VERDENSMESTER: Mads Pedersen viser fram hva som bor i dansk sykkelsport. Men Tour de France på hjemmebane kan også gi et fokus som bidrar til å overse noen trinn i utviklinga av framtidige danske VM-deltakere. FOTO: Tim de Waele/Getty Images

Dansk sjokkgull i Yorkshire

Espen J. Lee
Tips meg @espenjlee
Knut Andreas Lone
Tips meg @knut_lone

Publisert 29.09.19 17:03

Del på    

Vant episk VM-utgave.

(procycling.no): Etter seks og en halv brutale og regntunge timer spurtet 23 år gamle Mads Pedersen (Danmark) inn til et historisk, første VM-gull for de danske herrene.

Den danske Trek-Segafredo-rytteren angrep ut på den sjette av ni lokale runder i Harrogate, og det ble etablert en gruppe med Stefan Küng (Sveits) og Gianni Moscon (Italia). Den neste runden satte storfavoritten Mathieu van der Poel fart fra feltet og nederlenderen fikk heng av Matten Trentin (Italia), og duoen kjørte seg opp til teten.

Kvintetten la ut på den siste runden med over minuttet, men noe overraskende var det van der Poel som sprakk først, med 12 kilometer til mål. Etter hvert måtte også Moscon slippe og trioen Trentin, Küng og Pedersen kom inn på oppløpet sammen.

Oddsen lå i Trentins favør, som den klart mest meriterte rytteren i gruppen og med store seire i blant annet EM i Glasgow 2018. Italieneren gikk selvsikkert til med 200 meter til mål, men falmet raskt og da kom Pedersen sigende, og seilte ifra.

I vantro strekte dansken hendene i været, før han ble omfavnet av det danske støtteapparatet i euforisk jubel.

– Utrolig. Vi forventet ikke dette da vi startet i morgen. Helt utrolig dag. Vi hadde en plan om å få meg ut tidlig i finalen og at Valgren og Fuglsang skulle komme i finalen. De fulgte ikke Trentin og Van der Poel da de angrep fra feltet og kjørte seg opp til gruppen min. Fra der var det bare overlevelse, overlevelse og håpe på det beste i spurten, fortalte han i seiersintervjuet.

– Jeg håpte at da jeg så målstreken skulle jeg glemme all smerten og at jeg kunne gjøre en bra spurt. Det er seks og en halv time på sykkelen, så alle er på grensen og alt kunne skje i spurten.

(artikkelen fortsetter under)

REGNBUETRØYE: Mads Pedersen ikledd verdensmestertrøyen på podiet i Harrogate. FOTO: Justin Setterfield/Getty Images

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Kristoff med sterk avslutning

Ut på de siste rundene var det bare Amund Grøndahl Jansen og Alexander Kristoff som satt igjen i det svært reduserte feltet, som talte rundt 30 mann.

Det norske laget hadde ingenting å bidra med i jakten på gruppen i front, og etter at Michael Valgren (Danmark) og Peter Sagan (Slovakia) hadde angrepet var det til slutt en syvendeplass det beste resultatet det norske laget kunne ende opp med.

I kjent stil bet Kristoff tenna sammen og spurtet best fra feltet, til en ny topplassering i verdensmesterskapet.

– Jeg visste jeg var avhengig av det skulle samle seg. Jeg følte meg ikke bra og hadde kramper på slutten, selv om jeg har tatt mye crampfix, så var det såpass hardt løp gjennom hele dagen og utmattende. Jeg føler jeg fikk ut alt jeg kunne. Jeg var helt ferdig. Jeg sa til Amund at det ikke er så mye vits å jobbe, for jeg kjørte allerede alt jeg hadde. Hvis det ble støting på slutten så kunne han gå med og kjøre for et resultat, sier 32-åringen til TV 2 etter rittet.

– Det er imponerende. Han var vel ikke nevnt av noen. At han går der og tar Trentin på slutten der, det er klasse. Det er kult for Danmark og vi får føle litt med de. De fortjener det her, roste han vinneren.

