Prøv Procycling Pluss idag

TIL VUELTAEN: Edvald Boasson Hagen satser på at Vuelta a España skal bringe ham i toppform til VM i Yorkshire. FOTO: Chris Graythen/Getty Images

Sendes til vueltaen for å finne VM-formen

Knut Andreas Lone
Tips meg @knut_lone
Simon Zetlitz Nessler
Tips meg @tastasol

Publisert 29.07.19 07:00

Del på    

Boasson Hagen prøver helt ny oppladning til mesterskapet.

CHAMPS-ÉLYSÉES (procycling.no): Mot lynraske menn som Caleb Ewan og Dylan Groenewegen måtte Edvald Boasson Hagen gå for overraskelsesmomentet på Champs-Élysées. På tourens siste etappe fant Dimension Data endelig frem et godt samarbeid og Reinardt Janse van Rensburg ledet nordmannen i posisjon på den siste kilomteren.

Ut av den siste svingen lå rudsbygdingen i femteposisjon og klinket umiddelbart til. Han kom med stor fart og fikk en luke, men med 300 meter til mål og motvind ble det en for stor oppgave. Fra skyggene kom Ewan og Groenewegen i stor fart, og til slutt endte 32-åringen på femteplass – som også ble han beste plassering i årets ritt.

– Det er måten han må gjøre det på. Han er ikke så rask som Ewan og Groenewegen. Det var litt planen. Han følte seg bra, han følte seg sterk. Det var et realt forsøk det, er veldig fornøyd med det, oppsummerer sportsdirektør Gino Van Oudenhove til procycling.no etter etappen.

Etter etappeseieren i Critérium du Dauphiné i juni var det store forventninger til Boasson Hagen, men kollektiv magesjau tidlig i rittet gav Dimension Data store utfordringer, som preget resten av rittet.

– Edvald har jo sett bedre ut nå mot slutten, hvor mye tok de mageproblemene?

– Mye mer enn han [gjør ut av det]. Alle vet jo at laget er under stort press for resultater og sånne ting, så kanskje det var litt farlig å være i det bruddet dagen etter han var på det verste med magen. Det tok egentlig enda mer krefter og så tok det enda et par dager, så vi var veldig glad da beskjeden kom om at han følte seg bedre, men da var vi allerede nesten i Alpene. Gap var kanskje litt taktisk avgjørelse på slutten som ikke var helt bra, sammen med Ben King i det bruddet. Jeg tror nok en topp fem-plassering i bruddet der var mulig, så det hadde vært en bekreftelse på at han var egentlig bra.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Prøver uvant VM-oppladning

Etter en forrykende sesongstart, med etappeseier på den inneldende tempoen i Volta a la Comunitat Valenciana, fikk han et magevirus under Volta ao Algarve, som forpurret klassikerkampanjen. Etter at sykdom også preget sesongens andre hovedmål vendes nå fokus mot kulminasjonen av sesongen, med VM i Yorkshire.

– Tror du han nå er i toppform?

– Jeg tror ikke han er langt unna i hvert fall. Nå kommer vi til å kjøre et litt alternativt program med ham, som vi nesten aldri har gjort før. Han tar litt hvile og så trener han seg opp og kjører vueltaen mot VM.

Rudsbygdingen har kun kjørte den spanske Grand Touren én gang tidligere, i 2013, og utover hans ni Tour de France-deltagelser har han bare kjørt Giro d’Italia to ganger. Han har i tillegg bare kjørt to Grand Tours i løpet av en sesong ved en anledning, i nettopp 2013, men da sto han riktignok av Tour de France på den 13. etappen, etter å ha veltet og brukket skulderen.

(artikkelen fortsetter under)

HAR VM-PLANEN KLAR: Gino Van Oudenhove tror Vuelta a España er en bra oppskrift til VM for Boasson Hagen. FOTO: Jarle Fredagsvik, procycling.no

Det blir også eneste gangen utover 2013, hvor han får vueltaen som oppkjøring til VM. I 2013 gjorde han et solid ritt da han ble nummer 20 i den tøffe løypen i Firenze. Van Oudenhove er overbevist om at vueltaen kan bringe ham i formen som skal til for at han kan kjempe om seieren i årets VM.

– [Han kommer] litt mer med senkede skuldre i vueltaen. Det er seks spurtetapper hvor vi tror han kan vinne én eller to. Baktanken er at det er en kjempebra forberedelse til VM. Vi har sett han har veldig bra grunnlag fra vinteren. Han ble syk i starten av sesongen, ble ikke helt som det skulle her, så vi tror virkelig med den forberedelsen… Det har han vist før at når han kjører en Grand Tour så kommer han ut av det i veldig bra form. Så når han kommer med den formen ut av vueltaen så kan vi kanskje forvente et veldig bra VM. Han har kjørt veldig bra VM-finaler før, så det er det store målet nå resten av sesongen.

Hvorvidt han skal fullføre rittet er ennå ikke bestemt, men belgieren sier at leger og trenere kommer til å følge ham svært tett, og at han tas ut av rittet sporenstreks om man ser behovet for det.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Tagget med: , , , , ,

Les også disse