TATT AV ET MONSTER? Alexander Kristoff har vært mye i bakken hittil i årets sesong, og har flere sår på kroppen når han stiller til start i lørdagens Milano-Sanremo. FOTO: Jarle Fredagsvik, procycling.no

– Det ser ut som et monster tok meg

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 23.03.19 08:25

Del på    

Alexander Kristoffs 2019 preges av velt og uhell.

LAINATE (procycling.no): – Dette er fra Tour of Oman, sier Kristoff og peker på et sår på høyrarmen til teamsjef Maxtin Joxean.

– Og disse er fra Paris-Nice, sier han og viser fram to store skorper på underarmen.

– Oooff, ooooff, sier Joxean og klapper omsorgsfullt på dem.

31-åringen fra Stavanger er tross mange velt hittil i år usikker på hvorfor de har dukket i såpass omfang.

– Nei, jeg vet ikke hvorfor. Men det har vært ganske mye. Jeg har veltet mer så langt i år enn jeg pleier å gjøre en hel sesong. Det startet i Oman der jeg kuttet meg skikkelig opp. Det ser ut som et monster tok meg, sier han til procycling.no.

– En stor katt! skyter Fernando Gaviria inn fra siden.

Selv om Kristoff ikke har et god svar på problemet, har Stein Ørn klekket ut en teori:

– Det er selvsagt en mulighet for at det dreier seg om tilfeldigheter. Det jeg vet er at Alexander har vært flink til å unngå slike velt før, sier Stein Ørn til procycling.no.

ANNONSE: Se Milano-Sanremo på Eurosport Player og Eurosport Norge. Trykk her for å sikre deg tilgang!

En periode fra rundt 2014 til 2017 bygger oppunder dette. Da var nordmannen en mester til å unngå å havne overskrifter som omhandlet velt i sykkelløp.

Fra Tour of Oman, via UAE Tour og gjennom Paris-Nice denne uka, har Kristoff hatt ublide møter med asfalten hver gang.

– Jeg tenker at det dreier seg om plassering underveis, og at han har manglet et sterkt lag rundt seg. Da har du mye dårligere beskyttelse mot slike ting. Underveis i sykkelløp blir du tvunget inn i posisjoner der risikoen for å bli involvert i velt er høyere, men man har ikke noe annet valgt enn å innta de posisjonene hvis man ønsker å være med å kjempe helt der fremme i rittene. Problemet er at det er mange som ønsker å sitte i akkurat de posisjonene, og da dreier det seg om ha et lag rundt seg som kan plassere deg i posisjonen, skjerme av for vinden og slike ting, sier Ørn til procycling.no.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

I BAKKEN: Alexander Kristoff var i bakken under Abu Dhabi Tour i 2018. FOTO: Tim De Waele/Getty Images

Trøbbel på franske veier

Vi har gått en del år tilbake i tid og sett på statistikken til Kristoff når det gjelder velt.

Det er en utfordring alle ryttere er nødt til å forholde seg til, og sjansen for å bli utsatt for det øker i takt med rittets status og hvorvidt man deltar i seierskampen underveis.

Pussig nok er det tre ritt på fransk jord som er gjengangere når det gjelder UAE Team Emirates-rytteren. Det har naturlig også med å gjøre at statusen på disse rittene er høye:

Paris-Nice, Paris-Roubaix og Tour de France.

– Alexander har hatt mye trøbbel i Paris-Nice ved tidligere utgaver også. Det er nesten alltid noe som skjer der. Jeg tror jeg husker fem forskjellige utgaver der han har vært involvert i noen store velt, sier Ørn.

Kraftig smell under Paris-Nice

Blant dem 2013-utgaven av rittet da Kristoff tok full telling etter å ha blitt sendt inn i en murvegg i forbindelse med passeringen av en liten landsby med 53 kilometer igjen til målgang i Nemours. Det var en kraftig forslått og omtåket Kristoff som ankom målområdet over 17 minutter bak teten.

Han pådro seg en blodansamling i ryggen og mottok en kraftig smell mot hodet i tillegg til de sedvanlige mengdene med skrubbsår. Likevel endte han opp med å fullføre rittet.

Den gangen ble kona Maren varslet om velten via sin egen mor etter at hun hadde lest et oppslag på procycling.no.

I Milano sier Kristoff følgende om uflaksen som framfor alt har fulgt ham på fransk jord.

