Prøv Procycling Pluss idag

SIKRET SEIREN: Da er det fullt lovlig å smile litt over målstreken. Foto: KENZO TRIBOUILLARD (Scanpix/Afp)

Froome sikret Tour de France-seieren: – Helt utrolig

Anders Lindstrøm
Tips meg

Publisert 23.07.16 17:09

Del på    

Hadde få problemer på den siste fjelletappen.

(procycling.no): Den 20. etappen av Tour de France var rytternes siste til å gjøre noe i sammendraget.

Men kanonene virket ikke til å ha kreftene til å gjøre noe.

Ingen av rytterne topp ti sammenlagt før etappen angrep opp det siste fjellet i årets tour.

Dermed kunne Team Sky og Chris Froome kontrollere den siste etappen i Alpene uten større problemer.

– En følelse av lettelse
Briten forsvarte følgelig ledelsen og avgjorde årets tour.

Bare sjarmøretappen i Paris gjenstår før 31-åringen offisielt har vunnet sin tredje Tour de France.

– Det er en følelse av lettelse. En utrolig god følelse. Med laget mitt rundt meg. Det er vanskelig å beherske seg, sier Froome i et intervju med arrangøren.

Etter fredagens velt i regnværet, var det knyttet spørsmål om hvordan Froomes kropp kom til å være på den siste fjelletappen.

– Jeg følte meg ganske stiv der ute. Beina var bedre enn i går. Hva kan jeg si? Jeg er så lettet over å ha kommet meg gjennom etappen. Regnet var på og av hele veien. Det var en beintøff etappe. Det er deilig å ha det ute av veien.

Om ikke det utenkelige skal skje i Paris søndag, tar Froome sin tredje sammenlagttriumf i verdens største sykkelritt.

– Det er utrolig, helt utrolig. Selvfølgelig må jeg fullføre i morgen, men konkurransesiden av det er over.

Franske Romain Bardet sikret andreplassen, mens Nairo Quintana blir nummer tre.

Førstnevnte er 4.05 bak Froome med bare én etappe igjen.

Foto: Jean-Paul Pelissier (Scanpix/Reuters)

VANT: Ion Izagirre tok seieren på den siste fjelletappen i Tour de France. Foto: Jean-Paul Pelissier (Scanpix/Reuters)

Spansk seier
Bruddet skulle gjøre opp om seieren på lørdagens etappe.

Vincenzo Nibali, Ion Izagirre og Jarlinson Pantano var sterkest opp det siste fjellet, og trioen skulle gjøre opp om seieren på vei ned mot Morzine.

Izagirre skulle fort tilrive seg en liten luke etter en feil av Pantano. Den luken skulle spanjolen aldri gi fra seg.

Dermed ble det endelig spansk etappeseier i årets Tour de France, på nest siste forsøk.

– Det er stort. Det var en vanskelig etappe med mange sterke ryttere. Beina responderte bra, og jeg klarte å gå til topps, sier Izagirre i seiersintervjuet.

Siden Quintana også forsvarte sin tredjeplass i sammendraget, ble det en god dag for Movistar.

– Ja, det gikk bra til slutt. Vi kom med ambisjoner om gul trøye, men Froome viste seg å være for sterk. Etappeseier og podiet i Paris er fenomenalt.

Pantano krysset målstreken 19 sekunder etter Movistar-rytteren.

Artikkelen fortsetter under resultatene!

 

Slik gikk det til
Som forventet var det mange ryttere som ønsket å komme seg med i bruddet på den nest siste etappen av Tour de France.

Fem ryttere fikk raskt en luke, og en kort periode så det ut til at disse skulle få gå. Men så våknet flere mann bak.

En rekke angrep fulgte, flere større grupper fikk noen meter på feltet, og en relativt stor gruppe kom seg opp til de fem i front.

Bak var det imidlertid fortsatt støting. Thomas De Gendt og Ilnur Zakarin kjørte seg sammen opp til fronten.

Men Vincenzo Nibali var ikke fornøyd med å ikke være der. Italieneren dro en stor gruppe med seg opp til fronten akkurat idet rytterne gikk inn i andrekategorien Col des Aravis. Rundt 40 ryttere satt foran feltet på dette tidspunktet.

Sky holdt imidlertid et såpass høyt tempo at bruddet bare hadde et snaut minutt inn i bakken.

Soloangrep fra De Gendt
I front ble det naturlig nok litt utskilling, og spesielt Thomas De Gendt var ivrig for å tynne ut bruddet litt. Belgieren satte dermed inn et angrep og et påfølgende høyt tempo.

