FOTO: Tim de Waele (TDWSport.com)

Soler vant etter sekunddrama

Knut Andreas Lone
Tips meg @knut_lone

Publisert 11.03.18 15:13

Del på    

Begivenhetsrik avgjørende etappe i Paris-Nice.

(procycling.no): I likhet med de foregående utgavene av Paris-Nice, ble den siste, 110 kilometer lange etappen, av det dramatiske slaget og utartet seg til en sekundduell.

Samtidig ble det også nok en etappe i regn. Det tøffe været har sørget for at over 50 ryttere har brutt det ukeslange rittet.

På dagens fjerde kategoriserte klatring, Côte de Peille, gikk Marc Soler og David de la Cruz til og kjørte seg opp til Omar Fraile.

Soler lå godt plassert i sammendraget, bare 37 sekunder bak Simon Yates, og utgjorde dermed en stor trussel for det australske Mitchelton-Scott-laget.

Brødrepar veltet

Inn i dagens siste klatring, Col des Quatre Chemins, hadde trioen fremdeles ett minutts ledelse, og den forsvarte de godt oppover.

I klatringen angrep brødreparet Gorka og Ion Izagirre (Bahrain-Merida) i gruppen bak og Yates måtte slippe. Duoen lå nærmest plassert Yates i sammendraget foran etappen.

(artikkelen fortsetter under)

ANGREP: Marc Soler, Omar Fraile og David de la Cruz animerte den siste etappen av Paris-Nice. FOTO: FOTO: AFP PHOTO / JEFF PACHOUD

I utforkjøringen klatre de imidlertid å velte og Yates hentet seg inn igjen.

Trioen i front hadde fremdeles en solid ledelse, og det lå an til en vanvittig sekundstrid inn mot Nice.

Sekunddrama

På promenaden i Nice kjørte Soler det remmer og tøy kunne holde, mens de la Cruz og Fraile – uten noen sammenlagtambisjoner – hvilte på hjulet.

Duoen spurtet om seieren, og David de la Cruz gikk for andre år på rad ut som vinner av den siste etappen.

Tre sekunder senere krysset Soler målstreken og sikret fire bonussekunder, og kunne nå bare vente og se hva avstanden bak til Yates ble.

35 sekunder etter Soler krysset Yates målstreken, og med bonussekundene til Soler, kunne han juble for sammenlagtseier, bare fire sekunder foran briten.

Den spanske Movistar-rytteren stikker også av med seieren i ungdomskonkurransen.

(artikkelen fortsetter under)

NY SEIER: David de la Cruz vant den avsluttende etappen av Paris-Nice i 2017 også. Søndag gjentok han seieren etter å ha spurtslått Omar Fraile. FOTO: AFP PHOTO / JEFF PACHOUD

Bystrøm stod av

Etter at Alexander Kristoff (UAE Team Emirates) stod av rittet i går og Amund Grøndahl Jansen (LottoNL-Jumbo) gjorde det samme tidligere i uken, var Sven Erik Bystrøm (også UAE Team Emirates) den eneste nordmannen igjen i rittet.

Det varte dog ikke lenge, på rittets siste etappe. Allerede i den første bakken var det over for rogalendingen, som fjernet startnummeret fra drakten.

– Det var vel ikke akkurat frivillig. Jeg hadde ingen krefter igjen og var tom for energi. Har ikke følt meg helt bra den siste natten. Jeg kjørte til beina sa stopp og det var i den første bakken i dag, så da var det bare å kaste inn håndkleet, fortalte han i et intervju med TV 2.

– Jeg falt av med en gang bakken startet.

Slik gikk det til:

Etter en tøff og utmattende etappe i går, ventet en noe kortere etappe i dag, men i omtrent like dårlig vær. Mange stod av underveis på gårsdagens etappe, og fire ryttere stilte ikke til start på dagens etappe. Det var Dries Devenyns (Quick Step), Nils Politt (Katusha), Christophe Laporte og Cyril Lemoine (Cofidis).

Bare 110 ryttere er igjen, av de 154 som startet i Paris forrige søndag.

Med bare 110 kilometer lang etappe og seks kategoriserte stigninger ble det gitt gass umiddelbart, men ingen hadde maktet å slite seg løs inn mot dagens første kategoriserte klatring etter 20 kilometer.

På vei opp Côte de Levens begynte en gruppe å materialisere seg da seks ryttere gikk avgårde. Etter å ha vært i brudd i går, prøvde Jesus Herrada (Cofidis) og Tony Gallopin (AG2r La Mondiale) lykken nok en gang, og fikk med seg David De La Cruz (Team Sky), Jakob Fuglsang (Astana), Omar Fraile (Astana) og Dayer Quintana (Movistar).

Stor favorittgruppe går løs

Mot toppen av klatringen ble de imidlertid kjørt inn igjen, og lederen i klatrekonkurransen, Thomas De Gendt, sørget for å sikre seg klatrepoengene på toppen av andrekategorien.

I kjøret mot toppen skilte det seg ut en stor gruppe på 24 mann, hvor blant annet mannen i gul trøye, Simon Yates, satt sammen med øvrige favoritter. Gruppen fikk plutselig en ledelse på 50 sekunder til hovedfeltet.

