SÅ NÆR: Edoardo Affini tok spurten da bruddet gikk inn. Anders Skaarseth var nest best. Foto: Luc Claessen/Getty Images

Skaarseth: – Jeg spilte ikke på at jeg er kontinentalrytter, men det gjorde de

Theis Magelssen
Tips meg @TheisMagelssen
Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 31.05.19 17:50

Del på    

Uno-X-rytteren nære sjokkseier mot proffene da bruddet gikk inn.

SANDEFJORD (procycling.no): Anders Skaarseth (Uno-X Norwegian Development Team) var nære ved å gjøre det helt store på oppløpet i Sandefjord.

Sammen med Tom Scully (EF Education First), Edoardo Affini (Mitchelton-Scott), Sander Armee (Lotto Soudal), Daniel Turek (Israel Cycling Academy) og Rasmus Quaade (Riwal Readynez) gikk han av gårde i brudd tidlig på etappen. Fem av de seks var igjen inn på oppløpet, med hovedfeltet noen sekunder bak.

Skaarseth spurtet om seieren, men Affini var litt for rask.

– Jeg blir sikkert fornøyd i ettertid, men jeg skulle gjerne ha hatt UCI-seieren i Tour of Norway. Det hadde ikke gjort noe, sier Skaarseth til procycling.no etter målgang.

ANNONSE: Følg sesongen hos Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

– Jeg visste at han Affini var rask, etter å ha kjørt l’Avenir og U23 mot ham. Så han har jo trøkk i beina. Jeg tenkte det var medvind på oppløpet, og at jeg kunne åpne tidlig. Det var jo en fair spurt mellom oss, så han er sterk. Det var fortjent. Sånn er det, lyder vurderingen av seiersduellen fra Uno-X-syklisten.

24-åringen skjønte raskt at etappens brudd hadde en god sjanse.

– Jeg skjønte det da det gikk så lang tid før det gikk av gårde et brudd. Så var det vel egentlig kun WorldTour-ryttere og et prokonti-lag pluss meg. Jeg måtte jobbe litt for å komme opp i bruddet, så det kosta litt krefter. Men ellers så kjørte de bra på gutta. Det var ikke noe sjokk sånn sett.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

BILLIG REISE: Anders Skaarseth slapp unna de lengste føringen i bruddet. Foto: Luc Claessen/Getty Images

Billig arbeid i front

Sekstetten kjørte bra sammen da de først fikk gå av gårde, og strakk ledelsen raskt opp over fire minutter. Spurtlagene begynte å kontrollere, men det var bra med kamplyst i front. Det var dog ikke Skaarseth som måtte dra lasset.

– Jeg vet ikke helt. Han EF Education-karen lot meg nesten ikke jobbe i bruddet, og så datt han av. Så det var jo helt greit det, at jeg kom billig til det. Så jeg vet ikke. Jeg spilte ikke på at jeg er kontinentalrytter, men det gjorde de.

– Så de sa bare «slapp av, det her tar vi»?

– Jeg tok i hvert fall korte føringer, og det var ingen klaging på det. Så det var digg det.

Men mot slutten bidro Skaarseth mer og mer. Ut på siste runde, med 16 kilometer igjen, ledet sekstetten fortsatt med 1:20. Men i neste stigning sprakk det opp. Skaarseth hang med først, sammen med Armee og Affini.

Trioen hadde 50 sekunder inn på den raske siste mila før målstreken i Sandefjord. Turek og Quaade jobbet seg opp igjen, før Armee klinket til.

Det samlet seg dog igjen, og inn på de to siste kilometerne var det fremdeles 20 sekunder å kjøre inn for feltet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

SIDE OM SIDE: Feltet nærmet seg for sent, så etappeseieren sto mellom Skaarseth og Affini. Foto: Luc Claessen/Getty Images

Gamle konkurrenter

22 år unge Affini er en gammel kjenning for Skaarseth. Italieneren har kjørt for SEG Racing de to foregående årene, som de norske kontilagene ofte møter.

– Vi snakket litt i bruddet. Han spurte, «er du rytteren fra SEG?» Jeg sa ja, vi har kjørt mot hverandre tidligere, sier etappevinner Edoardo Affini til procycling.no etter målgang.

Han er ikke bare en brukbar spurt, men han er også en dyktig temposyklist. Selvsikkerheten fikk seg dog en boost i Stavanger.

– Jeg er litt overrasket over spurten min, for jeg er egentlig ikke så veldig rask. Men i Hammer Sprint i Stavanger fikk jeg en god følelse. Det gjorde at jeg var litt mer sikker på spurten sin. Normalt sett ville jeg angrepet, men i dag bestemte jeg meg for å være rolig og vente til spurten. Det var det rette valget.

– Jeg ventet til det var rundt 200 meter igjen. Da jeg så at Anders gikk på den høyre siden, gikk jeg til på den venstre siden. Til å begynne med var jeg ikke sikker på at jeg skulle vinne, men da jeg kom meg opp i fart følte jeg meg sterk.

Boasson Hagen fortsatt i gult

Hovedfeltet var bare syv sekunder bak fem utbryterne. En irritert Alexander Kristoff (UAE Team Emirates) tok spurten der suverent foran Yves Lampaert (Deceuninck-QuickStep). Edvald Boasson Hagen (Dimension Data) fulgte i samme gruppe.

Dermed endte Affini og Boasson Hagen på samme tid etter etappen, men grunnet bedre plasseringspoeng beholder nordmannen den gule ledertrøya.

ANNONSE: Følg sesongen hos Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Syv sekunder bak følger Cees Bol (Team Sunweb) før Kristoff på åtte sekunder og Skaarseth på ni sekunder.

– Det var en knallhard start der mange ville av gårde i brudd. Og det endte jo med å være et strekt brudd som kjørte. Men laget jobbet bra og kontrollerte lenge. Heldigvis så var det flere som hadde lyst til å kjøre om seieren, og vi fikk god hjelp på slutten. Ikke nok til at vi klarte å hente det, men jeg har vel trøya. Så det er i hvert fall bra, sier Boasson Hagen til procycling.no etter å ha krysset målstreken i Sandefjord.

– Skaarseth hadde vært en verdig vinner i dag?

– Ja, absolutt. At han klarer å komme seg av gårde i det bruddet som var så sterkt, og at de klare å holde unna vi som jaktet alt vi hadde. Jeg hadde unnet han seieren her.

To etapper gjenstår. Trolig blir det en ny spurt i Drammen på lørdag før en mer krevende finale i Hønefoss på søndag.

Alexander Kristoff er fortsatt lederen i poengkonkurransen med tolv poeng ned til Cees Bol og tretten til Halvorsen.

Tagget med: , , , , ,

Les også disse