Prøv Procycling Pluss idag

FOTO: Luc Claessen/Getty Images

– Følte det var fortjent at vi klarte å vinne i dag

Simon Zetlitz Nessler
Tips meg @tastasol
Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik
Espen J. Lee
Tips meg @espenjlee

Publisert 2.06.19 15:25

Del på    

Endelig lyktes det for «Doffen».

HØNEFOSS (procycling.no): Tross å ha blitt slått av Kristoffer Halvorsen (Team Ineos) og Cees Bol (Team Sunweb) på oppløpet i Hønefoss maktet Alexander Kristoff (UAE) å sikre seieren i årets Tour of Norway.

I kombinasjonen Knestang/Smeden ble det kjørt hardt på slutten, og spesielt Lotto Soudal klinte til. Det samlet seg imidlertid i bakkant av bakkene, og på flatene inn mot mål forsøkte også Kristoffer Skjerping (Uno-X) og Edvald Boasson Hagen seg, uten å lyktes.

Inn gjennom Hønefoss ble det tøff posisjonskamp, hvor Team Ineos tok kontrollen. Alexander Kristoff (UAE) snek seg inn i opptrekket til Kristoffer Halvorsen gjennom de siste svingene og kunne starte spurten først, men «Doffen» akselererte raskt forbi ham og i en jevn duell tok han seieren like foran Bol.

– Det var virkelig en god seier. Vi har jobbet hardt hele uken, så jeg følte det var fortjent at vi klarte å vinne i dag, forteller Team Ineos-rytteren til procycling.no etter målgang.

– Jeg følte at Kristoff kom skikkelig på innersiden i svingen her, og da tenkte jeg «faen, nå tar han det igjen.» Så tror jeg han fikk en litt dårlig sving, han måtte bremse litt og så tror jeg han hadde litt for tungt gir. Jeg hadde ett lettere, så da fikk jeg akselerert bedre. Om du vinner med én centimeter eller tre meter er samme det, bare du vinner.

Med etappeseieren kjørte Halvorsen seg opp til andreplass i sammendraget, tre sekunder bak Kristoff, som sikret sammenlagtseieren med sin tredjeplass på etappen.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

– Det gikk overraskende bra

Den norske Team Ineos-spurteren står med fire topp ti plasseringer fra de foregående etappene i årets Tour of Norway. 23-åringen fra Kristiansand har imidlertid slitt litt med småsykdom, men har hatt en positiv utvikling formmessig gjennom rittet, og søndag kom kulminasjonen – på det som var den antatt tøffeste etappen.

Hvordan var det i Knestang?
– Jeg følte det gikk greit faktisk. Da jeg så hvilke ryttere som var foran og syklet forbi opp bakken så var jeg faktisk overrasket over at det gikk såpass bra. Jeg var i første gruppen. Det var jo noen ryttere foran, men jeg synes det gikk overraskende bra.

For ungguttens del var det også ekstra forløsende å ta en seier med tanke på hvor mye arbeid lagkameratene i Ineos har lagt ned den siste uken.

– Jeg følte virkelig på [presset]. De har gjort en fantastisk jobb hele uken og ikke minst i dag også, og da er det viktig for meg å vise at vi kan avslutte med en seier.

Angrep fra Boasson Hagen

Boasson Hagen startet dagen ett sekund bak ledende Kristoff i sammendraget. Da det etter Knestang-bakken lå an til å gå mot en massespurt i Hønefoss, prøvde Dimension Data-rytteren lykke med et angrep på de siste kilometerne. 32-åringen klarte imidlertid ikke å gjenskape magien fra Kristiansand tidligere i uken, da han vant den tredje etappen med et sent angrep.

– Jeg måtte ta det litt på følelsen, og akkurat der og da kjentes det ut som at det var min beste sjansen, sier Bossson Hagen til procycling.no og andre norske medier i målområdet.

– Jeg lå lenge foran, men det gikk ikke. Det var tungt opp bakken, men jeg hang med. Det ble kjørt fort fra start av i bakkene. Laget kjørte veldig bra og kontrollerte mye. UAE var ikke supersterke, vi måtte gjøre en del og tapte en del folk på den jobben.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

I forsøket på å vinne rittet sammenlagt, vurderte Boasson Hagen i kampens hete at et sent angrep var hans beste kort.

– Mot slutten måtte jeg enten gå for et sent støt eller vente på spurten. Sett i ettertid kunne jeg kanskje gjort det bra i en spurt også, men om jeg hadde slått Alex og Halvorsen, det vet jeg ikke, sier rudsbygdingen.

– Målet mitt var å ta en etappeseier. Etter det var sammenlagten målet, da var det greit å satse alt. Jeg er tålig godt fornøyd (med rittet). Jeg kunne ha timet spurtene mine bedre. Men det kommer nok etter hvert. Men laget har kjørt bra og det er egentlig lenge siden vi har gjort. Det er artig. Jeg er nærmere i rute til Tour de France nå enn jeg var før Tour of Norway.

Les referat under resultatlistene!

Sterkt brudd

Et sterkt seksmannsbrudd animerte de innledende faser av etappen. Maarten Wynants (Jumbo-Visma), Elmar Reinders (Roompot), Jonas Abrahamsen (Uno-X Norwegian Development) og Louis Bendixen (Team Coop) initierte bruddet, før de fikk senere fikk selskap av den offensive duoen Carl Fredrik Hagen (Lotto Soudal) og Remco Evenepoel (Deceuninck-QuickStep).

Utbryterne ble ikke forunt mye arbeidsrom av hovedfeltet som holdt avstanden under 3:40. UAE Team Emirates og Dimension Data gjorde mesteparten av grovarbeidet med å kontrollere dagens ritt, og da rytterne nærmet seg den avgjørende klatringen, hadde bruddets ledelse krympet til 40 sekunder.

Rittet samlet seg igjen i de avsluttende bakkene. Anders Vangstad (Joker Fuel), Bjorg Lambrecht (Lotto Soudal) og Marc Hirschi (Sunweb) prøvde alle å komme løs i Knestang. Men det var ikke før Wellens lettet på baken at de store luker oppsto.

Belgieren gikk først over Smeden og fikk i utforkjøringen selskap av Hirschi. Sven Erik Bystrøm tok opp jakten i en gruppe på seks ryttere. Men alle forsøkene ble etter hvert nøytralisert da UAE og Dimension Data holdt god kontroll.

For verken Kristoff eller Boasson Hagen hadde flat langt tilbake i stigningene. Godt posisjonert var og Halvorsen, som dermed kunne piske sine hjelpere til å jobbe for en spurt.

Mot slutten hadde både Kristoffer Skjerping (Uno-X) og Boasson Hagen hederlige forsøk, men ingen av dem kunne spolere planene til spurterne og det hele kulminerte i en massespurt. På målstreken var Halvorsen like foran Bol og Kristoff.

Topp ti

Kristoff er dermed årets vinner av Tour of Norway, med tre sekunder foran Halvorsen og fem sekunder foran Boasson Hagen. Edoardo Affini (Mitchelton Scott), som ble nummer ti på søndagens etappe, tok fjerdeplass.

Anders Skaarseth (Uno-X), som var svært nære å vinne etappen til Sandefjor, kom inn med hovedfeltet og endte på sjetteplass sammenlagt. Hagen ble nummer ti og sørget for fem nordmenn topp ti sammenlagt.

Tagget med: , , ,

Les også disse