KASTET UT: Peter Sagan rakk å vinne én etappe under årets Tour de France. Foto: REUTERS/Christian Hartmann/File Photo

«Sagan kjørte aggressivt, men prøvde ikke å slå noen i bakken»

Knut Andreas Lone
Tips meg @knut_lone

Publisert 5.07.17 14:17

KOMMENTAR: Var det riktig å kaste verdens mest populære sykkelrytter ut av Tour de France?

(procycling.no): Gårsdagens drama i Vittel sendte nok de fleste av oss innom alle deler av følelsesregisteret. Det er vel neppe noe som skaper mer diskusjon og kontrovers enn en kaotisk massespurt, preget av stygge velt. Alle har en egen oppfattelse av hva som er greit og ikke greit, naturlig eller ikke naturlig.

Uansett var dommen fra Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) knusende. Etter en lengre diskusjon kom de frem til at Peter Sagan sendes hjem fra touren, etter å ha sendt Mark Cavendish stupende inn i barrierene. Briten reiser også hjem, med et brudd i skulderen. Men var det riktig å diskvalifisere verdens mest populære sykkelrytter fra rittet?

Spurten

Kaoset starter med omtrent halvannen kilometer til mål, da en rekke ryttere går i bakken, deriblant den gule trøyen Geraint Thomas. Denne delen av avslutningen ble viet lite oppmerksomhet i starten, men studerer man bildene i ettertid er det også Sagan som skaper denne velten. En av Arnaud Démares opptrekkere er på vei i retur og det blir trangt. Bora-Hansgrohe-rytteren velger å brøyte seg vei mellom to FDJ-ryttere, noe som resulterer i at han sender Davide Cimolai i bakken, og dominoeffekten sender en rekke andre ryttere i bakken.

Kommentaren fortsetter under bildet.

PILE UP: Cavendish, Degenkolb og Swift gikk alle i bakken. Foto: REUTERS/Benoit Tessier

Man kan selvsagt si at det er sånt som skjer og at det gjerne blir trangt, men Sagan kjører aggressivt og velger å ta en luke som er på vei til å lukkes. 27-åringen er feltets kanskje beste på å håndtere sykkelen og manøvrere seg omkring i feltet, og han klarer å lese at den luken er på vei til å forsvinne.

Den første velten skaper en splitt, som gjør at en gruppe på 20 mann får fri bane og skal kjempe om seieren. Alexander Kristoff åpner spurten med omtrent 300 meter til mål, og trekker mot høyre i veibanen. De andre følger etter, og etter hvert prøver Mark Cavendish å komme helt rundt på innsiden. Det samme gjør Peter Sagan. Det blir for trangt og Cavendish dundrer i barrieren og blir deretter liggende på asfalten.

Å stenge døren

Ut i fra de første bildene var konklusjonen enkel: Peter Sagan slår Dimension Data-rytteren overende med albuen. – Det styggeste jeg har sett, var den umiddelbare reaksjonen fra TV2-ekspert Dag Otto Lauritzen. Men ettersom flere vinkler ble studert var det tydelig at det ikke var albuen som dro ned Cavendish. Albuen kommer allerede etter skaden har skjedd. Refleksen med albuen er noe Sagan gjør for å holde balansen, og kommer som en konsekvens av kollisjonen med den lynraske briten.

Men selv om Sagan ikke «knocket» ned mannen med 30 etappeseirer i touren, så betyr ikke det at han er uten skyld. Her må vi studere litt tidligere i spurten, når Kristoff begynner å dra med seg feltet over mot høyre. I forkant av dette har Sagan kjørt aggressivt og delt ut noen tøffe albuer til både Arnaud Démare og Nacer Bouhanni, og presset seg inn på hjulet til Bouhanni. Ikke noe over streken, men fremdeles aggressivt. For oss som ser en del av Velons GoPro-videoer fra syklene til rytterne kan man tidvis se Sagan være ganske brutal mot andre ryttere. Etter Gent-Wevelgem i vår dukket det også opp TV-bilder hvor slovaken bokstavelig talt skubber WB Veranclassic-rytter Maxime Vantomme ut av veien.

Kommentaren fortsetter under bildet.

RISIKO: Tar Peter Sagan for store sjanser i spurtene? Fra årets Milano – San Remo. Foto: Tim De Waele

Når alle rytterne i går trekker mot høyre, så er det en god luke for Cavendish til å komme rundt Sagan. Senere unnskyldte han seg med at han «ikke visste at Cavendish var der», men den er etter min mening svært tynn. Ikke at den regjerende verdensmesteren prøver å ta ut Cavendish, men han benytter et velkjent spurttriks, «å stenge døren».

Cavendish har selv hatt sine insidenter i spurter og man kan definitivt argumentere for at han gjør det vanskelig for seg selv. Mange husker britens duell med vår egen Thor Hushovd i 2009, hvor mannen fra Isle og Man uttalte at en god spurter vet å aldri gå på innsiden. Men i det Cav og Sagan ligger omtrent midt i veien er det en god luke for å gå rundt, og i det han går ut, kan man se Sagan begynner å skjene utover også. Bora-hansgrohe-rytteren slutter aldri å søke mot gjerdet og tar etter hvert ut verdensmesteren fra 2011. Sagan gjør en ganske drastisk endring av linje, til tross for at han har god plass til venstre for seg. (Arnaud Démares brå manøver og Nacer Bouhannis oppbremsing skjer i etterkant). Han har nok helt klart observert briten på hjulet sitt tidligere og vet godt at han er i nærheten. Cavendish må rundt Sagan, og da velger han å stenge døren, denne gangen dessverre med et stygt utfall.

