VANT: Peter Sagan vant årets Flandern rundt. Foto: AFP PHOTO / BELGA / YORICK JANSENS /

Sagan med fantastisk soloseier i Flandern rundt

Kjetil Rakkenes Anda
Tips meg @KjetilAnda
Espen J. Lee
Tips meg @espenjlee
Anders Lindstrøm
Tips meg

Publisert 3.04.16 16:42

Del på    

Verdensmesteren vant sitt første monument.

OUDENAARDE/OSLO (procycling.no): Peter Sagan kjørte et tilnærmet perfekt Flandern rundt.

Slovaken angrep sammen med Michal Kwiatkowski omtrent 30 kilometer fra mål.

Duoen fikk besøk av Sep Vanmarcke og kjørte inn tetgruppen som hadde angrepet tidligere.

Opp Oude Kwaremont var det bare Vanmarcke som kunne følge verdensmesteren, men opp rittets siste bakke var Sagan uimotståelig.

Med 13 kilometer igjen var 26-åringen solo i front. Bak tok Sep Vanmarcke og Fabian Cancellara, som hadde syklet fra de øvrige favorittene i de to siste bakkene, opp jakten.

– Superhardt
Men duoen klarte ikke å hente den enslige mannen i front.

Dermed kunne verdensmesteren juble for sin første seier i et av sykkelsportens monumenter, iført den ikoniske regnbuetrøya.

– Jeg er veldig fornøyd. Det var et superhardt ritt fra start til mål. Det var alltid full fart, sier Sagan i seiersintervjuet.

– Jeg hadde litt problemer etter 100 kilometer. Jeg måtte bytte begge hjulene. Det var mye krasj. Jeg må takke laget, for de gjorde en veldig bra jobb.

Sagan tok seg også tid til å hylle de to avdøde belgierne, Antoine Demoitié og Myngheer.

– Vi må tenke på de to som døde denne uken. Det er veldig trist. Jeg vil dedisere seieren til dem. Også Bodnar hadde en stygg velt i går, det var uheldig. Jeg vil ønske ham god bedring.

– Bedre å kjøre alene
Neste uke venter Paris-Roubaix, enda et ritt som passer Sagan strålende.

– Jeg er veldig fornøyd med dette. Nå vil jeg ha det moro etter den store seieren. Jeg tenker ikke på neste uke nå.

Sagan har flere ganger klaget på at konkurrentene aldri ønsker å samarbeide med ham. Søndag trengte han ikke hjelp fra noen.

– Rittet var veldig hardt i dag, og det er vanskelig å jobbe med andre. Ingen vil dra med meg, så da er det bedre å kjøre fra alle, men det er ikke lett.

Cancellara tok andreplassen, mens Vanmarcke ble nummer tre.

Kristoff nummer fire
I spurten om fjerdeplassen var Alexander Kristoff klart sterkest. Katusha-rytteren var omtrent 48 sekunder bak overlegne Peter Sagan.

– Jeg kjente jeg ikke hadde beina til å følge de beste i dag. Fjerdeplass er det jeg kunne få, sier Kristoff til procycling.no etter målgang.

– Jeg kjente at det var tungt fra starten. Den følelsen har jeg ofte, men så blir det greit etter hvert. Det gjorde det for så vidt i dag også, men jeg kunne ikke følge de beste.

Nordmannen ble del av en gruppe som jakter Cancellara og Vanmarcke på slutten, men til slutt skilte det rundt 20 opp til duoen.

– Fjerdeplass er bra, men jeg skulle gjerne vært på podiet.

Edvald Boasson Hagen kom til mål i gruppen bak Kristoff og ble nummer 23. Vegard Stake Laengen ble nummer 70, mens Kristoffer Skjerping brøt.

Se resultater i bunn av artikkelen!

Slik gikk det til
Det ble en fartsfylt start på den 100. utgaven av Flandern rundt.

Vegard Stake Laengen var særdeles aktiv de første kilometerne, men verken nordmannen eller noen andre fikk noe tid på hovedfeltet.

Det skulle nemlig ta nesten to timer før bruddet etablerte seg. Hugo Houle (Ag2r), Federico Zurlo (Lampre), Imanol Erviti (Movistar), Lukas Pöstlberger (Bora-Argon), Wesley Kreder (Roompot) og Gijs Van Hoecke (Topsport Vlaanderen) var de seks som klarte å rive seg løs fra feltet.

Noen ryttere prøvde å komme seg opp. Roy Curvers ga tidlig opp. Heller ikke Kenny Dehaes hadde sjanse til å tette luken på egenhånd.

Outsidere i bakken
144 kilometer fra mål gikk den første store velten i hovedfeltet. Verst gikk det utover FDJ, som hadde flere ryttere, deriblant kaptein Arnaud Démare i bakken. Den franske Milano-Sanremo-vinner brøt kort tid etter.

Også Geraint Thomas måtte en tur nedpå, men landet heldigvis på gresset og var raskt oppe på sykkelen igjen.

Noen kilometer senere var Sep Vanmarcke uoppmerksom og kjørte på rytteren foran. Belgieren måtte vente lenge på en ny sykkel, men kom seg relativt billig opp igjen til feltet med hjelp av flere lagkamerater.

Ikke lenge etter var det Edvald Boasson Hagens tur til å ha trøbbel. Nordmannen måtte bytte sykkel 135 kilometer fra mål.