Vanvittig regnvær

Regn har preget VM-uken i Yorkshire og søndagens ritt var intet unntak. I løpet av natten hadde det falt store mengder regn, noe som hadde sørget for oversvømmelser en rekke steder.

Det resulterte i at man måtte kutte ut den nordligste delen av løypen, som inkluderte de to stigningene Cray Hill og Buttertubs. Samtidig måtte man legge på to lokale runder i Harrogate, for å nærme seg noe av den opprinnelige totaldistansen.

Med løypeendringen ble rittet kortet ned 24 kilometer. Det regnet over rytterne på starten i Leeds og regnet det fortsatte gjennom hele dagen, i omfattende mengder.

(artikkelen fortsetter under)

Ute i løypen kjempet lokale brannmenn heroisk for å gjøre veiene klare for rytterne, som likevel måtte gjennom flere store vanndammer underveis og måtte lide under regnet gjennom hele dagen.

Med de store nedbørdsmengdene ble rittets vanskelighetsgrad forsterket og i tillegg til den fysiske og mentale slitasjen, ble det også en rekke velt underveis. Blant de som måtte lide var storfavoritt Philippe Gilbert, som til tross for at han kom seg tilbake på sykkelen etter hvert måtte stå av med for store smerter.

Til slutt var det bare 46 ryttere som fullførte rittet, det laveste antallet siden Duitama, Colombia i 1995, da kun 20 ryttere fullførte VM-fellesstarten.

Lavt skydekke sørget også for at man ikke fikk helikopterbilder fra rittet og man var også en drøy time uten noen TV-bilder overhodet.

Referat følger under resultatene!

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Slik gikk det til:

Et spennende brudd etablerte seg tidlig i rittet. Nairo Quintana (Kolombia), Richard Carapaz (Ecuador), Primoz Roglic (Slovenia), Jan Polanc (Slovenia), Magnus Cort (Danmark), Michael Vakoc (Tsjekkia), Silvan Dillier (Sveits), Maciej Bodnar (Poland), Jonas Koch (Germany), Hugo Houle (Canada) og Alex Howes (USA) fikk på det meste rundt fire minutter, men skulle etter hvert hentes inn da de lokale rundene dro seg til

De vanskelige forholdene til tross, feltet var ikke veldig utsatt for uhell innledningsvis. Pavel Sivakov (Russland) og Tadej Pogacar (Slovenia) hadde dog sine ublide møter med asfalten da to de hektet i hverandre.

Det ble omsider dramatisk inne på de lokale rundene i Harrogate, der rytterne skulle gjøre ni runder i stedet for sju etter de siste løypeendringene. Philippe Gilbert (Belgia), en het vinnerkandidat, veltet inne i byen. Belgieren reiste seg raskt, men virket tydelig smertepåvirket da han ble pacet tilbake til feltet av sin lagkamerat Remco Evenepoel. Gilbert skulle imidlertid ikke klare å komme seg tilbake, og Belgia skiftet fokus mot plan B. Med i underkant av 100 km igjen av rittet, sto både Gilbert og Evenepoel av.

En annen favoritt fikk også problemer: Alexey Lutsenko (Kazakhstan) byttet sykkel flere ganger, og brukte trolig mer krefter enn ønsket på å kjøre seg opp igjen til de andre favorittene. Diego Ulissi (Italia) hadde også flere sykkelbytter. Nylig kronet tempoverdensmester Rohan Dennis (Australia) hadde imidlertid ikke hastverk, da han sto av i langesonen og brøt rittet. Carapaz, Roglic, Dan Martin (Irland), Matej Mohoric (Slovakia), Garcia Cortina og Ion Izagirre (Spania) la også inn årene underveis.

Med om lag 100 kilometer igjen slo feltet sprekker på de lokale rundene idet det tidlige bruddet ble hentet. Adam Yates (Storbritannia) var blant andre på feil side splitten. Kristoff, Boasson Hagen, Grøndahl Jansen og Bystrøm var også posisjonert i hovedfeltet på dette tidspunktet.

