UENIGE: Gino Van Oudenhove ville ha hjelp fra Gabriel Rasch for å avvæpne et farlig brudd på vei inn mot målgang i Sandefjord, men mener selv at hjelpen kom altfor sent. Det endte med spurtseier til Eduardo Affini i hvalfangerbyen. Foto: Simon Zetlitz Nessler, Luc Claessen/Getty Images, Kjetil R. Anda (montasje)

– De andre sitter igjen uten noen ting, men det er deres problem

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik
Simon Zetlitz Nessler
Tips meg @tastasol

Publisert 31.05.19 19:49

Del på    

Rasch og Van Oudenhove uenige om taktikken.

SANDEFJORD (procycling.no): Sju sekunder skilte når fem mann gjorde opp om seieren på dag fire av Tour of Norway.

Da et oppkavet hovedfelt tok seg over streken lynet det i banning og ukvemsord fra frustrerte spurtere.

Torsdag ble det kjørt aktivt inne på sisterunden i Kristiansand sentrum, noe som til slutt åpnet for at Edvald Boasson Hagen kjørte solo inn til seier. Heller ikke i dag ble det massespurt for Alexander Kristoff og Kristoffer Halvorsen.

Underveis var sportsdirektørene uenige om hvordan et svært kjøresterkt brudd med Rasmus Quaade, Anders Skaarseth, Eduardo Affini, Sander Armée og Daniel Turek (Tom Scully falt av mot slutten) skulle håndteres.

Uenighetene fortsatte selvsagt etter målgang da etappeseieren gikk til Affini som spurtslo norske Skaarseth.

– Det var perfekt, det. Ingen av de som lå tett på Edvald i sammendraget hadde noen sjanse til å ta bonussekundene, sa Gino Van Oudenhove til procycling.no mens skuffelsen lå tjukt utenpå belgieren i hvalfangerbyen.

Ble oppmuntret til å gå i brudd

Og riktig nok beholdt Dimension Data trøya med et nødskrik.

– Sjansen var der hele veien for at det skulle gå inn. Jeg er veldig glad for at vi klarte å beholde trøya, for vi har investert mye i det. De andre sitter igjen uten noen ting, men det er deres problem, påpeker Van Oudenhove.

Affini og Turek lå kun 17 sekunder bak Boasson Hagen i sammendraget. Før starten av etappen sirkulerte det rykter om at det sørafrikanske laget var interessert i å la et brudd få gå for å blokkere bonussekunder underveis.

Les også: Skaarseth: – Spilte ikke på at jeg var kontinentallrytter

– Jeg møtte Gino på vei ut av frokostsalen i dag tidlig. Han sa det ikke var noen vits i at de trengte å gi bonussekunder til de andre, forteller Skaarseth til procycling.no.

Foran den innlagte spurten ved Søndeled etter 47 sekunder, angrep Floris De Tier og fikk med seg Tim Wellens. Det siste sekundet snappet Alexander Kristoff med seg.

Så skulle ikke bruddet klare å slite seg løs før det var kjørt 60 kilometer av etappen, og da ble nok sammensetningen en litt annen enn taktikeren Van Oudenhove hadde sett for seg.

– Vil at de skal slite seg ut så mye som mulig

Belgieren holdt telefonisk kontakt med både UAE Emirates (Kristoff) og Team INEOS (Halvorsen) for å få hjelp til å tøyle utbryterne. Etterpå mente han at de andre lagene innså alvoret for seint:

– Vi ga tidlig beskjed til både INEOS og UAE. Det var en veldig sterk gruppe, og vi sa at vi ikke klarer å kjøre det inn. Vi klarer å kontrollere det. Hvis de ikke reagerer og vil kjøre løp, så er det greit. Vi sitter med trøya, så. I morgen kan vi alliere oss med Mitchelton-Scott, så det er en ny sjanse, lød den syrlige meldinga.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

GA BESKJED: Dimension Data sendte alle mann til pumpene på etappen mot Kristiansand og ga tidlig beskjed om at de ikke kom til å holde kontroll på bruddet inn mot Sandefjord. (Photo by Luc Claessen/Getty Images)

INEOS satte til slutt fram Vasilij Kyrienka, mens Team Sunweb var kjappere på avtrekkeren sammen med blant andre Deceuninck-Quick Step.

Spurtsjansen glapp for andre dag på rad for sørlendingen Halvorsen, og etterpå fortalte Gabriel Rasch følgende overfor procycling.no i Vestfold:

– Det var et sterkt brudd. Gino ringte og sa at de kom til å slite med å ta inn bruddet og. Jeg føler at Emirates og Sunweb skal starte før oss på en måte. Vi vil at de skal slite ut sine hjelperyttere så mye som mulig. Det var litt gambling. Til slutt var det 7-8 sekunder. Vi kunne kanskje ha satt fra Kyrienka litt tidligere, men sånn ble det.

Oppgitt Kristoff

I en annen del av sentrum ga Alexander Kristoff tydelig uttrykk for at laget han har med seg til Tour of Norway er «litt for svakt».

Les også: – Håpløst når vi kaster bort muligheter

Om et eventuelt samarbeid med Dimension Data i siste halvdel av etappen, sa han følgende:

– Vi vurderte om skulle sende fram en mann, men de har et såpass kjøresterkt lag at vi følte de hadde dem under kontroll. Men til slutt hadde de ikke det, likevel.

– Det ble sagt at Dimension Data ønsket seg en bruddseier for å blokkere bonussekundene?

– Ja, men ikke når det var ryttere foran som ikke hadde tapt til i sammendraget. Da tror jeg de helst ville kjøre det inn, klargjør Kristoff overfor procycling.no.

– Kommer dere til å kontrollere det tidligere i morgen?

– Vi må i hvert fall gå gjennom hvorfor vi ikke klarer å kjempe om seier. Det er ikke vi som har ledertrøya, så hovedansvaret ligger ikke på oss. Vi kan bidra litt tidligere om det blir et like sterkt brudd som i dag, sier innehaveren av poengtrøya.

Mener Wellens er den største konkurrenten

Lørdag venter en 159 kilometer lang etappe mellom Skien og Drammen, før Tour of Norway konkluderes med rittets mest kuperte etappe mot Hønefoss.

Trolig vil Lotto-Soudal være Dimension Datas argeste konkurrent i kampen om den gule trøya, selv om det også skal kjempes om bonussekunder på veien inn i Buskerud.

Boasson Hagen og Affini har nå lik tid sammenlagt, mens Kristoff befinner seg åtte sekunder bak (ett sekund bak Cees Bol). Halvorsen har 11 sekunder opp, mens Tim Wellens er en skummel mann sekundet bak der igjen.

– Det vil fortsatt stå på bonussekundene. Hvis det samme skjer i morgen. Vi har jobbet hardt de siste dagene. Det er en grense for hva vi greier med et seksmannslag. I dag har vi brukt alle. Når det kommer til en spurt må vi ha litt hjelp og. Kanskje Alex kan ta noen sekunder i spurten i morgen, eller Halvorsen, og så kommer de litt nærmere trøya. Det er søndagen som avgjør og da tror jeg Tim Wellens er den største utfordringen. Carl Fredrik er bra, men jeg tror Wellens er den sterkeste, mener Van Oudenhove.

PS: Etappe 5 av Tour of Norway starter i Skien klokka 14:15 og målgang i Drammen er forventa rundt 18:00.

Tagget med: , , , , , ,

Les også disse