Prøv Procycling Pluss idag

REGNBUETRØYE: Mads Pedersen ikledd verdensmestertrøyen på podiet i Harrogate. Den danske mesteren vender nå fokuset mot klassikerne der Paris-Roubaix og Flandern rundt er de store målene. FOTO: Justin Setterfield/Getty Images

Ble så sint på lagkameratene at treneren ba ham bytte idrett

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 2.12.19 10:56

Del på    

At valget falt på sykkelsporten har Mads Pedersen aldri angret på.

«En ekte mester gir alt. Alltid. Mens en taper alltid finner en unnskyldning».

Dette er mottoet Mads Pedersen prøver å etterleve. 23-åringen innrømmer at han var mest opptatt av Stefan Küng og kampen om sølvmedaljen da han inntok oppløpet under VM-fellesstarten i Harrogate. Med selskap fra Matteo Trentin der framme, antok dansken at han hadde støtt på sin overmann.

Les også: Kristoff: – Var ikke i nærheten

Avslutteregenskapene han viste fram innenfor aldersbestemte klasser i den tidligere delen av sykkelkarrieren hans, skulle vise seg å holde hele veien inn. Etter 261 kilometer i tøffe forhold, vil alle rytterne du møter i en eventuell spurt være på stålet, likevel.

Og jo tøffere rittene blir, jo bedre blir muligens sjansene til den kraftfulle rytteren fra Tølløse. I et intervju med tuttobiciweb.it svarer han følgende på spørsmålet om hva det er med sykkelsporten som gjør at han liker den idretten så godt:

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

– Alt du må ofre for å levere det som kreves under treningen: Viden, regnet og kulda. Du er nødt til å lykkes ned til den aller minst detalj. En lidelse som ikke umiddelbart blir gjengjeldt, men plutselig kan det hele betale seg i kraft av en seier, sier Pedersen til Tuttobiciweb.it.

Vil vise at Flandern ikke var et blaff

Og det var jo nettopp det som skjedde da dansken snaue 20 meter unna målstreken innså at Trentin ikke hadde toppfarten inne til å matche ham denne søkkvåte søndagen i Yorkshire.

Å dra regnbuatrøya ned over overkroppen er ikke alle ryttere forunt i løpet av en lang karriere. Trentin er 30 år allerede, og dette kan meget vel ha vært hans store sjanse.

Pedersen er kun 23. Og verdensmester. Nå er nødt til å sette seg nye mål i karrieren. Selvsagt er det et luksusproblem:

–  Jeg ønsker å vise at jeg kan gjøre det skarpt igjennom brosteinsklassikerne, og ikke bare få et sporadisk resultat. Neste år har jeg også lyst til å kjøre Tour de France fordi det starter i Købehavn året etter og jeg ønsker å skaffe meg erfaring fra rittet i forkant.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

En mann for rekorder

Pedersen er vant til å sette rekorder. Da han jaget etter Niki Terpstra dypt inne i finalen av Flandern rundt i 2018 – endte han opp som den yngste utøveren på podiet i det belgiske monumentet noensinne, med sin imponerende andreplass.

Den gangen var dansken del av et sent angrep som også inneholdt Sebastian Langeveld, Dylan Van Baarle og Magnus Cort. Ingen av de andre maktet dog å holde Terpstra da han hadde kjørt seg opp fra hovedfeltet.

På vei mot toppen av Oude Kwaremont måtte også da 22 år gamle Pedersen gi slipp. Andreplassen hans og fjerdeplassen til Michael Valgren ble likevel en enorm opptur for dansk sykkelsport.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Dansk sjokkgull i Yorkshire

Som verdensmester i Harrogate må man hele 20 år tilbake i tid for å finne en yngre vinner. Gjennom alle tider er det kun 10 andre ryttere som har skaffet regnbuetrøya til veie tidligere enn ham. Blant disse finner man Eddy Merckx, Greg Lemond, Oscar Freire og Maurizio Fondriest. Den aller yngste var for øvrig 20 år og 76 dager gamle Karel Kaers som vant i Tyskland i 1934.

– Hva er det vakreste rittet av dem alle?

– Jeg håper å vinne Paris-Roubaix snart. Det har vært klassikerdrømmen min siden oppveksten. Og deretter alle de andre, med Flandern rundt som det første. Jeg har noe uoppgjort der etter andre plass i Flandern rundt. Jeg håper også, takket være regnbuetrøya, at det vil bidra til å øke selvtilliten til hele laget, og vi klarer å vinne de viktigste klassikerne snart, sier han til det italienske nettstedet.

Brutal vinnerskalle

Unge Pedersen er altså en brutal vinnerskalle, og har allerede juniorutgaven av Paris-Roubaix under beltet.

Etter maktdemonstrasjonen i Harrogate, er det ingen som lenger vil la seg overraske om han begynner å forsyne seg av Monumentene, også.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Han forteller at det opprinnelig var tilfeldigheter som gjorde at han endte opp som syklist. Pappa Claus kjøpte faktisk en Trek-sykkel til guttungen sin, og fra sjuårsalderen begynte han å stille opp i konkurranse.

– Den første konkurransen var i terrenget. Jeg husker at sykkelen var så tung at jeg var nødt til å reise meg fra sadelen, men selv da ble det for tungt. Det endte opp med at faren min gikk runden med sin egen sykkel på den ene skuldra og min på den andre. På den tida dreide idrett seg bare om å ha det gøy, påpeker han.

Om det bare var gøy kan nok diskuteres, for Mads Pedersen forklarer også hvorfor fotballkarrieren hans fikk en brå slutt:

– Jeg tåler ikke å tape og har alltid vært et konkurransemenneske. Tidligere spilte jeg fotball, men da vi tapte ble jeg så sint på lagkameratene mine at treneren ba meg finne en annen sport. Jeg forsøkte badmington, men hver gang jeg tapte, ødela jeg racketen. Med sykkelen fant jeg min vei, sier Pedersen.

Tagget med: , , , ,

Les også disse