VANT: Omar Fraile (Astana) seiret på flystripen i Mende, etter en tøff avslutning opp Côte de la Croix Neuve. FOTO: Tim de Waele/Getty Images

Spansk seier i dramatisk bakkeavslutning

Knut Andreas Lone
Tips meg @knut_lone

Publisert 21.07.18 16:56

Del på    

Hentet belgisk klassikerspesialist like før mål.

(procycling.no): På den 14. etappen av Tour de France inntok rittet Sentralmassivet, og en tøff, kupert etappe mellom Saint-Paul-Trois-Châteaux og Mende møtte rytterne.

Hovedfeltet lot tidlig et stort brudd gå avgårde og det ble etterhvert tydelig at vinneren skulle sitte her. Underveis ble det aggressiv kjøring i den store gruppen, men til slutt skulle avgjørelsen falle i den brutale bakken Côte de la Croix Neuve (3 kilometer à 10,2 prosent).

Hentet to kilometer før mål

Jasper Stuyven (Trek-Segafredo) dro ifra i tøff motvind med 35 kilometer til mål over Barraque de l’Air, etappens høyeste punkt. Til tross for en mannsterke gruppe bak, økte den råsterke belgieren ledelsen og han gikk inn i den avgjørende bakken med en ledelse på ett minutt og 30 sekunder.

Oppover stigningen sank ledelsen jevnt og trutt, men belgieren holdt godt unna. Omar Fraile (Astana) gikk etter alene og kjempet med hele kroppen oppover den bratte bakken. Mot slutten ble det en thriller og bare en halv kilometer fra toppen tok han endelig igjen Stuyven. Han angrep umiddelbart og belgieren hadde ikke sjans til å følge.

Litt lengre bak kom Julian Alaphilippe i tunge klyv og hentet Stuyven over toppen. De to klarte imidlertid ikke å mobilisere i den siste, lettkjørte biten mot mål og baskeren suste inn til etappeseier, mens Alaphilippe og Stuyven spurtet inn til henholdvis andre- og tredjeplass, noen sekunder senere.

Solid utslag blant favorittene

Hovedfeltet slapp tidlig avgårde en gruppe på 32 ryttere, som skulle få holde hele veien til mål. Etter å ha hatt en ledelse rundt seks minutter halvveis på etappen, økte ledelsen betraktelig etter hvert.

Inn på de siste 20 kilometerne var ledelsen oppe i 18 minutter for fronten, som dermed var i mål i god tid før hovedfeltet tok fatt på den siste, avgjørende klatringen.

Endelig inne i bakken var det Team Sky, som hadde ledet an hele dagen, som holdt jevnt tempo oppover, før den tidligere skihopperen Primoz Roglic (LottoNL-Jumbo) klinket til til. Sloveneren åpnet umiddelbart opp en god luke, og skulle holde unna hele veien.

Mens Roglic skled ifra, prellet rytterne i hovedfeltet av bakfra. Tom Dumoulin så ut til å være i problemer halvveis opp bakken, men i sedvanlig stil kjempet han seg tilbake, og over toppen slet han seg løs sammen med Geraint Thomas og Chris Froome.

Trioen holdt sammen til mål og kom inn åtte sekunder bak Roglic, mens Nairo Quintana tapte ti sekunder til de tre. Nye fire sekunder gikk før Romain Bardet, Egan Bernal og Steven Kruijswijk kom i mål.

Verst gikk etappen for Dan Martin, som punkterte like før feltet gikk inn i bakken, og tapte nærmere to minutter til Roglic.

(fyldig referat følger under resultatene)

Forrykende start

Den 188 kilometer lange etappen i Sentralmassivet gikk en infernalsk start, da sidevinden i utkanten av startbyen Saint-Paul-Trois-Châteaux slo til. Leder i klatrekonkurransen, Julian Alaphilippe (Quick-Step Floors) klinket til på kilometer null og innledet det som skulle bli en kaotisk åpning.

Quick-Step Floors tok kontrollen i hovedfeltet i det man kom ut på de åpne slettene og plutselig var hovedfeltet sprengt i fire grupper, med sammenlagtryttere som Mikel Landa, Alejandro Valverde (Movistar), Romain Bardet (AG2R), Ilnur Zakarin (Katusha-Alpecin), Dan Martin (UAE Team Emirates), Jakob Fuglsang (Astana), Bob Jungels (Quick-Step Floors) og Primoz Roglic (LottoNL-Jumbo) alle på feil side av splitten.

Stort brudd etableres

Den forrykende starten til tross, så roet Team Sky det snart ned igjen og mens gruppene samlet seg igjen fikk en rekke ryttere gå løs fra fronten. Alaphilippe gikk til igjen og fikk med seg bruddkongen Thomas De Gendt (Lotto-Soudal).

