LIVLIG: Andreas Leknessund er blant Norges fremste håp på VM-fellesstarten for juniorer. .

LIVLIG: Andreas Leknessund er blant Norges fremste håp på VM-fellesstarten for juniorer. . Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Som ung drømte han om sirkuskarriere og å skjære kebabkjøtt

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 23.09.17 07:55

Del på    

Nå er Andreas Leknessund mest opptatt av revansje.

BERGEN (procycling.no): Andreas Leknessund (18) er mest kjent som et stort talent både når det gjelder temposykling og klatring, men overfor procycling.no avslører han at par andre talenter.

Unggutten fra Tromsø var i oppveksten både interessert i kokkekunst og sirkus:

– Hvem har du snakket med nå? Har du snakket med treneren min, eller ho mamma? E det ho mamma? utbryter han overfor procycling.no.

Våre kilder er selvsagt konfidensielle, men Leknessund snakker uansett villig om sine tidlige karrieredrømmer.

– Stemmer det at du ville bli kebabkokk?

– Det var for mange år siden før sykling og idrett var fokus. Jeg spilte fotball, men fikk det ikke helt til. Jeg var fascinert over hvordan de skar kebabkjøttet. Jeg var såpass ung at jeg ikke hadde smakt kebab ennå. Jeg tror jeg var rundt 10 år, og jeg synes det så veldig kult ut, sier han.

Trente mer diablo enn sykling

Sirkusartisten i ham fikk utfolde seg da han fikk prøve en diablo.

– Jeg holdt på mye med diablo. Hver eneste dag i noen år. Men det endret seg etter hvert. Nå trener jeg mye mer med sykkelen, gliser han.

Syklingen skulle vise seg å være et meget godt valg. Fra han var 12 år stilte han til start i ett løp på nasjonalt nivå i sesongen.

Da han ble 16 år gammel flyttet han til Østlandet for å gå på NTG Bærum. Først da begynte satsingen på heltid.

To år senere står han bokført med sin aller første sammenlagtseieren i NationsCupen. Det skjedde under kuperte Tour du Pays de Vaud i mai.

Mange muligheter for Norge

Sammen med Idar Andersen og Søren Wærenskjold har han vært fast inventar på landslaget som har dominert sesongen så langt i år.

Nå gjelder det å avslutte med stil i sesongens siste konkurranse. Leknessund var svært skuffet etter åttendeplass på tempo tidligere i uka.

– Det ble kanskje stilt litt for høye forventninger til deg under VM-åpningen. Hva bør vi forvente av dere på lørdag?

– Dere kan nok håpe på å få se et norsk lag som skal prøve å vise fram hva vi kan og vise oss fram. Å spå et resultat er vanskelig. Det er et åpent løp og det er mye som kan skje. Vi er ikke et lag som skal forsvinne i mengden, vi skal være med å lage skikkelig sykkelløp. Gjør vi det vi pleier, så blir nok det veldig bra, tror han.

Følg juniorenes fellesstarten tråkk for tråkk på procycling.no!

Wærenskjold et nytt våpen

Offensiv tankegang har vært nøkkelen under Kai Lexbergs ledelse. Leknessund avslører et av triksene de har brukt overfor procycling.no.

– Vi har vært veldig gode på å være i forkant. Det har nesten ikke gått et brudd uten at noen av oss har vært med. Vi har også vært gode under åpningsetapper i etapperittene vi har kjørt. I juniorklassen vil gjerne de som gjør det bra der, også være med å kjempe i toppen utover i rittet. Det er noe vi har utnyttet, forteller han.

Ettersom sesongen har gått sin gang, har laget også funnet fram til et nytt våpen.

Det er avslutningen til Søren Wærenskjold.

– Det tok litt før vi skjønte at Søren spurta såpass bra. Jeg tror ikke han hadde vært topp 3 i noen av rittene før vi kom til EM (der spurtet Wærenskjold inn til sølv). På lørdag ønsker vi å gjøre det hardt for å kvitte oss med noen av de beste spurterne. Men Søren går ganske bra i bakkene, så sitter han med mot slutten, blir det nok samling rundt ham, sier Leknessund.

Pidcock kan gjøre det igjen

Juniorlandslaget har også et annet våpen, og det er egenskapene til Idar Andersen i utforkjøringene.

Gauldal SK-rytteren går også bra oppover, så i kombinasjon kan det bli et kort å benytte seg av i forkant av den siste drøye mila.

Etter at Leknessund åpnet for hardt under VM-tempoen er han nå fast bestemt på å vise seg fra en bedre side.

–Jeg hadde nok overtenning. I hodet mitt var det gull eller ingenting det sto om. Jeg gikk veldig hardt ut og hadde mye adrenalin. Jeg følte at jeg åpnet kontrollert, men jeg gjorde ikke det. Det fikk jeg svi for over toppen. Det var kjedelig at jeg valgte den taktikken. Hadde jeg åpnet 10-20 sekunder saktere, hadde medaljesjansene fortsatt vært der.

– Det var jo en annen ryttere som presenterte seg fra sin beste side, og det var Tom Pidcock. Det må jo også være et hett navn foran fellesstarten?

– For alle del: Han er veldig sterk. Dette er nok en løype som passer ham veldig bra med bakken mot slutten og et litt kaotisk løp. Han har jo også blitt verdensmester i cyclocross i år, så han bør takle en teknisk løype veldig bra, tror Leknessund.

Tagget med: , , ,

Les også disse