Over toppen var belgieren alene i front, omtrent halvminuttet foran det jaktende bruddet. Feltet hadde nå slakket litt av, og var to minutter bak over toppen av Aravis.

Ned mot La Clusaz møtte et voldsomt regnvær rytterne. Etter fredagens velt, tok de det meget rolig i Team Sky. Chris Froome ønsket ikke nok en tur ned på asfalten. Regnet var imidlertid særdeles lokalt og ga seg noen kilometer senere.

Akkurat idet rytterne ankom midten La Clusaz tok gruppen, ledet av Peter Sagan, igjen De Gendt. Slovakens tempo hadde også sørget for en splitt i gruppen.

Bruddet samlet seg rett før den innlagte spurten. Men Sagan fikk ikke trille over streken først. Michael Matthews hadde nemlig lyst på poeng og spurtet fra. De Gendt spurte Sagan før han tok andreplassen. Sagan, som allerede har sikret seg den grønne trøyen om han fullfører uten noen form for straff, ble nummer tre.

Farlig sammenlagtangrep
Bruddet hadde da fått nesten tre minutter. Peter Sagan fortsatte å holde et høyt tempo i front. Grunnen var at tolvteplasserte Roman Kreuziger, også han Tinkoff-rytter, satt fint plassert i bruddet.

Opp Col de la Colombière begynte det igjen å regne voldsomt. Sagan fikk dra i front helt til De Gendt høynet tempoet for å ta klatrepoengene på toppen. Det klarte også belgieren, som passerte streken foran Jarlinson Pantano.

Akkurat på toppen av bakken klarte også Warren Barguil, som hadde jaktet i flere mil, å ta igjen teten.

Det Sky-ledede hovedfeltet var ferdig med Colombière snaut fem minutter etter bruddet.

Ned fra førstekategoriten ble det satt voldsomt tempo i bruddet. Peter Sagan fortsatte å gjøre jobben for sammenlagthåpet Kreuziger. I bunn hadde åtte ryttere revet seg løs fra de øvrige. Det var Sagan, Kreuziger, Nibali, Pantano, Rui Costa, Alexis Gougeard, Ion Izagirre og Julian Alaphilippe.

De fikk raskt minuttet på den nærmeste forfølgergruppen, men samarbeidet var ikke optimalt. Kreuziger truet nemlig alle ryttere topp ti i sammendraget utenom Chris Froome, noe som gjorde at Etixx, Movistar, Lampre og Astana ikke nødvendigvis var veldig fornøyd.

Sistnevnte var i alle fall ikke veldig fornøyd, da de satte opp sine ryttere til å dra i feltet med 75 kilometer igjen av etappen. Da var avstanden drøyt seks minutter, noe som gjorde at Kreuziger virtuelt lå på andreplass i sammendraget.

Dermed måtte Peter Sagan belage seg på det meste av drajobben.

Angrep i front
Inn i førstekategorien Col de la Ramaz hadde bruddet 5.40 ned til det jaktende feltet.

Ti kilometer fra toppen var Sagan ferdig med sin jobb. Dermed fikk Kreuziger ta over jobben i front. Rett etterpå punkterte Gougeard, men den talentfulle franskmannen kom seg raskt opp.

Tsjekkeren hadde imidlertid ikke veldig lyst til å dra helt alene og tempoet dalte. Da begynte forfølgerne å nærme seg raskt, med en ivrig De Gendt i front.

Da gruppen bak så fronten, angrep Nibali. Men den tidligere sammenlagtvinneren hadde ikke beina til å få luke. Da var det mer trøkk i Gougeard, som kontret og fikk noen meter.

Ikke lenge etter hadde De Gendt tettet luken til gruppen med Kreuziger sammen med noen andre ryttere, deriblant Zakarin og Kelderman. Da fikk også Gougeard det tøft, og 23-åringen ble tatt igjen og kjørt fra.

De Gendt var imidlertid ikke fornøyd med å sitte i front sammen med andre. Lotto Soudal-rytteren gikk således solo. Rui Costa og Pierre Rolland tok opp jakten.

De Gendt var først over toppen av førstekategoristigningen. Costa og Rolland krysset 31 sekunder senere, noen få sekunder foran gruppen med Zakarin, Henao, Kelderman, Pantano, Kreuziger, Fabrice Jeandesboz, Izagirre, Nibali og Alaphilippe. Dermed var det raskt elleve ryttere som jaktet De Gendt nedover.

