SEIRET: Kwiatkowski tok sin første triumf for året i Volta ao Algarve. Bauke Mollema ble nummer to mens lagkompis Geraint Thomas tok tredjeplassen. Foto: Tim De Waele

Sky-dominans i Algarve

Theis Magelssen
Tips meg @TheisMagelssen

Publisert 15.02.18 18:12

Del på    

Michal Kwiatkowski vant fjelletappe i Portugal.

(procycling): Kun halvannen time etter at Wout Poels tok Sky sin første seier på torsdag kom den andre i Volta ao Algarve. Den 15 kilometer lange fjellavslutningen var ikke bratt nok til å skille favorittene, og en stor gruppe kom inn på oppløpet sammen. Michal Kwiatkowski hadde mest futt igjen i beina, og vant etappen. Lagkamerat Geraint Thomas og Bauke Mollema (Trek-Segafredo) kjempet om andreplassen. Mollema kastet sykkelen over målstreken like foran waliseren, og ble nummer to.

– Jeg er veldig glad for å vinne her i Algarve. Det er et av mine favorittritt, og jeg har alltid reist hit tidlig i sesongen. Jeg er glad for at vi fikk det til i dag. Den 14 kilometer lange bakken var krevende, og det var første fjellavslutning i år for meg, sier Kwiatkowski i seiersintervjuet vist på Eurosport Norge.

I siste stigningen dominerte Team Sky. Først ved å sende Kiryienka i brudd. Etter hvert endte hviterusseren opp alene i tet, og veteranen holdt det gående helt inn til de siste tre kilometerne. I finalen gjorde britene jobben. Med både Geraint Thomas og Michal Kwiatkowski som kjempet om seier, og Kenny Elisonde som gjorde en god hjelperytterjobb.

– Vi spilte kortene våre perfekt. Jeg må si at det var litt uventet. Vi kjørte i Valenciana med Wout Poels, og var i solid form. Men vi tok ikke steget der. I dag hørte jeg på radioen at Wout vant i Ruta del Sol. Det var gode nyheter og ga oss ekstra motivasjon, forteller 27-åringen.

Fredag venter en viktig etappe i sammendraget, den 20,3 kilometer lange tempoetappen i Lagoa.

– Avstandene er små. Alle vet at Fóia-stigningen ikke er så bratt. Den er bare på rundt fem prosent, og da er det vanskelig å skaffe seg en ledelse. Men vi er fornøyde med seieren og formen vår. Vi vil kjøre bra på tempoen i morgen, så vi vil prøve å gjøre vårt beste.

Det er ingen bonussekunder i det portugisiske rittet. Dermed er det plasseringspoeng som avgjør rittlederen etter to dager. Geraint Thomas leder foran Jaime Roson (Movistar) og Kwiatkowski.

Daniel Martin (UAE Team Emirates) og Bauke Mollema (Trek-Segafredo) er også på topp fem, med samme tid som lederen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

JEVNT: Bauke Mollema var så vidt foran Geraint Thomas i kampen om andreplassen. Foto: Tim De Waele

Slik gikk det til:

Flott vær ventet rytterne da de la ut på den andre etappen i det portugisiske femdagersrittet. Mange angrep kom på den første mila, og etter elleve kilometer var bruddet etablert.

Lukas Pöstlberger (Bora-hansgrohe), Yves Lampaert (Quick-Step), Ben King (Dimension Data), John Degenkolb (Trek-Segafredo), Marcos Jurado (Efapel), Oscar Pelegri (Radio Popular) og Ricardo Mestre (W52) ytgjorde torsdagens tetgruppe. Etter 40 kilometer hadde de syv fått 7:32 på hovedfeltet.

I hovedfeltet våknet lagene uten ryttere i bruddet, og BMC gjorde mye av jobben i starten. Jürgen Roelandts lå mest i front, og reduserte differansen til 6:19 etter 56 kilometer.

UAE Team Emirates bidro etter hvert, og etter syv mil var avstanden plutselig nede i 3:30.

To mann først inn i finalen

Inn mot finalen opp Fóia-stigningen angrep Pöstlberger (Bora) og dro med seg King (Dimension Data). Duoen syklet sammen inn i den 15,2 kilometer lange avslutningen, som holdt 4,9 prosent i snitt. Bakken er på sitt bratteste i midtpartiet, hvor den holder 8-9 prosent.

Duoen hadde 50 sekunder inn i bakken. Gjennom de slake åpningskilometerne av Fóia-bakken holdt de stand en stund. Men med elleve kilometer til målstreken hadde Pöstlberger og King bare 23 sekunder.

Team Sky tok kontrollen, med Geraint Thomas trygt plassert bakerst på rekka.

Første favoritt tråkker til

Ni kilometer gjensto da også brudduoen sitt forsøk var over, og hovedfeltet startet på det bratte partiet samlet.

Vasil Kiryienka (Team Sky) fikk noen meter da han tråkket til litt ekstra i front. Da lettet Dan Martin (UAE) på rumpa, og ble den første favoritten som rørte på seg.

Gilbert (Quick-Step), Spilak (Katusha) og Kuss (LottoNL-Jumbo) gikk etter, og fem mann dannet en ny tetgruppe.

Kiryienka angrep igjen, og åpnet en luke på noen meter på kvartetten. Hviterusseren forsvant, mens de andre ble slukt av feltet.

Ensom leder

Sykkelfeltets rakeste rygg holdt rytmen bra, og ledet fremdeles i ensom majestet inn på de siste tre kilometerne.

Valerio Conti (UAE) og Sam Oomen (Team Sunweb) støtet fra feltet, og tok opp jakte på Kiryienka. Inn på de to siste kilometerne hadde Sky-rytteren kun ti sekunder.

Forfølgerduoen ble kjørt inn, og flere angrep kom fra det fortsatt store feltet. Team Sky forsøkte å bremse tempoet, men klarte ikke å demme opp for alle angriperne.

Med 1500 meter var det over for Kiryienka. Jaime Roson Garcia (Movistar) prøvde seg, men Team Sky tettet luka. En stor gruppe kom inn på de siste 300 meterne, og i avslutningen var Kwiatkowski mannen med mest igjen.

Polakken tok dermed sin første seier for året.

Tagget med: , , , ,

Les også disse