TEMPOSTART I 2021: Joao Almeida satt lenge i rosa i 2021, mye grunnet gode tempoetapper. Foto: Skjermdump/Eurosport Player

Slik blir Grande Partenza

Theis Magelssen
Tips meg @TheisMagelssen

Publisert 4.02.21 11:39

Del på    

De første etappene av Giro d’Italia 2021 er offentliggjort.

(procycling.no): Torsdag offentliggjorde RCS Sport hvordan årets Grande Partenza blir seende ut. De tre første etappene i Giro d’Italia 2021 vil finne sted i Piemonte-regionen.

8. mai går den første etappen i OL-byen fra 2006: Torino. Etappen som kårer rittets første trøyebærer er en 9 kilometer lang individuell tempoetappe.

TEMPOSTART: 9 kilometer med tempo i Torino. Perfekt for Ganna? Foto: Giro d’Italia

Dermed blir starten relativt lik som fjorårets første etappe der Filippo Ganna var fullstendig overlegen i Palermo. Tempoverdensmesteren slo Joao Almeida med 22 sekunder over 15 kilometer med tempo. Tobias Foss imponerte med sin 5. plass. 

Heller ikke i år er det en veldig teknisk krevende utgave. Siste tredjedel er så og si rett fram med et litt mer svingete parti i midten.

Det blir tredje gang at Piemontes største by er arena for starten av Giro d’Italia. Første gang var i 1961 da den spanske superspurteren Miguel Poblet, som også var en habil klatrer, slo Franco Balmamion i kampen om etappeseieren.

Så måtte byen vente helt til 2011 da rittets første etappe, denne gangen en lagtempo, igjen var tilbake i Torino. HTC-Highroad vant den amerikanske duellen mot Radioshack med 10 sekunder. Marco Pinotti fikk æren av å trekke på seg den rosa trøya som leder av hjemlandets Grand Tour.

LANGS ELVA: Slik ser løypekartet ut for den første etappen i giroen 2021. Foto: Giro d’Italia

På rittets andre dag går starten i Stupinigi, like sørvest for Tornio, før rytterne sendes 173 kilometer mot Novara i nordøst. Etappen er første sjanse for spurterne da de fleste av høydemeterne er plassert i noen små kneiker midt på etappen.

En slak motbakke venter på oppløpet i  Novara, en by som er historisk sykkelgrunn. Eddy Merckx vant den eneste etappen som tidligere har gått i mål her i Giro-sammenheng. Det var i 1968 da han i samme øyeblikk tok sin første rosa trøye.

SPURTSJANSE: Få høydemeter og et oppløp i slak motbakke. Perfekt for spurt. Foto: Giro d’Italia

Tempokanonene kjemper om første etappe, spurterne om den andre etappen. På den tredje dagen har RCS Sport lagt til rette for puncheur-gutta.

De første 113 kilometerne ut fra Biella, av totalt 187, er enkle å ha med å gjøre. Men så følger tre kategoriserte stigninger på på de neste fire milene. Et lettere parti følger inn mot målbyen Canale, men ytterligere to korte bakker er plassert før målgang.

Den siste har sin topp kun 5-6 kilometer fra målstreken. En massespurt er ingen umulighet, men dette er nok den første reelle sjansen for feltets mest offensive ryttere.

Canale har aldri vært målby tidligere i Giro d’Italias historie.

PUNCHEUR-MULIGHET: Fem korte bakker venter i rittets andre halvdel. Foto: Giro d’Italia

Tagget med: , , ,

Les også disse