BRATT: Tåkehavet skjuler de siste høydemeterne før toppen. FOTO: Tor Simen Ulstein

«Serpentinene dominerer»

Procycling
Tips meg

Publisert 21.05.18 15:02

Del på    

UTDRAG: Geir Stian Ulstein har samlet Norges beste stigninger i klatreguiden «71 bakker du må sykle i Norge».

(procycling.no): Etter tre større sykkelbøker har forfatter Geir Stian Ulstein samlet de beste, bratteste, vakreste og lengste bakkene han har møtt i Norge i guiden «71 bakker du må sykle i Norge» som er et must for enhver syklist, enten det skal planlegges nye sykkelturer i nærområdet, sykkelferie i vårt land eller man ønsker å sammenligne bakker man har syklet tidligere med de beste Norge har å by på. Over de neste ukene presenterer Procycling.no åtte bakker fra boka, til inspirasjon for våre lesere.

Den andre bakken er fra Edvald Boasson Hagens nærområde.

Værskei

  • Gausdal kommune
  • 980 moh.
  • Lengde: 8,3 km
  • Snittstigning: 8 %

Tid å bryne seg på: Anders Skaarseth, Uno-X Norwegian Development Team: 24.39

Parkeringstips: Gausdal ungdomsskole

Nær stedet der en av våre mest meriterte syklister, Edvald Boasson Hagen, vokste opp, finner man en av Østlandets mest utfordrende stigninger. Den første kilometeren gir oss ganske rette strekker med små buktninger. Det stiger jevnt opp fra dalbunnen og innimellom passerer vi bebyggelse. Serpentinene dominerer. De snegler seg mellom gårder, og nettopp det kan være grunnen til at de føles annerledes enn mange andre hårnålssvinger jeg har syklet meg igjennom. I de fleste stigninger er slike svinger konstruert for å lette på trykket for kjøretøyene, gi dem en mulighet til å få opp farten. Her derimot, følger nok svingene den gamle veien som bryr seg mer om eiendomsgrenser enn stigningssnitt. Det er med andre ord ingen hvile å hente.

VÆRSKEI: En av de 71 bakkene i Norge Geir Stian Ulstein har skrevet om i boken sin.

Vi tråkker oss opp på snaufjellet. Rundt oss er det bare vidde. Snø på bakken, snø i luften. Vinden hyler. Det var hit den svenske kronprinsen ble ført opp for å få se mest mulig av det Norge han skulle arve, en gang på 1800-tallet. Vi ser ingenting, ikke annet enn toppunktet like foran oss.

«Det er ikke særlig høit, men en har et makeløst rundsyn fra den vesle haugen …» – SIGRID UNDSET

Rastetips: Circle K, Vestringsvegen 486, 2653 Vestre Gausdal, men åpningstidene er ikke all verden.

Her finner du bakken på Strava. 

71 BAKKER: Geir Stian Ulstein er mannen bak boka.

Mer info om boka her!

Tagget med:

Les også disse