Prøv Procycling Pluss idag

MANNET SEG OPP: Her blir Bjarne Riis grillet av mediene etter å ha kommet seg på beina igjen etter sammenbruddet.

Riis forteller om sitt private drama

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 8.01.14 09:25

Del på    

– Det er en periode hvor man ikke ta noen beslutninger. Det hele seiler bare.

Mens Team Saxo-Tinkoff forberedte seg til Tour de France, lå lageier Bjarne Riis nede for telling etter kollapser og en stadig tilbakevendende depresjon.

Det kommer fram i dokumentarfilmen «Riis – Forfra» som vises på DR 1, torsdag kveld.

Den danske sykkelsjefens private drama skal være nært knyttet til beskyldningene om dopingbruk i Team CSC, og det stadig økende presset rundt Riis fra danske og internasjonale medier.

– Det er en periode hvor man ikke kan ta noen beslutninger. Det hele seiler bare. Man kan ikke konsentrere seg, man kan ikke gjøre stort, forteller Riis i dokumentaren fra boligen i Toscana.

Pleiet av kona og eldstesønnen
I den tunge perioden var det kona Anne Dorthe Tanderup og eldstesønnen Thomas (23) som forsøkte å holde ham gående.

– Da forteller jeg ham at dette kan jeg ikke hjelpe deg med. Dette kan jeg ikke gjøre for deg. Jeg sa at vi skal ha profesjonell hjelp, sier Tanderup i DR-dokumentaren.

Offisielt ble mediene fortalt at Riis var på sykkeltur med familien i starten av fjorårets Tour de France. Men egentlig var han fullt opptatt med å kjempe sitt livs kamp.

Fortiden tærer
49-åringen innrømmer at det er flere ting fra fortiden hans han burde ha tatt tak i langt tidligere.

– Det er mange ting jeg har i bagasjen fra barndommen min, som jeg aldri har fått bearbeidet tidligere. Da jeg sto fram selv (med eget dopingbruk, vår anm.) i 2007, og den prosessen der. Da min far døde, og da min mor døde nylig. Så har det vært hele Tyler-historien og det presset som har kommet fra mediene, forklarer han.

Da Riis endelig dukket opp på Korsika foran starten på den tredje Tour de France-etappen, framsto han smilende og avslappet utad.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

KOM MED ANKLAGER MOT RIIS: Tyler Hamilton hevder at Bjarne Riis personlig satte ham i kontakt med dopinglegen Eufemiano Fuentes.

KOM MED ANKLAGER MOT RIIS: Tyler Hamilton hevder at Bjarne Riis personlig satte ham i kontakt med dopinglegen Eufemiano Fuentes.

På det tidspunktet hadde han dukket unna beskyldningene fra Hamilton og Jörg Jaksche i mange måneder. Duoen hevder at de fikk dope seg i Team CSC, og at lageier Riis godt visste hva de holdt på med.

I juli ble Riis forsøkt konfrontert med disse påstandene av danske medier:

– Jeg har ikke annet enn å si at det foregår en egen undersøkelse i Danmark i regi av Antidoping Danmark og den respekterer jeg, svarte Riis på de mange dopingrelaterte spørsmålene.

Sønnen: – En kjempeutfordring
På hjemmebane var det ikke like enkelt å dukke unna spørsmålene. I perioder lå Riis oppe på sitt soveværelse, og orket knapt å stå opp av sengen.

– Selv når far lå på værelset og var helt borte, og ikke hadde lyst til å stå opp, så gikk jeg opp til ham, holdt rundt ham og sa: Når gjør vi slik og slik. Det gjorde jeg selv om det var en kjempeutfordring, forteller Thomas Riis til DR Sporten.

Pappa Bjarne holdt seg helt unna sykkellaget i denne perioden.

– Han var helt avskåret fra det i halvannen måned. Da tok han ingen beslutninger, og vi måtte holde hjulene i gang, forteller Tanderup.

I høst kom beskjeden om at han selger seg ut av livsverket Riis Cycling, og i stedet blir sportsdirektør under Oleg Tinkoff i Tinkoff-Saxo-laget.

– Det aller viktigste for meg har vært at jeg skal ha min mann hel igjen. For meg var det første punktet å sikre det han brenner for, det han er dyktig til og det som gir ham glede i livet. Det er å ha et sykkellag han kan trene og gjøre gode ting for, sier Tanderup.

PS! DR-dokumentaren «Riis – Forfra» vises på DR 1 torsdag 20:30.

Tagget med: , ,

Les også disse