Duo stakk nedover
Samtidig hadde Ag2r økt tempoet i hovedfeltet. Det var for tøft for Bauke Mollema, som måtte slippe feltet. Det, samt at mange ryttere måtte slippe, var det som skjedde opp La Ramaz i hovedfeltet. Favorittene var snaut fem minutter bak over toppen.

Nedover satte Pantano i sedvanlig stil opp et skyhøyt tempo. Ikke langt ned i bakken hadde han tatt igjen og kjørt fra De Gendt. Men Alaphilippe ville ikke se colombianeren seile av gårde og tok opp jakten. Dermed var det en duo i front da nedoverbakken var ferdig.

De hadde halvminuttet ned til forfølgerne, mens feltet nok en gang tok det bedagelig nedover. Dermed var avstanden 6.30 med 34 kilometer igjen.

Da avstanden var syv minutter, skjønte flere lag at Kreuziger virkelig var i ferd med å gjøre noe stort. Både Ag2r og Orica-BikeExchange satte dermed opp noen mann i feltet. Da minket luken meget raskt. På bare noen kilometer hadde de kjørt inn minuttet. Inn i Col de Joux Plane var feltet 5.40 bak.

Forfølgerne samarbeidet særdeles dårlig på flaten. Dermed hadde duoen 1.40 inn i HC-stigningen Joux Plane.

Bare noen kilometer opp bakken ble det for tøft for Fabio Aru, nummer seks i sammendraget. Italieneren måtte slippe allerede før de øvrige klatrerne satte opp tempoet.

Bauke Mollema hadde imidlertid våknet. Nederlederen, som slapp på stigningen før, angrep tidlig i den knalltøffe stigningen. Geraint Thomas og Team Sky satte seg da opp, men lot Trek-rytteren få en luke.

Først da Joaquim Rodríguez angrep noen kilometer senere, ble Mollema hentet. «Purito» fikk raskt 20 sekunder ned til favorittgruppen. Spanjolen fikk hjelp av Ilnur Zakarin og luken stabiliserte seg rundt 30 sekunder.

Annet enn det skjedde det lite i favorittgruppen, der Skys tempo gjorde at ingen orket å angripe oppover. Tempoet gjorde også at «Purito» aldri fikk noe mer. Over årets siste Tour de France-fjell, hadde Katusha-rytteren snaut halvminuttet på de øvrige.

Tre ryttere i front
I gruppe 2 var det Kreuziger som tok kommandoen fra starten av stigningen, og tjskkeren tok inn på duoen i front. Da avstanden var ett minutt, angrep Nibali. Astana-rytteren fikk fort en liten luke på 20 sekunder.

Da begynte Alaphilippe å bli bekymret. Snaut seks kilometer fra toppen angrep den unge franskmannen, men selv om Pantano måtte gi noen meter, kjempet colombianeren seg tilbake. Alaphilippe var dog ikke ferdig.

Etixx-rytteren prøvde seg flere ganger, og drøyt 16 kilometer fra mål hadde han igjen fått en luke. Men Pantano var på ingen måte ferdig. IAM-syklisten kontret da Nibali hadde fått øyne på duoen, men Alaphilippe hadde kreftene til å følge.

Med 3.6 kilometer igjen hadde Nibali kontakt med de to andre. Italieneren nølte ikke og angrep med en gang. Den tidligere tetduoen fulgte dog Nibalis fartsøkning. Men da italieneren fortsatte hardkjøret, klarte ikke lenger Pantano og Alaphilippe følge.

Da øynet plutselig Ion Izagirre et håp. Movistar-rytteren hentet duoen og kontret umiddelbart. Da var det bare Pantano som kunne følge, og de to så Nibali bare noen sekunder opp i lia. Ikke lenge etter, 800 meter fra toppen, var tre ryttere samlet i front. Trioen passerte toppen sammen.

Spansk krutt
Ion Izagirre satte opp tempoet voldsomt i starten av nedoverbakken, og da Pantano nesten veltet i en venstresving, fikk Movistar-rytteren en fin luke.

Nibali klarte ikke å tette luken. Pantano tok da opp jakten solo, men heller ikke colombianeren klarte å tette luken.

Dermed vant Izagirre etappen foran Pantano og Nibali.

«Purito» Rodríguez holdt unna for feltet, hvor de tok det bedagelig nedover, og kom inn rundt 3.20 bak Izagirre. Favorittgruppen, der Martin spurtet tøft på slutten for å sikre sammenlagtplasseringen, kom i mål 4.10 bak vinneren. Dermed tok spanske Rodríguez flere plasser i sammendraget og klatret til en syvendeplass før siste dag.

Froome sikret seieren omringet av sine lagkamerater.

Tagget med: , , , , , ,

Les også disse