NY TOPPLASSERING: Anders Skaarseth med fin flyt i Tour de Bretagne. FOTO: Kjetil R. Anda / Sykkelmagasinet

Skaarseth: – Jeg var nok den sterkeste i bruddet

Knut Andreas Lone
Tips meg @knut_lone
Theis Magelssen
Tips meg @TheisMagelssen

Publisert 29.04.17 18:17

Del på    

Joker Icopal-rytteren ble nummer to på etappen, og klatret i sammendraget i Tour de Bretagne.

(procycling.no): Ander Skaarseth har vært langt fremme på de fire første etappene i Tour de Bretagne, men har ikke vært nærmere seier enn han var på lørdagens femte etappe.

Nordmannen kom av gårde i et brudd som gikk etter en innlagt spurt. De seks i front fikk raskt en luke på fire minutter.

Hovedfeltet nærmet seg mot slutten av etappen, men maktet ikke å ta igjen det tapte. Przemyslaw Kasperkiewicz (An Post-ChanReaction) støtet fra bruddet med én kilometer igjen, og holdt helt inn.

Skaarseth hadde tatt opp jakten på polakken, og kjørte fra de fire resterende i bruddet, men kom akkurat for sent. 21-åringen trillet over målstreken sekundet bak Kasperkiewicz.

– Jeg var nok den sterkeste i bruddet, men An Post-laget hadde to ryttere med der, sier Skaarseth til procycling.no.

– Jeg kjenner han som vant godt, og han kjenner meg, så han ville nok ikke ha med seg meg inn på oppløpet, forteller Joker-syklisten som har en meget skarp spurt.

Etter at Skaarseth var ferdig med en føring angrep An Post-rytteren.

– Han fikk en luke, og det var ingen andre som ville tette. Da måtte jeg tette den alene. Jeg kjørte fra de andre. Han var vel fem meter foran meg til slutt, så jeg klarte akkurat ikke å hente han. Det var litt surt.

Hovedfeltet kom i mål ett minutt og 25 sekunder bak Kasperkiewicz. Dermed ble Maxime Can, som også satt i bruddet, den nye lederen i sammendraget i det to etapper gjenstår.

– Må prøve å vinne hele løpet

To etapper gjenstår i det franske syvdagersrittet. Skaarseth har tolvteplassen fra fredagens etappe som sitt dårligste resultat. Ellers kan han vise til to sjetteplasser og en åttendeplass før lørdagens etappe.

– Det har vært et greit ritt. Vi har jo vært bra med og spurtet for plasseringer. Men det er jo på dager som i dag at man satser og prøver å ta tid i sammendraget. Etappen i dag var bra, bortsett fra at det ikke ble etappeseier. Men jeg er med på alle etappene og kjører løp. Nå er det to etapper igjen. Så vi får se.

Da bruddet gikk inn bykset Skaarseth opp fra 17. plass i sammendraget. Nå er Joker Icopal-syklisten 1:15 bak ledende Maxime Cam, og har kun seks sekunder opp til andreplassen.

– Det blir tøft for han som leder og. Vi må prøve å vinne hele løpet,  eller i hvert fall komme på pallen i sammendraget. Det er jo absolutt et mål, konstaterer lillehamringen som er innehaver av både poengtrøya og ungdomstrøya i rittet.

Slik gikk det til:

En krevende 152.4 kilometer lang etappe mellom Saint-Gildas-des-Bois og Saint-Pern ventet rytterne på den 5. etappen av Tour de Bretagne, og avsluttet med fire lokale runder i Saint-Pern.

Med en tøff avslutning i Saint-Pern ble kampen om å komme seg med i bruddet lang og hard. Andreas Vangstad (Team Sparebanken Sør) var tidlig på offensiven, men angrepet ebbet ut i ingenting.

Etter en halvtimes tid med intens kjøring slet en gruppe på 27 mann seg løs, hvor Joker Icopal var representert ved Tobias Foss og Ole Forfang, mens sørlandslaget Sparebanken Sør hadde Kristian Aasvold og Trond Håkon Trondsen i gruppen.

Etter drøyt 40 kilometer kjøring ble det en splitt i hovedfeltet som gjorde at gruppen på 27 ble til 41, og Kristoffer Skjerping (Joker Icopal) var blant rytterne som kom opp. Bruddet var imidlertid for stort til å få kunne gå, og ikke lenge etter var det status quo igjen, og alt samlet. Den første timen hadde rytterne en snittfart på over 47 kilometer i timen.

Like etter gikk Fausto Masnada (Androni Giocattoli-Sidermec) avgårde og en 25 sekunders ledelse var nok til å føre ham først over en innlagt spurt med 94 kilometer til mål. I feltet bak var det Sean Bennett (USA) som var raskest, mens Kristoffer Skjerping tok tredjeplassen.

Etter samling etter den innlagte spurten gikk en seksmannsgruppe løs, hvor Andreas Vangstad og Anders Skaarseth (Joker Icopal) satt. Skaarseth, Damien Shaw (An Post-ChainReaction) og Jérémy Cabot (Roubaix-Lille Métropole) etablerte seg i front litt etter, før de fikk besøk av Przemyslaw Kasperkiewicz (An Post-ChanReaction), Maxime Can (Côtes d’Armor-Marie Morin) og Florian Cam (Bretagne).

Med 60 kilometer til mål hadde de seks fått en luke på fire minutter, men avstanden stabiliserte seg der. Med Maxime Can på tredjeplass i sammendraget ville neppe feltet ta noen sjanser. Også Skaarseth lå godt plassert på en 17. plass sammenlagt, 1’57’ bak.

Like etter to timers sykling var passert gikk Skaarseth i bakken, men var raskt tilbake på sykkelen og oppe igjen hos gruppen i front.

Inn på de lokale rundene var fortsatt Skaarseths gruppe i front, men ledelsen var nå nede i tre minutter, da de passerte må i Saint-Pern for første gang. På dagens andre innlagte spurt på mållinjen i Saint-Pern sikret Anders Skaarseth seg to bonussekunder, da han ble nummer to i den spurten.

Fra hovedfeltet angrep Rasmus Tiller og Trond Håkon Trondsen, sammen med franskmannen Kévin Perret fra UC Nantes Atlantique, men forsøket ble raskt spist opp.

Inn på siste ni kilometer lange runde ledet Skaarseth sin gruppe fremdeles med 2’10» på hovedfeltet. Forfølgerne nærmet seg, men seieren tilhørte bruddet, som fortsatt hadde 1’40» å gå på med fire kilometer igjen.

Med én kilometer igjen støtet Przemyslaw Kasperkiewicz (An Post-ChanReaction). Polakken fikk raskt 50 meter på sine fem bruddkamerater, og tok etappeseieren foran Skaarseth.

Tagget med: , , , , , , , ,

Les også disse