Prøv Procycling Pluss idag

ANGREP TIDLIG: Hele 80 kilometer før mål gikk Chris Froome til. FOTO: Tim de Waele/Getty Images

ANGREP TIDLIG: Hele 80 kilometer før mål gikk Chris Froome til. FOTO: Tim de Waele/Getty Images

Sjokksmell for Yates – Froome i rosa etter utrolig soloprestasjon

Knut Andreas Lone
Tips meg @knut_lone

Publisert 25.05.18 16:07

Del på    

Angrep da landsmannen fikk problemer tidlig.

(procycling.no): Med hele 85 kilometer til mål begynte sammenlagtleder Simon Yates å vise svakhetstegn, på den 19. etappen av årets Giro d’Italia, på forhånd utnevnt som årets kongeetappe.

Mange hadde håpet på en underholdende etappe, med over 4000 høydemeter klatring og den ikoniske stigningen Colle delle Finestre på programmet, og det var nettopp her Yates fikk problemer.

Mens Mitchelton-Scott-rytteren hadde en grusom dag på sykkelen, skrev Chris Froome seg inn i historiebøkene med en utrolig prestasjon.

Froome går alene

Inn i den 18,2 kilometer lange klatringen, med hele 9,2 prosent i snitt, satte Team Sky høy fart. Etter bare noen kilometer måtte Yates slippe frontgruppen og det britiske storlaget holdt oppe trykket.

Sekundene forsvant fort for Yates og avstanden var raskt oppe i 30 sekunder. I det man gikk inn på de siste åtte kilometerne av klatringen, som går på grus, satte Froome lagkamerat Kenny Elissonde til fronten og like etter angrep den firedoble Tour de France-vinneren selv – med 80 kilometer til mål.

33-åringen distanserte raskt øvrige konkurrenter og satte avgårde alene.

(artikkelen fortsetter under bildet)

HELSVART DAG: Simon Yates ble fullstendig parkert på dagens etappe. FOTO: Tim de Waele/Getty Images

Mesterlig seier

Bak ham var det en gruppe bestående av Tom Dumoulin (Team Sunweb), Thibaut Pinot (Groupama-FDJ), Richard Carapaz (Movistar) og Miguel Ángel López (Astana), som prøvde å komme i kapp med Froome.

Briten kjørte dog formidabelt. Over den neste klatringen til Sestrière fortsatte han å øke avstanden og gjorde det samme i utforkjøringen. Team Sky-rytteren var utilnærmelig og inn i den siste klatringen, den åtte kilometer lange klatringen til Jafferau, hadde han en ledelse på tre og et halvt minutt.

Oppover maktet ikke konkurrentene å hente noe særlig med tid på ham og dermed sykler han seg inn i rosa trøye, etter å ha ligget over tre minutter bak Yates foran dagens etappe.

Bak ham kjempet Dumoulin innbitt, men maktet altså ikke å hindre Froome i å ikle seg den rosa trøyen. Nederlenderen passerte målstreken ter minutter og 23 sekunder bak ham og ligger dermed 40 sekunder bak, i det det gjenstår to etapper av Giro d’Italia.

Simon Yates kom i mål hele 38 minutter bak Chris Froome.

(referat følger under resultatene)

Slik gikk det til:

Årets kongeetappe i Giro d’Italia ble frenetisk fra starten av, med en rekke angrep ut fra startbyen Venaria Reale. Utallige angrep ble resultatløse og i det slake terrenget gikk det unna i opp mot 50 kilometer i timen.

Etter 36 kilometer kom dagens første utfordring, Colle del Lys, en andrekategori. Her ble det angrep fra blant annet Davide Formolo (BORA-hansgrohe) og Carlos Betancur (Movistar), som ligger i periferien til topp ti i sammendraget.

Aru står av

Etter hvert kom det flere og flere ryttere opp til duoen, blant annet Sergio Henao (Team Sky) og andre ryttere fra lag plassert i toppen i sammendraget, som ønsket å sende ut ryttere av strategiske årsaker.

Godt oppe i Colle del Lys kom meldingen om at Fabio Aru (UAE Team Emirates), nevnt som en av favorittene til dagens etappe, hadde stått av. Den italienske forhåndsfavoritten har hatt en grusom Giro i år og lå som nr. 27 i sammendraget foran dagens etappe, men har strevet under hele rittet.

