NÆRMER SEG TOPPEN: En av de siste serpentinene i spektakulære omgivelser. Foto: Tor Simen Ulstein

«En av de kuleste sykkelkilometerne i hele Norge»

Procycling
Tips meg

Publisert 1.08.18 10:49

Del på    

UTDRAG: Geir Stian Ulstein har samlet Norges beste stigninger i klatreguiden «71 bakker du må sykle i Norge».

Etter tre større sykkelbøker har forfatter Geir Stian Ulstein samlet de beste, bratteste, vakreste og lengste bakkene han har møtt i Norge i guiden «71 bakker du må sykle i Norge» som er et must for enhver syklist, enten det skal planlegges nye sykkelturer i nærområdet, sykkelferie i vårt land eller man ønsker å sammenligne bakker man har syklet tidligere med de beste Norge har å by på. Over de neste ukene presenterer procycling.no åtte bakker fra boka, til inspirasjon for våre lesere.

Denne siste bakken er jo det mest opplagte høydepunktet i Norge. Det er ikke den bratteste, ikke den lengste, ikke den lettest tilgjengelige, men det er jo kanskje den mest ikoniske.

Trollstigen

  • Rauma kommune
  • 850 moh.
  • Lengde: 10,9 km
  • Snittstigning: 8 %

Tid å bryne seg på: Tidligere proff Ole Kristian Silseth, (på snakketur opp): 56.15

Parkeringstips: Ved trollskiltet ca. 1 kilometer opp i bakken

Her finner du bakken på Strava!

Rettstrekket i starten er kanskje noe av det tyngste i hele bakken. Vi runder gjennom en serpentinsving og får første glimt av veggen som er Trollstigen. Fra utgangen av andre hårnålssving og frem til den tredje er det lengste rettstrekket mens de elleve serpentinene står på. Vi kommer inn i den tredje svingen, den som runder mot venstre ved nedslagsfeltet til Stigfossen. Dette er det aller beste partiet i bakken, en av de kuleste sykkelkilometerne i hele Norge, ja, hvor som helst. Inne i en ny sving. Foran oss ser vi hvordan veien fortsetter frem mot broen over Stigfossen, i form av en speilvendt «Z». Ny hårnål. Vi tar oss opp på rettstrekket som leder frem mot Stigfossen. Ut til høyre har vi utsikt utover Isterdalen.

Den gamle, smale broen over fossejuvet gir en følelse av utrygghet, men vi kommer over også denne gangen og fortsetter videre. Nedenfor bukter asfaltormen Trollstigen seg. Rett foran oss er fossefallet og ovenfor stikker utsiktsplatået ut i det store intet. Vi runder gjennom nok en sving og fortsetter. Bare to serpentinere igjen etter denne. Forbi svingene fortsetter vi, stanser ikke ved turistmassene som fyller metallstien ut til utsiktsplatået. Dette er ikke toppen, om så alle turister mener det. Vinden øker der vi tråkker ufortrødent videre, oppover.

«Det er ikke langt om å gjøre at man kjører opp på storeskiva med 50 klinge foran, med unntak av starten.» – Ole Kristian Silseth, tidligere proff

Rastetips: På turistsenteret der serpentinsvingene tar slutt.

Boken kan kjøpes her.

71 BAKKER: Geir Stian Ulsteins uovertrufne guide til klatre-Norge.

Tagget med:

Les også disse