Prøv Procycling Pluss idag

MER GULL? Dersom Alexander Kristoff (bildet) eller Edvald Boasson Hagen blir verdensmester i Bergen

MER GULL? Dersom Alexander Kristoff (bildet) eller Edvald Boasson Hagen blir verdensmester i Bergen, må de være forberedt på å dele ut bonusen til lagkameratene sine.
Foto: Henning Bagger / NTB scanpix

Slik blir de norske bonusene ved medaljer i Sykkel-VM

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 13.09.17 09:07

Del på    

En verdensmester må dog dele på godene.

(procycling.no): Forbundsstyret i NCF har valgt å beholde bonusordningen de stablet på beina for VM i Richmond for snart to år siden.

Det betyr at et norsk gull i eliteklassen under fellesstarten søndag 24. september, vil utløse en bonus pålydende 200 000 kroner.

Summen er den samme når kvinneklassen gjør opp medaljene dagen i forveien. Et sølv vil innkassere 100 000 kroner, mens bronsemedalje gir 50 000 kroner i eliteklassene.

Les også: Denne VM-bragden ga ingen bonus fra forbundet

Det ligger implisitt at enhver verdensmester fordeler summen på lagkameratene sine. Han eller hun vil selv få kjøre rundt med den berømte regnbuetrøya.

Noen utøvere vil også få utbetalt penger fra enten private sponsorer eller profflag hvis de tar VM-medaljer, eller kan regne med å få betalt ved neste kontraktsforhandling.

Norsk utbetaling etter Doffen-gull

I U23-klassen, der Kristoffer Halvorsen stiller til start som regjerende mester, er gullpotten pålydende 100 000 kroner.

Ved sølv og bronse halveres potten henholdsvis én og to ganger.

Generalsekretær Rune Midthaug i NCF opplyser at juniorklassen ikke er del av bonusordningen. I 2015 ble det foreslått å stille 50 000 kroner til disposisjon for et norsk juniorgull, men denne ordningen er fremdeles ikke på plass.

Færre lagkamerater å dele med

Med ni norske herrer på start den 24. september, blir det ikke mer enn 25 000 kroner per hodet, om Edvald Boasson Hagen eller Alexander Kristoff skulle trone øverst på podiet.

Damene er således bedre stilt, ettersom de kun er seks jenter på start. Dog er sannsynligheten mindre for at Vita Heine eller Katrine Aalerud skal overgå gutta mot et meget fryktinngytende nederlandsk mannskap.

At pengepotten er like stor på dame- og herresiden bør være en selvfølge i 2017. Det er det likevel ikke andre steder i idretten.

– Betyr nok mest for jentene

Generalsekretær Midthaug forklarer at det er et viktig prinsipp foran VM på hjemmebane.

– Naturlig nok er bonusen like stor for kvinner og menn, slik den også ved våre premiesatser under for eksempel NorgesCupen, sier Midthaug til procycling.no.

Foran mesterskapet i Richmond sa Emilie Moberg følgende om forbundets fordelingsnøkkel.

– Det er jo bra og riktig at NCF setter opp like bonuser for damer og herrer. Ut ifra hva norsk sykkelsport har å rutte med, så er vel dette en OK bonus. Ikke all verden, men bedre enn null. Pengene betyr mer for damene enn for herrene, om vi skulle klare en medalje, i og med at vi ikke har fete lønninger fra før av, sa Moberg til procycling.no.

Ingen automatikk

Ved tidligere mesterskap har forbundet ikke hatt en bonusordning på plass. I 2010 ble Harald Tiedemann Hansen utfordret av Thor Hushovd om å stille med pengepremie.

Da hostet en sponsor opp 100 000 kroner som ble fordelt likt mellom hjelperne Kristoff og Boasson Hagen etter gullet i Geelong.

I mesterskapene som fulgte var det ingen avtale på plass, og det ble heller ikke gjort utbetalinger for VM-sølvet til Boasson Hagen (2012), U23-bronsen til Sondre Holst Enger (2013) eller U23-gullet til Bystrøm og U23-bronsen til Skjerping (2014).

Bonusordningen til NCF gjelder for øvrig kun ved fellesstartene. Dersom Norge tar medaljer i tempoøvelsene, vil det ikke utløse utbetalinger under mesterskapet i Bergen.

Tagget med: , , , , ,

Les også disse