Prøv Procycling Pluss idag

FULL TROPP I DOHA: Og per nå ser det ut til at det kan skje igjen. I fjor stilte Norge med Vegard Stake Laengen

FULL TROPP I DOHA: Og per nå ser det ut til at det kan skje igjen. I fjor stilte Norge med Vegard Stake Laengen, Truls Korsæth, Vegard Breen, Sven Erik Bystrøm, Edvald Boasson Hagen, Alexander Kristoff, Daniel Hoelgaard, Kristoffer Skjerping og Sondre Holst Enger til start - men tok likevel ikke medalje under herrenes fellesstart.
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Slik får Norge fullt lag rundt Kristoff og Boasson under sykkel-VM på hjemmebane

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik
Espen J. Lee
Tips meg @espenjlee
Simon Zetlitz Nessler
Tips meg @tastasol

Publisert 13.07.17 11:42

Del på    

Ny utregning bør forsterke norsk tro på gull.

PAU (procycling.no): De ti første nasjonene på UCI World Ranking får ni mann på start til herrenes fellesstart i Bergen, søndag 24. september.

På den offisielle rankingen ligger Norge nå på 12.-plass, bak både Slovakia og Polen.

Du finner UCIs egen ranking her! (se også under denne artikkelen)

Men ingen UCI-ranking uten noen finurligheter her og der. Verdensrankingen tar nemlig utgangspunkt i et helt kalenderår, slik at også VM-plassene skal fordeles på poeng kjørt inn mellom 16. august i fjor, og 15. august i år.

Det betyr at utregningen som ligger ute akkurat nå, fremdeles har innkjørte poeng fra siste halvdel av Tour de France, samt OL i Rio de Janeiro som etterslep.

Konkurrentene mister flere poeng enn oss

Så hva betyr dette for Norges del?

Svaret er at det per nå betyr aller mest for konkurrentenes del. Et rytter som Rafal Majka mister hele 675 poeng fram mot midten av august. Polakken ble nemlig nummer tre i OL og vant klatretrøya under fjorårets Tour de France.

Det dreier seg om 520 poeng bare der.

For Peter Sagans del er summen 745 poeng, blant annet etappeseirer fra touren man får 120 poeng for, og én av disse mister han faktisk i dag.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

MÅ HENTE POENG ANDRE STEDER: Peter Sagan skal sykle Polen rundt, EM og Eneco Tour. Da kan han ta inn litt poeng på de norske rytterne foran VM. REUTERS/Christian Hartmann/File Photo

I tillegg er både Majka og Sagan ute av årets Tour de France. Det betyr at alt Edvald Boasson Hagen, Alexander Kristoff og Vegard Stake Laengen eventuelt skulle klare å kjøre inn på rittets gjenstående etapper, blir en ren bonus på den norske VM-kontoen.

Med 3.-plassen i Pau plasserte rudsbygdingen nye 25 poeng på kontoen. Selv om både Slovakia og Polen har ryttere igjen i rittet, sitter de ikke igjen med spydspissene.

Er inne blant de 10 beste

Norge vil også miste noen poeng den neste måneden, men ikke mer enn at vi har kontroll på utfordrerne våre.

procycling.nos egen utregning viser at Norge per nå har 148 poengs ledelse på Slovakia og 233 ned til Polen.

Altså er vi inne på den lukrative 10.-plassen på lista som gir ni mann i Bergen.

– Det er en god nyhet. Det var vel Sagan som rotet vekk sjansen til Slovakia blant annet ved å bli kastet ut, sier Alexander Kristoff til procycling.no i Frankrike.

Skulle vi miste topp 10-plasseringen fram mot 15. august, faller vi ned på seks mann. En liten ulempe, vurderer Kristoff:

– Det er en fordel å være ni, særlig når det er VM på hjemmebane. Vi har i hvert fall ni motiverte gutter til å stille. Å være flere ryttere er uansett gunstig. Da har man flere til å beskytte seg og holde oss i posisjon. Vi har ni gode ryttere i Norge.

– Litt flaks med Sagan og Majka

Etter touren venter Clásica San Sebastian, Polen rundt, RideLondon & Surry Classic, EM i Herning, Eneco Tour og Arctic Race of Norway.

Bora-Hansgrohe melder torsdag at Sagan skal i aksjon under Polen rundt, EM og Eneco Tour de neste ukene.

Det finnes altså rikelig med sjanser til å kjøre inn noen ekstra VM-plasser. Avstanden opp til Tyskland på 9.-plass blir for stor, så den reelle kampen står nå mellom Norge, Slovakia, Polen og Danmark om den siste billetten som gir fullt mannskap.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

<b>IKKE PLASS TIL ALLE:</b> Fortsatt har Norge ledige plasser i både tempo og fellesstart under VM i Richmond. Landslagssjef Stig Kristiansen og sportssjef i sykkelforbundet, Hans Falk, offentliggjorde troppen, onsdag ettermiddag.

FINREGNING: Landslagsledelsen innrømmer at ting så langt har gått i Norges favør under touren, men de ønsker ikke å forskuttere ni mann før vi skriver 15. august. FOTO: Scanpix

– Slik jeg anser mulighetene nå, er det vel 50/50 om vi ender opp med ni mann, eller ikke. Men man har jo en forhåpning om det, sier sportssjef Hans Falk i Norges Cykleforbund.

Han har selvsagt fulgt med på Tour de France med – ja, la oss kalle det falkeblikk, og har registrert et par ting som har vippet i vår favør.

– Litt flaks har vi hatt med Sagan og Majka, men det er ikke slik at vi sitter og godter oss over andres uhell. Det beste hadde vært om vi hadde gjort det bra på noen av de siste Tour de France-etappene. Vi har også ryttere som skal i aksjon i Polen rundt, men vi forventer kanskje ikke at vi kjører inn så mye poeng som polakkene i et ritt på deres hjemmebane. Arctic Race er også et ritt som teller med i år, så vi får håpe at vi kan slå tilbake der.

Poengene fra Tour des Fjords teller dobbelt

Fjorårssesongen var meget hektisk med både EM i Plumelec, OL i Rio de Janeiro og et rekordsent VM i Qatar, som ikke sluttet før i midten av oktober.

Som en konsekvens av dette ble Eneco Tour flyttet fra starten av august, til slutten av september.

Et lite paradoks på helårsrankingen til UCI, er at rittet nå er flyttet tilbake på sin vante plass – og dermed vil telle dobbelt på rankingen.

Det samme gjelder for øvrig Tour des Fjords som ble avholdt i starten av september i fjor, og som flyttet tilbake til mai måned foran 2017-sesongen.

Kristoff valgte som kjent å stå over årets utgave av rittet. Kanskje kommer han til å angre på det på startstreken i Bergen?

PS: For danskene var det dårlig nytt at Jakob Fuglsang pådro seg brudd i albuen under onsdagens etappe. Fuglsang ble nummer to i Rio de Janeiro, og vil følgelig miste 475 poeng fra OL. Han måtte dermed omtrent ha vunnet touren sammenlagt, om han skulle hjelpe danskene opp i ryggen på oss på UCI WorldRanking.

Slik ser den offisielle UCI WorldRanking ut per nå:

1 Belgia 15170,65
2 Spania 11915,75
3 Colombia 11659
4 Frankrike 11011
5 Italia 10926
6 Australia 9947,75
7 Storbritannia 9747
8 Nederland 9079,8
9 Tyskland 6661
10 Polen 5287,75
11 Slovakia 5150,5
12 Norge 4758
13 Danmark 4245,5

** Ranking oppdatert per 10. juli

Tagget med: , , , , , , ,

Les også disse