TV-bildene var tidvis svært begrensede mens rytterne forserte de lokale rundene og nedbøren holdt frem i både styrke og mengde. Frankrike, Nederland og Italia var nasjonene som tok mest ansvar i temposettingene i hovedfeltet. Farten var jevnt over høy og slitasjen på rytterne betydelig. Med 75 kilometer igjen hadde Bob Jungels (Luxembourg), Alejandro Valverde (Spania) og Sam Bennett (Irland) også meldt seg av. Senere skulle Luis Leon Sanchez bryte også, på det som utartet seg som en skrekkelig dag for Spania. Rafal Majka (Polen) og Tour-vinneren Geraint Thomas (Storbritannia) skulle begge slippe feltet på den påfølgende runden.

Med regnjakkene omsider kastet, og kun 80 ryttere igjen i hovedfeltet, var det full gass inn på de siste fem rundene. Lawson Craddock (USA) og Stefan Kung (Sveits) angrep på den femte runden og fikk seg en luke på 30 sekunder. Duoen kjørte godt sammen og tok fatt på den sjette runden, men Craddock skulle etter hvert få problemer. Samtidig gikk Mads Pedersen (Danmark) til fra feltet og kjørte seg opp til sveitseren. Like etterpå skulle Gianni Moscon (Italia) begynne å røre på seg og gikk etter tetduoen med 45 kilometer til mål. Mike Teunissen (Nederland) fulgte også på og straks var de en kvartett i front.

Etter hvert som kan igjen passerte langesonen sto flere og flere ryttere av. På den sjette runden var det slutt for Simon Clarke (Australia), etter en knekt eike hadde sørget for å hekte ham av.

Det ble ytterligere bevegelser i feltet på den syvende runden og flere av de store nasjonene forsøkte, før Mathieu van der Poel (Nederland) klinte til på vei opp fra Pot Bank og fikk heng av Matteo Trentin (Italia), som kjørte seg opp til Pedersen, Moscon og Kung, etter Teunissen var hektet av. I mellom forsøkte Gorka Izagirre (Spania), Tom Skuijns (Latvia) og Carlos Betancur (Kolombia) og kjøre seg opp. Ut på de to siste runden lå trioen 15 sekunder bak, mens feltet fulgte ti sekunder senere. Sven Erik Bystrøm, Magnus Cort og Pascal Ackermann (Tyskland) var blant navnene som ble hektet av ut på den siste runden.

De fem i front fortsatte å øke til alle bak og etter hvert var avstanden oppe på minuttet, mens Belgia mobiliserte bak, for å begrense skadene. Opp fra Oak Beck fikk Moscon problemer i front, men kjørte seg opp igjen i bakkant. Det var imidlertid Mathieu van der Poel som var den neste til å slippe og opp det seige strekket opp Otley Road fikk den nederlandske favoritten det fullstendig og var sjanseløs på å følge videre. Det tok ikke lang tid før feltet var forbi ham også, og det sto nærmest stille for 24-åringen.

Gianni Moscon bet seg med, men opp fra Oak Beck var det over for italieneren, og han kom aldri tilbake, men holdt unna til å ta tredjeplassen. Inn på oppløpet kom Pedersen først og ledet an med Trentin på hjul. De tre sakket av på farten og kikket på hverandre inn til det var 200 meter igjen og da gikk Trentin til. Mitchelton-Scott-rytterens spurt falmet imidlertid umiddelbart og han falt ned igjen på setet. Pedersen svarte og fortsatte å akselerere. Dansken fortsatte å øke på de siste meterne og tok en klar seier foran Trentin.

Fra feltet bak hadde Sagan ventet lenge, men gikk til med fire kilometer til mål. Michael Valgren forsøkte å henge seg på, men kom seg aldri helt opp og den tredoble verdensmesteren tok femteplassen foran Valgren. Alexander Kristoff kom i tunge klyv på oppløpet og fra dypt i feltet kjempet han seg først over streken til syvendeplass.

Tagget med: , , ,

Les også disse