For spurterne er dette dagligdags. Å blokkere åpninger for konkurrentene, slik at de blir låst bak, og at sørge for at man har bedre kontroll. André Greipel har tidligere fått skryt av nettopp Cavendish for å være en gentleman i spurtene, og ikke stenge disse dørene, samtidig som han har blitt kritisert av egen sportsdirektør for å være for snill i spurtene.

Politikk

Dagligdags er det også at det stormer rundt UCI. Dessverre har det seg sånn at politikk blandes inn i det meste, og er intet unntak i denne saken heller. Allerede har rittkommissærene fått høre det, etter at de tillot Team Sky å starte med de nå velkjente Vortex-draktene. FDJ-trener Fred Grappe kunne fortelle at deres tester viser at disse draktene tjener inn omtrent 20 sekunder, på en tempo rundt 15 kilometer, slik den i Düsseldorf. Han mener at draktene strider mot regelen om at ingen drakter skal tillegges aerodynamiske-fordeler, og at draktene skal følge kroppens fasong.

UCI hadde også gått ut på forhånd og advart spurterne om at de kom til å slå ned på uregelmessigheter under touren. Håndhevingen av reglene i spurter er veldig varierende, og brukes veldig etter skjønn. Enkelte har blitt deplassert uten å ha gjort noen spesielle overtramp, mens andre slipper unna med grove regelbrudd. – Det var ikke en enkel avgjørelse, men det er begynnelsen av Touren og nå er øyeblikket for å sette grenser, og det er det vi har gjort i dag, fortalte jurypresident Philippe Marien.

Kommentaren fortsetter under bildet.

EPA/YOAN VALAT

ALBUEN: som alle snakker om. Foto: EPA/YOAN VALAT

I vår ble det også oppstyr da UCI i forkant av åpningshelgen for brosteinsklassikerne hadde advart rytterne om at bruk av fortauet kom til å bli straffet. Rytterne har i alle år søkt bort fra brosteinen, der hvor man har mulighet til det, men for noen år siden tilla UCI en regel som skulle få bort dette. Den har aldri blitt håndhevet og ble det heller ikke i vår, til tross for advarslene.

I går fikk de dermed en gyllen mulighet til å statuere et eksempel, og vise at de mener alvor. Verdens trolig mest populære sykkelrytter, Peter Sagan, gjorde en uregelmessig spurt, og i kjølvannet av kritikken etter tempoen skulle de vise seg slagkraftige. Tidligere har det gjerne vært enkelt å la de store stjernene slippe unna nettopp fordi de er det, stjerner, men denne gangen valgte de en annen tilnærming. Nå må de uansett følge opp videre om det skulle skje noe, så ikke diskvalifiseringen av Sagan blir stående som en håpløs og urettferdig statuering.

Fair?

Man kan absolutt argumentere for at Sagan skulle kastes ut av rittet. Begrunnelsen var at han «satte konkurrentene i alvorlig fare». Han skapte to velt og sørget for at et dusin ryttere gikk i bakken, men det er vel liten tvil om at reaksjonen fra UCI var overilt. Man kan gjerne se på det slik at Cavendish må dra hjem grunnet Sagans handlinger, så hvorfor skal Sagan få fortsette, men nå er det vel ingen som klarer å tro at Sagan aktivt gikk inn for å sende Manx missile hjem via barrierene.

Kommentaren fortsetter under bildet.

BRUKKET SKULDER: Mark Cavendish må stå av årets Tour de France. Foto: AFP PHOTO / POOL / STEPHANE MANTEY

BRUKKET SKULDER: Mark Cavendish må stå av årets Tour de France. Foto: AFP PHOTO / POOL / STEPHANE MANTEY

Selv om UCI kanskje tror de har vist at de ikke er handlingslammet, så fremstår situasjonen som tåpelig når de ikke slo ned på Arnaud Démares brå manøver. Den franske etappevinneren skifter linje på en svært ufin måte og klipper nesten forhjulet til Nacer Bouhanni. Landsmannen må bråbremse og mister sjansen på etappeseieren. En ganske klar overtredelse av regelverket, men uten noen konsekvenser. Juryen fortalte også til pressen at de hadde sett på hendelsen, men hadde overraskende nok ikke reagert på noe.

Det som opprinnelig ble meldt som straff, deplassering og tap av 80 poeng i poengkonkurransen, fremstår som en mer passende straff. Man skulle tro at det måtte være en åpenbar intensjon eller aggresjon i manøveren til Sagan, for at han skulle motta en så streng straff som han fikk. Selv om han kjørte aggressivt, så prøver han ikke å slå noen i bakken.

Hodet hevet

Etter Milano-Sanremo i vår skrev jeg en kommentar om Sagan, hvor jeg skrev at «han vinner, selv når han taper», og dette vil jeg gjerne trekke frem igjen. Uansett hvor uvørent han kjørte i går, så står han frem som et stort menneske. Umiddelbart etter målgang oppsøker han Cavendish og sjekker at alt er ok, og beklager seg. I dag står han foran pressekorpset og forteller at han aksepterer at han er kastet ut av rittet, men at han er uenig.

Touren mister en av sine største attraksjoner, en sitatmaskin og underholdningsgarantist, men Sagan står igjen fram som en stor vinner. Mens Dimension Data-lederne reagerte i affekt, med overdrevne og nærmest barnslige uttalser, så tar slovaken det på en stoisk måte, og kan reise hjem med hodet hevet. Så vil tiden vise om UCI kan gjøre det samme.

Knut Andreas Lone, journalist procycling.no

Tagget med: , , , ,

Les også disse