Stadig strømmet ryttere til og plutselig talte gruppen 32 mann. Det var: Peter Sagan, Maciej Bodnar (BORA-hansgrohe), Damiano Caruso, Greg Van Avermaet, Stefan Küng (BMC), Simon Geschke (Team Sunweb), Pierre Rolland, Daniel Martinez (EF Education First-Drapac), Lilian Calmejane, Sylvain Chavanel, Thomas Boudat, Jérôme Cousin, Damien Goudin (Direct Energie), Gorka Izagirre, Kristijan Koren (Bahrain-Merida), Philippe Gilbert (Quick-Step Floors), Daryl Impey, Michael Hepburn (Mitchelton-Scott), Tom Jelte Slagter, Julien Vermote (Dimension Data), Jasper Stuyven, Michael Gögl (Trek-Segafredo), Andrey Amador (Movistar), Nicolas Edet, Anthony Perez, Christophe Laporte, Anthony Turgis (Cofidis), Thomas Degand (Wanty-Groupe Gobert) og Omar Fraile (Astana).

Team Sky tok kontrollen i hovedfeltet og gav gruppen raskt en luke på tre minutter.

Inn i kupert terreng

Etter 81 kilometer av dagens etappe kom dagens første kategoriserte klatring og etappen gikk inn i det avsluttende, svært krevende terrenget, med fjerdekategorien Côte de Grand Châtaigner (en kilometer à 7,4 prosent) som åpning på ballet.

På toppen var det naturligvis Julian Alaphilippe som snappet med seg det ene poenget, i det luken til hovedfeltet hadde kommet opp i seks og et halvt minutt. Ikke lenge etter ventet dagens innlagte spurt og her var det selvsagt også trøyebæreren i den konkurransen, Peter Sagan, som tok full pott med 20 poeng.

Deretter gikk man inn i en lengre stigning opp Col de la Croix de Berthel, som steg i trappetrinn i drøye 30 kilometer, mens den kategoriserte delen av stigningen var 9,1 kilometer à 5,3 prosent og kategorisert som en andrekategori.

I det man nærmet seg toppen gikk Gorka Izagirre til og fikk raskt en ledelse, mens det ble en utskillelse i bakre del av bruddet. Spanjolen var først over toppen, og ikke lenge etter fikk han også besøk av Jasper Stuyven og Tom Jelte-Slagter, som støtet seg etter mot toppen av Berthel.

Tøff kjøring

Etter en liten utforkjøring ventet nok en kategorisert stigning, opp Col du Pont sans Eau (3,3 kilometer à 6,3 prosent) og på toppen, med 46 kilometer til mål, var det Stuyven som ledet an og tok to poeng, foran Izagirre.

Samtidig som de begynte å nærme seg minuttet ledelse tilbake til restene av bruddet, som nå talte 18 mann, hadde avstanden til feltet blitt betraktelig større og trioen i front nøt nå en ledelse på ett kvarter.

Like etter ventet en ny, tøff klatring, opp til etappens høyeste punkt. Over Barraque de l’Air (1246 meter over havet) var det flere partier med stigningsprosent over 10 prosent, ble det satt opp et voldsomt kjør bak den ledende trioen og det ble stor splittelse i den jagende gruppen.

Lilian Calmejane og Thomas De Gendt slet seg løs fra gruppen og kjørte seg etter hvert opp til Izagirre og Jelte-Slagter, men før den tid skulle Jasper Stuyven gå solo, og den sterke klassikerrytteren fløy avgårde og fikk raskt en luke på over minuttet.

Bak Calmejane, De Gendt, Izagirre og Jelte-Slagter, så samlet 15 ryttere seg igjen og ikke lenge etter smeltet de to gruppene sammen.

Stuyven nær

Fra toppen av Barraque de l’Air ventet utforkjøring og lettkjørt terreng inn mot Mende og den siste klatringen opp Côte de la Croix Neuve (3 kilometer à 10,2 prosent).

Terrenget favoriserte Stuyvens ferdigheter og den kraftfulle belgieren kjørte formidabelt. Han fortsatte å øke til den store gruppen og inn på de ti siste kilometerne hadde han doblet ledelsen sin til nesten to minutter.

Ledelsen falt noe inn mot bunnen av stigningen under Philippe Gilberts tøffe kjør i gruppen. Thomas De Gendt gikk til umiddelbart i bunnen, men belgieren hadde lite å gi. Spanske Omar Fraile derimot hadde langt mer å gi og seilte i fra.

I den langdryge bakken så hentet han meter på meter og en halv kilometer fra toppen tok han endelig igjen en heroisk Stuyven. Fraile angrep straks og Trek-Segafredo-rytteren hadde ingenting å svare med.

Julian Alaphilippe ventet lenge med angrepet sitt og maktet ikke å kjøre seg opp til Fraile. Like får toppen nådde han Stuyven, men i den slake utforkjøringen mot mål klarte de ikke å hente Astana-rytteren, som tok sin første etappeseier i touren.

Roglic best av favorittene

Omtrent 20 minutter etter at bruddet nådde bunnen av bakken kom endelig favorittgruppen, stadig anført av Team Sky. De fortsatte å sette et tøft tempo, men Primoz Roglic hadde en del å gi. Sloveneren angrep og ingen maktet å følge angrepet hans.

Etter hvert ble det en solid utskillelse i gruppen og over toppen slet Chris Froome, Geraint Thomas og Tom Dumoulin seg løs, og sikret seg noen sekunder til resten av favorittene. De måtte imidlertid avgi åtte sekunder til Roglic, som holdt unna.

Tagget med: , ,

Les også disse