VANT: Rohan Dennis ble den første vinneren i årets Tour de France. Foto: BAS CZERWINSKI (Scanpix/Epa)

Rohan Dennis vant historisk åpningstempo

Simon Zetlitz Nessler
Tips meg @tastasol
Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 4.07.15 18:34

Del på    

Raskeste tempo i Tour de France-historien.

UTRECHT/OSLO(procycling.no): Tour de France ble innledet med en tempoetappe med start og målgang i den nederlandske byen Utrecht.

Rohan Dennis var raskest over den 13,8 kilometer lange løypa. Nærmest var tempolegendene Tony Martin og Fabian Cancellara, som ble nummer to og tre.

25-åringen holdt en snittfart på 55,46 km/t, noe som er den raskeste tempoen i Tour de France-historien.

Den tidligere rekorden var satt av Chris Boardman på den 7,2 kilometer lange prologen i 1994. Briten holdt da en gjennomsnittsfart 55,2 km/t.

– Jeg har jobbet mye med laget. Vi kom her tidlig for å sjekke ut løypa. Tour de France, gul trøye. Det er en drøm, jeg har alltid drømt om å være i en slik posisjon, og nå er jeg der, sier Rohan Dennis i seiersintervjuet vist på TV2.

Daniel Teklehaimanot (MTN-Qhuebeka) fikk æren av å starte den 102. utgaven av Tour de France.

Den første virkelige standarden ble satt da Jos van Emden (LottoNL-Jumbo), som den niende startende, satte en tid som til slutt holdt til en femte plass.

Økende vind
Rohan Dennis lå sekundet bak van Emden halvveis, men med en god avslutning tok han ledelsen, 15 sekunder foran nederlenderen.

Etter hvert som stadig flere ryttere startet, økte også vinden på.

– Alt gikk perfekt. Vi satset på å starte tidlig, slik at vi ikke behøvde å stresse. Vi kunne bare sette en god tid, og la de andre jakte oss. Det virket perfekt, kunne Rohan Dennis konstatere.

Før start var det knyttet stor spenning til det nederlandske hjemmehåpet, Tom Dumoulin (Giant-Alpecin). 24-åringen satset maksimalt, men selv med en enorm støtte fra elleville hjemmefans, klarte ikke Giant-rytteren å tukte Dennis.

Topprytterne kom på løpende bånd ned startrampen, men da storfavoritten Tony Martin (Etixx-Quick Step) måtte se seg slått med snaue seks sekunder, ble det klart at Rohan Dennis ville bli den første rytteren som kunne ikle seg den gule ledertrøya.

Fabian Cancellara (Trek Factory Racing) var den siste av de store utfordrerne. Også sveitseren kunne ikke hamle opp med avslutningen til Dennis, men Cancellara snek seg inn mellom Martin og Dumoulin, og sikret seg dermed den siste plassen på podiet.

Kristoff ser mot morgendagen
Alexander Kristoff (Katjusja) og Edvald Boasson Hagen (MTN-Qhubeka) kom begge langt bak australske Dennis. Kristoff kom i mål ett minutt og åtte sekunder bak Dennis, mens Boasson Hagen ble slått med 59 sekunder.

– Det var litt som forventet. Jeg hadde håpet jeg skulle være litt raskere, men jeg kjørte så godt jeg kunne. Men jeg er ingen tempospesialist, fortalte Kristoff til pressen etter målgang.

Det har vært spekulert i om én av de to kunne ta den gule trøya i løpet av den første uka, noe som nå virker vanskelig.

– Jeg trodde ikke jeg skulle ha sjangs (på gul trøye), og jeg tror i hvert fall ikke det nå, sier Kristoff.

Kristoff, som blir 28 år på søndag, håper han skal få til et bedre resultat når rittets første fellesstartetappe skal sykles.

– Jeg er klar, så jeg håper jeg skal kjempe om seier i morgen, sier Katjusja-rytteren.

Ingen av de store sammenlagtkanonene klarte å blande seg inn i kampen om etappeseieren. Vincenzo Nibali (Astana) ble best av «de fire store», 43 sekunder bak Dennis. Med det var han syv sekunder foran Chris Froome (Sky), 15 sekunder foran Alberto Contador (Tinkoff-Saxo) og 18 sekunder foran Nairo Quintana (Movistar).

Tagget med: , , ,

Les også disse