– Tour de France er et ganske langt løp, så da er det større sjanse for å krasje der. Paris-Roubaix kunne jeg nok ha resonnert meg fram til. Der har jeg veltet en del, ja.

– Men det har vært mye i Paris-Nice og. Det har ikke vært noe drømmeritt for deg der?

– Nei, det har vel egentlig aldri gått så veldig bra. Jeg vant en etappe i 2015, men det har vært mye stang ut. Det var det i år også.

– Du har kommet deg over på skivebremser siden sist, det ser ikke ut til å ha hjulpet?

– Nei, jeg vet ikke om det er innkjøring med dem, eller hva det er. Jeg krasjer inn i de foran meg alltid og klarer ikke å bremse opp. Jeg føler de bremsene er ganske gode, så jeg vet ikke om det er det eller bare uflaks.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

2014: Alexander Kristoff gikk i en massevelt i Tour of Qatar. FOTO: Tim de Waele/Corbis via Getty Images

– Hva tenker du om Steins teori om at du blir for dårlig beskytta underveis?

– Jeg føler at vi kanskje hadde et litt dårlig lag i Paris-Nice. Vi hadde et lag for den type løp. Vi hadde tre klatrere med (Henao, Aru og Ulissi). Jeg mener at om vi skal prestere i et slikt løp med så mange flate etapper i sidevind, så må vi ha et klassikerlag og bare én klatrer som vi kan beskytte og sitte i første gruppe. Nå var det tre mann der som ikke var med i det hele tatt de første dagene, og da var jo Henao akterutseilt uansett. Aru måtte dra hjem og Ulissi ble syk. Jeg hadde Marcato og Sven Erik inn mot spurtene. De er gode til å plassere meg inn mot de siste 500 meterne, men jeg følte at jeg manglet en ”last man” foran spurtene.

ANNONSE: Se Milano-Sanremo på Eurosport Player og Eurosport Norge. Trykk her for å sikre deg tilgang!

Her er oversikten over Kristoffs velt og andre uhell så langt i 2019:

Etappe 6, Tour of Oman, cirka 50 kilometer igjen til mål:

På vei inn mot finalen nedover Matrah Corniche, en avslutning Kristoff hadde vunnet de tre foregående åra, gikk det galt da en større velt gikk rett i forkant av nordmannen under posisjonskamp på vei opp en bakke. Og han ikke rakk å svinge unna.

Et dypt kutt i venstre arm og mye blod, gjorde at 31-åringen valgte å stå av rittet. Massespurten fire mil senere var det Giacomo Nizzolo som gikk seirende ut av.

Etappe 4 av UAE Tour, cirka 6 kilometer igjen til mål:

En større velt i hovedfeltet tok blant andre ned Fernando Gaviria og Alexander Kristoff, i tillegg til rytterne som utfordret Primoz Roglic i sammendraget: Alejandro Valverde, David Gaudu og Emmanuel Buchmann.

Nordmannen fant også ut at sykkelen var ødelagt i etterkant av den krasjen. Med ødelagt kjedestag ble han tvunget å gå opp siste del av bakken opp mot Hatta Dam. Noen hundre meter lenger ned var det nordmannen som ledet an i front og så ut til å ha los på en topplassering.

Etappe 1, Paris-Nice: Ødelagt kloss under skoen

45 kilometer fra mål gikk den avgjørende utskillelsen. Kristoff satt egentlig godt plassert, sammen med Sven Erik Bystrøm, men fikk problemer med at klossen under skoen løsnet. Hadde måtte derfor slippe seg ned til lagbilen for å bytte, og seierssjansene var igjen spolert.

Etappe 2, Paris-Nice, velt:

En forblåst etappe mellom Les Breviaires og Bellegarde. I sidevinden satte FDJ og Trek-Segafredo fram laget og skapte kaos. Det gikk en velt litt lengre bak i feltet der Warren Barguil, Gorka Izagirre og Tao Geoghegan Hart var blant de involverte.

– Jeg var uheldig og veltet rett før det sprakk opp, sier Kristoff om velten han var involvert i.

Etappe 7, Paris-Nice, 14,7 kilometer igjen til mål:

Jan Bakelants kjørte over en stein i veibanen, som klippet forhjulet under ham og sendte ham rett i asfalten. Han tok med seg Rafael Valls i fallet.

Kristoff, med startnummer 84 på rumpa, var en av de aller siste som ikke klarte å bremse ned i forkant. Det ga nye skrubbsår og lang vei opp igjen til hovedfeltet.

