sparebanken Sør den vanskelige oppgaven med å gjenta kunststykket. Med litt under fem mil til mål satte de i gang prosessen.

Gårsdagens første- og andreplass Andreas Vangstad og Carl Fredrik Hagen støtet seg opp til det førende bruddet på vei opp Knestang og Smeden, og trekket skulle vise seg å være avgjørende.

Sørlandslaget dominerte finalen med overtall i bruddet og inn på den siste runden holdt de det samlet. Dermed la det det perfekt opp for Trond Håkon Trondsen, som eksekuterte akkurat slik han skulle. Dermed ble det to av to for Sparebanken Sør i Ringerike-helgen.

Det var en svært lykkelig vinner procycling.no snakket med like etter målgang.

– Det er jo utrolig gøy. Utrolig deilig følelse. Det er ingenting som er morsommere enn å vinne sykkelritt, forteller Trondsen.

– Du skjelver i 20 varmegrader…

– Litt ja… Det er lov det! Litt adrenalin og mye godfølelse.

– Hva tenker du når Vangstad og Hagen kommer opp?

– Det var bare helt rått! At de har klart å kjøre fra alle i feltet og så satt vi der med tre av fem i det bruddet. De er det mest kjøresterke også, så vi klarte å holde veldig bra fart.

– Du følte du kunne stole på avslutningen din?

– Jeg var ganske sikker på at jeg skulle vinne hvis det ble samlet på slutten. Det var jo en fra Joker som gikk på sisterunden, men Carl Fredrik kjørte det inn og så gikk jeg kontra. Det ble jo veldig greit.

I overtall
Når Vangstad og Hagen kommer seg opp til bruddet på vei opp Knestang og Smeden sitter allerede lagkamerat Trondsen, samt Bjørn Tore Hoem (Team Joker) og Jonas Gregaard (Riwal), noe som satte sørlandslaget i en strålende taktisk posisjon.

Inne på de lokale rundene ofrer Vangstad seg og like etter passering Søndre Torg andre gang måtte 24-åringen slippe. Carl Fredrik Hagen leder an bruddet nærmest hver gang opp Riperbakken, vel vitende at han hadde Trond Håkon Trondsen med en sterk spurt med seg.

Men det var ikke over…
Miksen i bruddet ble piffet enda mer opp da Reidar Borgersen (Team Joker) og Krister Hagen støtet seg opp til de fire i front da det gjenstod to runder. Like etter kom også Markus Fåglum-Karlsson (Team Tre Berg) seg opp. Inne mot den siste runden hadde de syv en 40 sekunders ledelse.

Selv om det en stund så ut til å skulle stå mellom de i front var rittet langt fra avgjort. Feltet satte plutselig opp et voldsomt tempo, og før man visste ordet av det var avstanden nede i 12 sekunder. Bruddet fikk hentet seg litt inn igjen og økte avstanden litt inn mot siste forsering av Riperbakken. Over kneika og med fem kilometer til mål hadde tre mann sklidd fra, men det samlet seg kort tid etter.

Spurt på Søndre Torg
Markus Hoelgaard støter seg opp til bruddet fra feltet og gir Team Joker overtall i bruddet, men dette skulle igjen bli Sparebanken Sørs store dag.

Hoelgaard støtet like etter, men kom seg ikke avgårde. Dermed ble det spurt inn på Søndre Torg. Carl Fredrik Hagen hadde lagt ned en formidabel innsats med å taue bruddet opp Riperbakken gjentatte ganger og nå var det opp til Trond Håkon Trondsen å sette kronen på verket.

Det klarte den sterke spurten utmerket og over målstreken var han overlegen. Dermed kan Sparebanken Sør juble for full pott i Ringerike-helgen og fullstendig utklassing både i dag og i går.

Saken oppdateres…

Resultater:
1. Trond Håkon Trondsen (Sparebanken Sør)
2. Krister Hagen (Coop-ØsterHus)
3. Markus Fåglum-Karlsson (Team Tre Berg)
4. Reidar Borgersen (Team Joker-Byggtorget)
5. Bjørn Tore Hoem (Team Joker-Byggtorget)
6. Jonas Gregaard (Riwal)
7. Markus Hoelgaard (Team Joker-Byggtorget)
8. Carl Fredrik Hagen (Sparebanken Sør)
9. August Jensen (Coop-ØsterHus)
10. Oscar Riesebeek (Tetec-TFH)

Slik gikk det til:
174 ryttere trillet kl. 11:30 ut fra Søndre Torg i Hønefoss og tok fatt på 166 kuperte kilometer i varmt vær med sol og skyfri himmel.

I avslutningen skulle rytterne få bryne seg på den famøse Riperbakken hele seks ganger. Bakken er bare noen hundre meter lang, men med smal inngang og på det bratteste knekker rytterne seg oppover i drøyt 20% stigning.

Inngangen til de lokale rundene er også svært tøft, med Knestang (1 km à 8%) og Smeden (1.2 km à 9%) like før man stuper inn igjen mot Hønefoss og Søndre Torg. Før den tid går det opp og ned hele veien, med smale veier og mange tekniske partier. En skikkelig klassiker, med andre ord!

Det ble en aggressiv start og Nicholai Brøchner (Riwal) var igjen på offensiven. Dansken prøvde seg med et frekt soloforsøk i går, men lyktes ikke. I innledningen av rittet i dag kom han seg avgårde sammen med Jonas Abrahamsen (Ringeriks-Kraft) og Richard Larsen (Tre Berg). Den skandinaviske trioen fikk dog ikke lang tid i front, før de ble sveivet inn igjen av feltet.