I utforkjøringen fra klatringen vokste gruppen i front er og mer, og plutselig talte den 20 ryttere. Samtidig hadde Mitchelton-Scott sørget for å få med seg flere hjelperyttere til å dra på flatene og inn mot Colle delle Finestre var gruppen kjørt inn.

Yates sprekker

Inn i Finestre maktet en mindre gruppe på ni ryttere å slite seg avgårde, hvor blant annet Luis León Sánchez (Astana) satt, men de ble ikke sluppet langt opp i veien.

Bak satte Team Sky opp et høyt tempo og i tempoet prellet rytterne av med korte intervaller. Ikke langt inne i den 18,2 kilometer lange stigningen begynte kjøret virkelig å gi avkastning.

Ikke langt inne i klatringen, med 9,2 prosent i snitt, så satt sammenlagtleder Simon Yates (Mitchelton-Scott) plassert helt bakerst i gruppen og snart skulle han eksplodere.

Sakte, men sikkert mistet han kontakt med gruppen og plutselig virket det som han stod stille i forhold til gruppen og sekundene gikk fort.

Froome med tidlig angrep

Foran fikk såklart Team Sky beskjeden om at Maglia rosa hadde mistet følge og laget tråkket litt ekstra til. Avstanden var raskt oppe i over minuttet, mens frontgruppen stadig ble tynnet ut.

Halvveis opp Colle delle Finestre, inn på den siste halvdelen som er gruslagt, gav franske Kenny Elissonde full gass i front, for kaptein Chris Froome. Det sørget for en ny utskillelse, hvor blant annet tredjemann foran dagens etappe, Domenico Pozzovivo (Bahrain-Merida) seilte akterut.

Da Elissonde var ferdig kom angrepet fra den firedoble Tour de France-vinneren Froome og han satte avgårde på egenhånd med hele 80 kilometer til mål.

I gruppen nærmest fulgte Tom Dumoulin (Team Sunweb), Thibaut Pinot (Groupama-FDJ) og Richard Carapaz (Movistar), mens Miguel Ángel López (Astana), som hadde problemer tidlig på klatringen, kjempet seg tilbake til gruppen.

På vei mot toppen økte Froome jevnt og trutt til kvartetten, og over toppen hadde han opparbeidet seg en ledelse på 40 sekunder, mens Yates var over 15 minutter bak.

Øker ledelsen

I utforkjøringen satte Froome fryktløst avgårde, og kjørte svingene både godt og raskt. I forfølgergruppen var det litt mer nøling, til dels fordi man ønsket å vente, slik at Thibaut Pinot kunne få lagkamerat Sébastien Reichenbach opp til gruppen.

Selv om sveitseren kom seg opp til gruppen fortsatte Froome å øke ledelsen sin i utforkjøringen og hentet et nytt minutt der. Inn i den neste klatringen opp til Sestrière fortsatte han trenden og hentet mer tid.

Med 50 kilometer til mål hadde han opparbeidet seg en ledelse på to og et halvt minutt til Dumoulins gruppe, mens Pozzovivos gruppe lå halvannet minutt bak der igjen.

Fra Pozzovivos gruppe veltet Ben O’Connor i utforkjøringen ned fra Sestrière. Australieren kjempet om en topp ti-plassering i sammendraget, men stod av ikke lenge etter velten.

Sjanseløse mot Froome

I dalføret mot Bardonecchia og den siste klatringen opp til Jafferau fortsatte Chris Froome med sin formidable kjøring. Avstanden gikk opp til tre minutter og lå stødig der, mens 33-åringen lå i tempostilling over styret og kjørte.

I gruppen bak prøvde Pinot å engasjere Carapaz og López i jakten på Froome, men uten å lykkes. Dermed var det opp til ham, Dumoulin og Reichenbach å holde tempo, men trioen maktet ikke å hente noe tid på briten i front.

Inn i Jafferau så hadde Froome fått en ledelse på tre og et halvt minutt, og i klatringen var det ingenting å gjøre med ham.

Tidlig i bakken fikk Dumoulin problemer og mistet meter kjapt til de tre andre, mens Thibaut Pinot satte farten. Nederlenderen kom tilbake, men da angrep Pinot umiddelbart. Scenarioet gjentok seg flere ganger, også med angrep fra Carapaz og Lòpez, men det samlet seg igjen gang på gang.

På toppen kunne Chris Froome juble over etappeseier og rosa trøye, da Dumoulin ikke passerte målstreken før tre minutter og 23 sekunder etter.

Tagget med: , , , , ,

Les også disse