Fra denne frontgruppen gikk syv mann avgårde: Omar Fraile, Jakob Fuglsang, Michael Valgren (Astana), Thomas De Gendt (Lotto-Soudal), Julian Alaphilippe (Quick-Step Floors), Pierre-Luc Perichon (Fortuneo-Samsic), Christopher Juul-Jensen (Mitchelton-Scott) og Tony Gallopin (AG2r La Mondiale).

Gruppen på syv skulle imidlertid trimmes ytterliggere, og Alaphilippe, Fuglsang og Fraile gikk løs på vei opp dagens andre klatring, andrekategorien Côte de Châteauneuf.

Danske Fuglsang var dog uheldig i utforkjøringen og veltet. Han kom seg på sykkelen igjen, men måtte legge seg tilbake i favorittgruppen med Yates og co.

Spansk trio

Bakfra kom flere og flere opp til Yates’ gruppe, mens duoen i front holdt en ledelse på drøyt minuttet.

Over dagens tredje klatring, andrekategorien Col de Calaïson, var Fraile først over, og det var han også på den foregående klatringen. Dermed sikret han seg to ganger syv poeng.

For rytterne ble det ingen hvile mellom klatringen og etter Calaïson tok man snart fatt på neste bakke, Côte de Peille. Oppover kjørte Fraile etter hvert fra Alaphilippe, som sprakk fullstendig.

Bakfra tok David de la Cruz opp jakten og fikk følge av Ion Izagirre (Bahrain-Merida) og Marc Soler (Movistar), men Izagirre måtte etter hvert slippe seg tilbake til favorittgruppen. Der satt også Alaphilippe, etter å ha fått samlet kreftene igjen.

Over toppen var Fraile først, men like etterpå kom Soler og de la Cruz opp, og vi hadde dermed en spansk trio i front, med 42,5 kilometer til målstreken i Nice.

I utforkjøringen punkterte Tim Wellens (Lotto-Soudal) og måtte bytte hjul. Det hadde rast stein og grus ned i veien flere steder, så rytterne måtte være påpasselige.

Angriper i utforkjøringen

Wellens kjørte seg tilbake til favorittgruppen på vei opp til Col d’Èze, mens ledelsen til trioen i front holdt seg stabilt omkring ett minutt.

Over toppen på førstekategorien var igjen Fraile først og sikret seg ti nye poeng i klatrekonkurransen. Marc Soler hadde litt før sikret seg viktige bonussekunder i sammendraget, da han var først over den innlagte spurten på La Turbie.

I hovedfeltet gjorde Matteo Trentin en strålende jobb med å holde den spanske trioen på en levelig avstand, for sin kaptein, Simon Yates. Med Soler bare 37 sekunder bak Yates i sammendraget utgjorde han en klar trussel for det australske laget.

I utforkjøringen ned fra Col d’Èze angrep Omar Fraile sine spanske bruddkamerater og kjørte fra, men maktet ikke å få noen stor luke, i det rytterne var på vei ned mot Nice, før man skulle ta fatt på Col des Quatre Chemins.

Yates i trøbbel

I det han tok fatt på andrekategorien ventet han imidlertid på de to andre og 500 meter inn var de igjen samlet.

Bak i hovedfeltet prellet også rytterne av, og tidlig i Quatre Chemins måtte Sergio Henao (Team Sky) og Warren Barguil (Fortuneo-Samsic) gi slipp.

Etter å ha gjort mye jobb hadde nå Bahrain-Merida overtatt initiativet fra Mitchelton-Scott i favorittgruppen, men de satte seg opp et stykke inn i bakken. Trekket var imidlertid av den taktiske sorten, og med de fleste rytterne isolerte, kunne Ion Izagirre angripe da farten gikk ned.

Yates måtte ta opp jakten, med Izagirre-brødrene som nærmeste utfordrere i sammendraget, men briten begynte raskt å falme. Han måtte etter hvert slippe Ion og Gorka Izagirre, samt Dylan Teuns (BMC), Richard Carapaz (Movistar) og Tim Wellens.

Sammenlagtlederen klarte dog å mobilisere noe og holdt avstanden, drøye ti sekunder bak kvintetten, sammen med Alexis Vuillermoz (AG2r La Mondiale) og Patrick Konrad (BORA-hansgrohe).

Foran gikk David de la Cruz til, og Fraile var den som fikk det hardest, mens Soler kjempet seg tilbake, og duoen satte utfor fra Qautre Chemins sammen.

Izagirre-brødrene velter

Over toppen var avstanden bare 13 sekunder opp for Simon Yates, men i utforkjøringen ble det dramatisk. På det glatte føret veltet både Gorka og Ion Izagirre, og mistet dermed gruppen sin.

Dermed kom Yates seg opp igjen til den gruppen, og fra å være på forskudd hadde det spanske brødreparet plutselig havnet på etterskudd.

I front brukt Fraile sine strålende utforferdigheter til å kjøre seg opp igjen til Soler og de la Cruz. Fraile holdt trykket oppe og kjørte fra på det siste strekket ned mot Nice.

de la Cruz maktet å komme seg opp igjen i den tekniske biten inn mot promenaden, og med halvannen kilometer til mål var også Soler tilbake.

Tagget med: , , ,

Les også disse