KRITISK: MPCC er kritiske til WADA og deres behandling av Froome-saken. FOTO: Jeff Pachoud - Pool/Getty Images

Slakter WADAs håndtering av Froome-saken

Espen J. Lee
Tips meg @espenjlee

Publisert 28.10.18 12:05

Del på    

Krever WADA-presidentens avgang.

(procycling.no): I et flammende innlegg publisert på egne nettsider kommer Bevegelsen for troverdig sykkelsport, MPCC, med krass kritikk mot verdens antidopingbyrå WADA. 

MPCC refser WADA på en rekke punkter, inkludert Salbutamol-saken til Chris Froome, Operacion Puerto og den russiske dopingskandalen, og tar til orde for at WADA-president, Craig Reedie, bør gå av.

Brevet til WADA ble formulert i forbindelse med MPCC sin generalforsamling 24. oktober, og kritiserer også det faktum at det kraftige smertestillende middelet tramadol ennå ikke er ført opp på WADAs liste over forbudte stoffer.

MPCC-organisasjonen består av lag som frivillig underlegger seg et strengere antidoping-regelverk enn det det internasjonale sykkelforbundet UCI pålegger dem gjennom WADA-koden.

Froome-saken

MPCC er særlig kritisk til WADA i forbindelse med håndteringen av Froome-saken. Team Sky-rytteren avleverte under Vuelta a España 2017 en unormal dopingprøve med forhøyede verdier av astmamedisinen salbutamol. Blodprøvene viste det dobbelte av tillatt dose, men Froome fastholdt at han ikke hadde brukt for mye og vant Giro d’Italia mens saken hans ble behandlet. 

Like før Tour de France 2018 ble Froome frikjent. MPCC er langt i fra overbevist om at saken ble riktig behandlet, og er svært tvilende til hvorvidt WADA fulgte sitt egen regelverk. Salbutamol er tillatt å bruke under en gitt grenseverdi, og dersom det påvises for høye verdier skal det være opp til utøveren å bevise sin uskyld. Ifølge MPCC ble dette aldri gjort skikkelig i Froome-saken, gjennom en såkalt farmakokinetisk undersøkelse.

– MPCC tar avstand fra måten sanksjoner og riktig prosedyre overholdes uten likhet for loven. Dette er svært skadelig for troverdighet til sporten, WADA selv og likefullt utøverne som burde hatt den største tro til verdens antidoping organ, dets uavhengighet og integritet, skriver MPCC.

– Håndteringen av Chris Froome-saken viste klart og tydelig hvordan WADA handlet på tvers av sine egne regler. Antidoping-kampen ble stilt i et dårlig lys, det skadet sykkkelsporten betydelig og forvirring spredte seg blant publikum. Denne saken utrettet bare en ting: fyre opp under mistenksomheten i en sak som allerede er dekket ubønnhørlig av media. 

MPCC viser WADAs eget regelverk, som stipulerer at det kan ikke regnes som et terapeutisk fritak dersom en utøver ikke klarer å bevise gjennom en farmakokinetisk undersøkelse (CPKS) hvordan de unormale verdiene oppsto, og derfor må regnes som et brudd på antidopingreglene En såkalt CPKS-undersøkelse beskriver hvordan legemidler blir tatt opp i kroppen.

– Men i sin egen pressemelding etter beslutningen (om å frikjenne Froome), innrømmer WADA at en CPKS ikke ville vært gjennomførbart. 

Tagget med: , , , ,

Les også disse