Veltebonanzaen var imidlertid ikke over. I en høyresving gikk blant annet Tiesj Benoot og Marcus Burghardt kraftig ned. Førtsnevnte, en av de store outsiderne, ble fraktet vekk i ambulanse og kunne ikke forbedre femteplassen fra fjorårets utgave. Heller ikke den sterke tyskeren kom seg opp på sykkelen.

I front var det Pöstlberger som hadde uflaks. Bora-rytteren punkterte og kom seg aldri tilbake til bruddet.

Belgisk favoritt måtte bryte
Før Molenberg, 188 kilometer fra mål, satte Etixx-Quick Step opp tempoet. Og da Tony Martin virkelig dro på opp bakken, rev en gruppe på rundt 30 ryttere seg løs. Gruppe to kom seg raskt opp igjen, men det første skremmeskuddet var avfyrt.

Da tempoet hadde roet seg litt, gikk det igjen galt. Fem BMC-ryttere smalt i bakken. Kaptein og Belgias største favoritt, Greg Van Avermaet, tok til tårene mens han satt på fortauet. 30-åringen kom seg aldri tilbake på sykkelen.

Over Haaghoek og den påfølgende stigningen Leberg var Tony Martin igjen aktiv i front av feltet, uten at noe særlig kom ut av det annet enn et angrep fra André Greipel og Kristoff-hjelper Nils Politt. Samtidig syklet Erviti og Van Hoecke fra de øvrige i front.

Med 78 kilometer var det igjen fem ryttere i front. Greipel og Politt dro med seg Houle opp til Erviti og Van Hoecke. Ned til feltet, som hadde senket tempoet litt, var det halvannet minutt.

Favorittene rørte på seg
Litt senere kom også Dimitri Clayes og Dimitri Gruzdev seg opp til kvintetten. De fikk 2.45 før angrepene igjen begynte i hovedfeltet med 65 kilometer igjen.

Og da posisjoneringskampen før den andre passeringen av Oude Kwaremont startet i feltet, tapte bruddet raskt.

Både Alexander Kristoff og Edvald Boasson Hagen satt flott plassert i feltet før den knalltøffe bakken.

Mens Claeys fikk en liten luke i front, var det Stijn Vandenbergg som angrep. Den lange belgieren fikk med seg Dylan van Baarle.

Med 45 kilometer igjen hadde Greipel fått nok av de seks andre i bruddet. Rett før knallharde Koppenberg angrep «Gorillaen».

I bakken kom Claeys, Erviti og Politt seg opp til tyskeren. Snart kom også Vandenbergh og Van Baarle seg opp.

Trøbbel for nordmennene
Også bak i feltet skjedde det ting. En liten gruppe, med blant annet Sep Vanmarcke, fikk en liten luke før Koppenberg. Den ble kjørt inn i bakken, der Lars Boom satte et forrykende tempo.

Det sørget for at Vanmarcke-gruppen ble hentet, og en gruppe på rundt 20.30 ryttere etablerte seg.

Deretter begynte angrepene igjen å hagle, og igjen var Vanmarcke meget aktiv. Inn i Taaienberg, 35 kilometer fra mål, hadde han med seg en gruppe noen sekunder foran de øvrige favorittene.

Det ville ikke Sagan og Cancellara ha noe av. De to storfavorittene kjørte seg opp til gruppen foran, sammen med blant annet Michal Kwiatkowski og Geraint Thomas.

Verken Boasson Hagen eller Kristoff klarte å følge da storkanonene satt opp tempoet. Med Oscar Gatto og Stijn Devolder som dedikerte hjelpere, lyste alle varsellamper for nordmennene.

Men det tok ikke lang tid før gruppen bak klarte å tette luken.

Farlig trio stakk
Da angrep Michal Kwiatkowski og Peter Sagan. Fabian Cancellara prøvde ikke å følge. Det gjorde at Vanmarcke våknet, og LottoNL-Jumbo-rytteren tettet raskt luken opp til duoen.

Må toppen av Kruisberg, 28 kilometer fra målgang i Oudenaarde, hadde trioen halvminuttet ned til gruppen med de øvrige favorittene, der Stijn Devolder måtte taue. Etter hvert bidro også Astana og Katusha litt.

Med 23.5 kilometer igjen tok favoritttrioen igjen frontgruppen, som umiddelbart la seg på hjul.

Opp Oude Kwaremont satte Sagan tempo i front. Bare Vanmarcke klarte å følge.

Bak klarte ingen å følge Cancellara, som slukte restene av frontgruppen. Thomas og Etixx-duoen Terpstra og Stybar var nærmest å følge.

Sveitseren klarte ikke å tette luken til duoen i front og ble hentet av Terpstra, Erviti og Claeys før Paterberg.

Inn i bakken hadde duoen i front omtrent 15 sekunder ned til kvartetten.

Sagan solo
I Paterberg hadde ikke Vanmarcke sjanse til å følge den slovakiske verdensmesteren, som gikk solo. Bak distanserte Cancellara de andre og hentet Vanmarcke.

Dermed var det en duo som skulle jakte Tinkoff-rytterne de siste 13 kilometerne inn til målgang i Oudenaarde.

Fem kilometer før mål hadde han 20 sekunder ned til duoen. Den slovakiske verdensmesteren var ikke til å hente.

Dermed kunne han juble for sin første seier i et av de fem monumentene.

Tagget med: , , ,

Les også disse