FLERE TIÅR: Rebellin nærmer seg sitt 29. år som toppsyklist. Foto: Di Dacoucou - Opera propria, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=25024176

Rebellin (49), Sevilla (44) og Mancebo (44) fortsetter på kontinentalnivå

Theis Magelssen
Tips meg @TheisMagelssen

Publisert 16.12.20 21:06

Del på    

«Oldboys»-syklistene har funnet sine lag for 2021.

(procycling.no): I 1992 tok Davide Rebellin steget opp til proffene som syklist. Året han fylte 21 så tråkket den italienske unggutten inn til 20. plass i OL i Barcelona og på høsten ble han nummer 9 i debuten i Il Lombardia.

Da syklet han mot navn som Stephen Roche, Tony Rominger, Viatcheslav Ekimov, Erik Zabel og Lance Armstrong.

I dag har de alle lagt opp. For lenge, lenge siden. Men Davide Rebellins eviglange sykkelkarriere ruller videre inn i 2021.

Les procycling.nos beste artikler fra 2020! (+)

Etter to sesonger i det kroatiske kontinentallaget Meridiana Kamen Team fortsetter den nå 49 år gamle syklisten enda en sesong.

I 1971, året han fyller 50, så skal Rebellin sykle for Cambodia Cycling Academy. Samme kambodsjanske kontilag har for øvrig også signert den franske 30-åringen Johan Le Bon fra B&B Hotels.

På sitt aller beste var Rebellin i klassikerryternes verdenselite. Kanskje huskes han aller best for 2004-sesongen da han ble den aller første til å vinne Amstel Gold Race, La Flèche Wallonne og Liège-Bastogne-Liège i løpet av én uke. I 2011 ble Philippe Gilbert den andre til å gjennomføre Ardenner-bragden.

Under landeveisrittet i Beijing 2008 be Rebellin nummer to bak Samuel Sanchez med Fabian Cancellara på tredjeplass. I april året etter annonserte IOC at seks utøvere var tatt i doping. Ryktene begynte å svirre om at én av de seks var en syklist som hadde tatt medalje. Til slutt bekreftet den italienske olympiske komité at det var Davide Rebellin som hadde blitt tatt for CERA. Italieneren mistet medaljen og ble utestengt i to år.

Rebellin, som da hadde syklet for dopingbefengte Gerolsteiner i syv sesonger, fortsatte på kontinentalnivå i 2011. Etter hvert ble det fire år i CCC og siden 2017 har Rebellin vært innom tre forskjellige kontinentallag. Cambodia Cycling Academy blir det fjerde i rekken.

9. august 2021 fyller Rebellin 50 år. Samme år sykler han sitt 30. år som toppsyklist.

En spansk 76-årgang

To spanske veteraner følger også med på «oldboys»-lasset inn i 2021.

Francisco «Paco» Mancebo tok steget opp til proffene i 1998 som en del av det spanske Banesto-laget. Han viste tidlig lovende takter.

Allerede i 2000, på tredje forsøk i Grand Tour-sammenheng, ble han nummer 9 i Tour de France og vant den hvite ungdomstrøya. Men etter noen gode år med blant annet etappeseier i Vuelta a España, 3. plass sammenlagt i samme ritt i 2004 samt ytterligere 5 topp 10. plasseringer i Grand Tour-sammenheng så begynte det å gå nedover.

Da Operación Puerto sprakk før Tour de France 2006 ble Mancebo trukket ut av rittet før start. Noen uker tidligere hadde spanjolen, som nå var kaptein i AG2R Prévoyance, blitt nummer fem i Critérium du Dauphiné og vunnet poengtrøya. Etter å ha vært innblandet i saken fikk han aldri kontrakt på toppnivå igjen.

Det spanske Pro-laget Relax-Gam åpnet døra i 2007 og fra og med 2008 har Sevilla tøffet rundt fra kontinentallag til kontinentallag. I 2020 syklet den nå 44 år gamle Madrid-syklisten for japanske Matrix Powertag for andre sesong på rad. I 2021 får han sin tredje sesong for laget. Fremdeles preger han mange av rittene på 2.2-nivå.

Også Óscar Sevilla, som er født i 1976 slik som Mancebo, fortsetter i 2021. Også han var innblandet i Operación Puerto og Sevilla fikk også plass i Relax-Gam etter at dopingskandalen ble offentlig.

Før han ble sparket av T-Mobile i 2006 var Sevilla en meget god Grand Tour-rytter med blant annet 2. plass i Vuelta a España 2001. Han var bare 47 sekunder bak vinnende Ángel Luis Casero fra Festina.

Etter flere år i det colombiansk kontinentallaget EPM-UNE-Área Metropolitana fortsatte Sevilla hos et annet lag fra samme land: Team Medellin. Der skal 44-åringen sykle sin femte sesong i 2021.

Tagget med: , , , , ,

Les også disse