Andre Kristoff-velt:

2010: Kristoff ned i bakken under Tour de Beauce som BMC-rytter. Noen veltet foran ham i en utforkjøring som i tillegg hadde løs grus over asfalten.

Han pådro seg store kuttskader i ansikt, armer og bein og fikk i tillegg påvist hjernerystelse.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

STYGG KRASJ: Alexander Kristoff så ikke særlig bra ut etter velten i Tour de Beauce i 2010. FOTO: Alexander Kristoff.

2013: Paris-Nice, etappe 2: Velt etter 52,3 kilometer

Kristoff blir fanget opp av TV-kamera mens han ligger ned i asfalten i forbindelse med passeringen av en småby tidlig på etappen.

Han pådro seg en blodansamling i nedre del av ryggen, kutt og slagskader over venstre skulder, legg og lår. I tillegg slo han hodet kraftig, står det å lese i rittlegens protokoll.

Det er ikke verre enn at Stavanger-mannen fullfører etappen og fortsetter rittet neste dag.

2013: Giro d’Italia:

Kristoff involvert i velt 1,3 kilometer unna mål. Mark Cavendish vant den etappen.

Theo Bos mistet balansen og kjørte inn i nordmannen som igjen feide inn i sikkerhetsgjerdet. Han landet på asfalten og syklet kraftig forslått i mål før det vanket en sjekk hos legevakten.

2014: Paris-Roubaix

Brosteinsdronningen er sjelden noen forbarmende arena for nordmannen. I 2014 avsluttet to velt og én punktering på Arenberg til slutt rittet med 85 kilometer til mål:

– Da jeg nesten hadde tatt igjen de andre, stanset bilene. Jeg forsøkte å sykle forbi på kanten, men der sto det en motorsykkel, så jeg krasjet inn i den. Like etterpå havnet jeg i bakken igjen. Da var det bare å gi seg, forklarte han.

2014: Tour de France, 5. etappe

Etappen med målgang i utkanten av Arenberg, burde på papiret passe nordmannen bra. I en liten utforbakke på vei inn mot brosteinspartiene valgte han så å sykle med én hånd på styret mens han rettet på brillene med den andre.

Akkurat da traff han en hump i veibanen og ble deretter kastet over styret på sykkelen. – Det var min egen skyld, uttalte han etterpå.

2017: Etappe 17, Tour de France:

På vei nedover Col d’Ornon går det galt. Kristoff mener de omtrent var nede og kun en sving gjensto. Han tok en bar og holdt litt større fart enn rytterne foran ham.

Derfor svingte han ut til siden og passerte dem, alt for at forhjulet hans sto fast i en sprekk i veimalingen.

– Plutselig var jeg i lufta med mat i høyrehånda og ingen sykkel i den venstre, kommenterte Kristoff etterpå.

Han pådro seg et skrubbsår på kinnbeinet, og skrapet opp albuen og kneet under velten.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

GODT POLSTRET: Etter velten på den 17.etappen i Tour de France 2017, ble Kristoff plastret opp og gjort klar til å komme seg til Paris der spurten på Champs Elysees ventet. FOTO: Tim De Waele/Corbis via Getty Images)

2018: Abu Dhabi Tour, etappe 3 – 42,7 kilometer unna mål:

Kristoff involvert i mindre velt langt bak i sin gruppe i forbindelse med passering av en rundkjøring. Kom seg tilbake i posisjon foran spurten og ble nummer åtte.

2018, Paris-Roubaix – 47,7 kilometer unna mål:

I posisjoneringskampen foran det strategisk viktige partiet Mons-en-Pevele var det egentlig vingling fra Niki Terpstra som forplantet seg videre gjennom feltet og gjorde at Tony Martin gikk ned. Tyskerne tok med seg Luke Rowe og Alexander Kristoff i fallet, og fikk etterpå huden full fra nordmannen.

31-åringen hadde etter eget utsagn ”skrubbsår fra nakken og ned til rumpa” i etterkant av velten.

2018: 15. juli, Tour de France.

Under Roubaix-etappen i Tour de France endte Kristoff opp med å gå ned i velt sammen med selveste Chris Froome.

Han gikk faktisk ned to ganger den dagen, men maktet likevel å kjøre seg opp til feltet igjen. Den ene velten gjorde at han slo hofta.

ANNONSE: Se Milano-Sanremo på Eurosport Player og Eurosport Norge. Trykk her for å sikre deg tilgang!

Tagget med: , , , ,

Les også disse