Netherlands' Bauke Mollema climbs during the ninth stage of the Tour de France cycling race over 181.5 kilometers (112.8 miles) with start in Nantua and finish in Chambery, France, Sunday, July 9, 2017. (AP Photo/Christophe Ena)

Soloseier for Mollema på ny dramatisk touretappe

Magnus Drivenes
Tips meg @magnusdrivenes
Espen J. Lee
Tips meg @espenjlee

Publisert 16.07.17 16:51

Del på    

Froome reddet av lagkameratene etter uhell.

LE PUY-EN-VELAY (procycling.no): Bauke Mollema vant den femtende etappen i Tour de France.

Han angrep etter den siste førstekategoristigningen, og nøt godt av at rytterne bak ikke klarte å samarbeide.

Han vant foran Diego Ulissi og Tony Gallopin. De var ikke mange sekundene bak i mål. De to spurtslo Primoz Roglic og Warren Barguil i kampen om andre- og tredjeplassen, etter å ha kommet seg avgårde fra et 28-mannsbrudd på slutten av etappen.

– Det er virkelig en fantastisk følelse. Å vinne i Tour de France… Jeg kan ikke tro det. Jeg har jobbet så hardt. I år ville jeg virkelig gå for en etappe, og det var et stort mål for meg, sa Bauke Mollema i seiersintervjuet etter målgang.

Froome punkterte på et kritisk tidspunkt da AG2R hadde startet et angrep på vei ned til etappens tøffeste fjell. Han fikk nytt hjul og ble hjulpet opp av lagkameratene. På vei opp ble han pepet på av tilskuerne. Det kan dere lese mer om her.

Martin klatret i sammendraget

Sammenlagtfavorittene kom samlet over det siste fjellet, men på den tekniske og småkuperte veien mot mål, kom Dan Martin unna de andre favorittene. Han var elleve sekunder foran dem i mål, og med det klatret han forbi Mikel Landa i sammendraget og opp til en femteplass.

Den store taperen i sammendraget var Nairo Quintana. Han klarte ikke å holde følge da AG2R satte opp farten for alvor.

Chris Froome beholdt den gule trøya etter solid hjelp av lagkameratene da det sto på som verst.

Saken oppdateres!

Monsterbrudd ble dannet i starten

Angrepene kom med en gang etter at den offisielle starten gikk. En gruppe på tolv ryttere kom seg først avgårde, der Warren Barguil, Serge Pauwels, Damiano Caruso og Tony Martin var de mest profilerte rytterne.

Etter 19 kilometer kom dagens første fjell, en førstekategoristigning. Her satte Warren Barguil et fryktinngytende tempo, og ryttere skallet av. Bak forsøkte flere ryttere å støte til feltet, og til slutt rev det seg i underkant av tjue sterke ryttere unna.

Warren Barguil tok klatrepoengene, og styrket med det sin posisjon i klatrekonkurransen. Ikke lang tid etter førstekategorien, fulgte det en tredjekategori. Her var også Barguil først over.

I Barguil-gruppen satt det fem ryttere, men de ble jaget av det mannsterke mellombruddet. De to gruppene fusjonerte, og lagde med det et monsterbrudd.

Warren Barguil (Sunweb), Serge Pauwls (Dimension Data) Tsgabu Grmay (UAE Team Emirates), Damiano Caruso (BMC), Dylan Van Baarle (Cannondale), Tiesj Benoot (Lotto-Soudal), Bauke Mollema (Trek-Segafredo), Jan Bakelants (AG2R), Tony Gallopin (Lotto-Soudal), Romain Hardy (Fortuneo-Oscaro), Lilian Calmejane (Direct Engerie), Daniel Navarro (Cofidis), Primoz Roglic (LottoNL-Jumbo), Nicolas Roche (BMC), Robert Kiserlovski (Katusha), Luis Mate (Cofidis)), Diego Ulissi (UAE Team Emirates), Pierre-Luc Perichon (Fortuneo-Oscaro), Amael Moinard (BMC), Kristijan Durasek (UAE Team Emirates), Thomas De Gendt (Lotto Soudal), Michael Matthews (Sunweb), Simon Geschke (Sunweb), Maurits Lammertinks (Katusha), Romain Sicard (Direct Energie), Alessandro De Marchi (BMC) og Tony Martin (Katusha)

Matthews nærmer seg Kittel

Gårsdagens etappevinner, Michael Matthews, satte overraskende lett med opp førstekategorien. Han satt som limt på hjulet til Bauke Mollema opp hele bakken, med mellomspurten etter 96 kilometer.

Etter å ha vunnet i går, var han under 100 poeng bak Kittel, men med 20 nye poeng i dag, er han bare 79 poeng bak.

Den innlagte spurten tok Matthews greit uten voldsom konkurranse, og knappet dermed innpå sin tyske rival.

Avstanden økte jevnt og trutt, til tross for at Damiano Caruso snuste på en topp ti-plassering sammenlagt. Sky var dog ikke truet, og lot utbryterne få flere minutter.

Tony Martin med soloangrep

Samarbeidet var ganske bra i 28-mannsgruppen, og alle rytterne gikk rundt. Dog var det ikke noe voldsomt kjør foran, og det utnyttet Alexander Kristoffs lagkamerat i Katusha-Alpecin, Tony Martin.

Tyskeren angrep, og forlot bruddkameratene. Han fikk fort en grei luke, og lå over minuttet foran de resterende utbryterne. Avstanden ned til feltet var over ni minutter ikke lenge før den siste førstekategorien.

Ved inngangen til førstekategorien hadde tempoverdensmesteren 1.30 ned til bruddet og 9.23 til feltet. Der hadde lagene som skulle forsvare sine topp ti-plasseringer startet å bidra for å redusere avstanden frem til Caruso.

Froome i kjempetrøbbel

AG2R satte opp hele laget for å kjøre hardt ned og bort til førstekategorien. Der kunne man se at Froome var i trøbbel, og måtte stadig gi meter. Til slutt stoppet han og byttet hjul, men Bardets løytnanter stoppet ikke av den grunn.

Froome fikk hjul av Kwiatkowski, mens Henao og Nieve hjalp Froome bak favorittgruppen. Der satt Mikel Landa og forsvarte sin sammenlagtplassering.

Det var ikke mye hjelp å hente hos Henao før det kun var Nieve igjen. Han jobbet godt oppe i bakken, men måtte gi seg før det bratteste partiet midtveis. Da slapp Mikel Landa seg ned for å bidra. Froome hadde tatt inn en god del, og var nå bare overkant av tjue sekunder bak favorittgruppen.

Med baskerens hjelp kom Froome seg opp til de resterende favorittene.

Kamp om etappeseieren

Opp førstekategorien ble det utskillelser og Tony Martin ble hentet. Barguil hentet nye klatrepoeng, og det samlet seg en liten gruppe over toppen. Da angrep Bauke Mollema og fikk over 40 sekunders ledelse. Samarbeidet var ikke allverden bak, og i tredjekategorien ble det angrep. Roglic, Barguil, Ulissi og Gallopin halverte avstanden til Mollema, og startet et slags samarbeid.

Mollema holdt likevel god stand, og hadde 13 sekunder med tre kilometer igjen. Bak var det lite enighet, og det var mer sporadiske føringer.

Dette førte til at Mollema holdt unna og tok seieren.

Blant favorittene bak klarte Dan Martin å skli unna resten av feltet. Han fikk elleve sekunder på favorittene i mål, og klatret dermed en plass i sammendraget.

Tagget med: ,

Les også disse