Like etter de var hentet passerte rytterne et smalt parti over en bro, hvor en stor velt gikk. Dog gikk det bra og alle var kjapt på sykkelen igjen kort tid etter.

Lang bruddkamp
Kampen om å komme med i bruddet skulle vise seg å bli nærmest endeløs. Krister Hagen (Coop), Carl Fredrik Hagen (Sparebanken) og Bjørn Tore Hoem (Joker) slet seg på et tidspunkt løs, men feltet veidde nok trioen for tung, og dermed fikk de ikke gå.

Den tøffe kjøringen fortsatte og feltet ble flere ganger splittet. Nok en sterk gruppe kom seg løs i den tøffe kjøringen, men heller ikke for Markus Hoelgaard (Joker), August Jensen (Coop), NjålL Eivind Kleiven (Ringeriks-Kraft) og Tobias Foss (Lillehammer), skulle det lyktes.

Flere ryttere fortsatte å prøve seg, men det skulle nærme seg 70 kilometer kjørt for et brudd endelig fikk stablet seg på beina. Edvin Wilson (Joker), Marius Hafsås (Ringeriks-Kraft) og Kim Magnusson (Tre Berg) initierte angrepet, og fikk ikke lenge etter følge av Trond Trondsen (Sparebanken), Bjørn Tore Hoem (Joker), Jonas Gregaard Wilsly (Riwal), Dries Hollanders (Metec), Oscar Landa (Coop) og Lucas Eriksson (Tre Berg) jakter på tettrioen.

Da 74 kilometer var kjørt hadde de fått en avstand som lå og vaket rundt to minutter. Den skulle aldri bli noe spesielt større enn det.

Sparebanken Sør setter feltet i sjakk
Det ble ikke helt enighet i bruddet og Edvin Wilson (Joker), Trond Erik Trondsen (Spareanken) og Kim Magnusson støtet, men det samlet seg kort tid etter. Da de passerte langesonen etter 90 kilometer på sykkelen var avstanden nede i 1:25. 

Da bruddet passerte Søndre Torg, før de skulle ta fatt på den tøffe Knestang-runden på omtrent 30 kilometer, var avstanden nede i minuttet. Terrenget begynte også etterhvert å skrelle av ryttere fra bruddet. Først forsvant Edvin Wilson og Marius Hafsås. Deretter svenske Magnusson og Landa (Coop).

Ettersom bruddet ble mindre og mindre fant Sparebanken Sør ut at det var på tide å begynne å spille kortene sine. De lokale rundene med Riperbakken nærmet seg sendte de ut gårsdagens sterkeste ryttere: Andreas Vangstad og Carl Fredrik Hagen. Duoen sørget for dobbel i Sundvolden GP i går og sendte frysninger gjennom feltet med sitt angrep. De to kjørte seg opp til bruddet og dannet en gruppe sammen med Jonas Gregaard (Riwal), Bjørn Tore Hoem (Joker) og lagkamerat Trond Håkon Trondsen, som satt i det opprinnelige bruddet.

Riperbakken
Med tre ryttere fra Thor Hushovds lag ble det fart på turbinen og inn mot de seks lokale rundene hadde de en luke på 1’15 tilbake til et jagende hovedfelt. Andreas Vangstad viste tidlig svakhetstegn og da de svingte inn i Riperbakken like etter passering målgang første gang, måtte gårsdagens vinner slippe.

Carl Fredrik Hagen ledet bestemt an opp den tøffe kneika, men Vangstad ville ikke gi seg helt ennå. På flatene etterpå hentet 24-åringen inn igjen bruddet, og etter det ofret han seg fullt og helt for sine to lagkamerater.

Den andre gangen over Riperbakken var det over og ut for Vangstad, og dermed var de fire igjen i front: Carl Fredrik Hagen og Trond Håkon Trondsen (Sparebanken Sør), Jonas Gregaard (Riwal) og Bjørn Tore Hoem (Joker). Godt inne på den tredje runden hadde kvartetten nesten minuttet ledelse, og hadde for alvor begynt å skape furore bak i feltet. Coop-ØsterHus prøvde å svare og angrep med to mann for å sette press. Like etter rev tidligere vinner Reidar Borgersen (Team Joker) seg løs med Krister Hagen (Coop-ØsterHus).

De to sterke temporytterne samarbeidet godt sammen, vel vitende om at det trolig var alt eller ingenting, og kjørte seg opp til de fire i front like før passering to runder til mål, og dermed var Team Joker à jour med likt antall mann som Sparebanken Sør i bruddet. Like etter kom også Markus Fåglum-Karlsson (Team Tre Berg) seg opp, med feltet jagende 50 sekunder bak.

Feltet nærmer seg
Plutselig fikk dog feltet panikk og avstanden forsvant på kort tid. Like før den siste runden var avstanden nede i 12 sekunder, i det feltet for alvor hadde fått blod på tann.

Likevel var ikke bruddet helt klar for å gi seg og inn i Riperbakken siste gang hadde de igjen økt ledelsen. Feltet var nå 18 sekunder bak. Tre av rytterne fikk en liten luke over toppen på Riperbakken, men det samlet seg igjen og de tre ble til seks, før syvendemann også kom seg opp igjen.

Finalen
Markus Hoelgaard (Team Joker) støter seg opp og gir Joker en sterk posisjon med tre av åtte mann i bruddet inn i finalen. Men det skulle likevel bli Sparebanken Sørs store dag igjen. Etter å ha dominert finalen fikset Trond Håkon Trondsen biffen i spurten på Søndre Torg, og sørget for jubel for sørlendingene for andre dag på rad.

Tagget med: , , , , , , ,

Les også disse