STILTE IKKE OPP: Julian Alaphilippe dro på antidopingkontroll etter rittet, men hoppet bukk over både seremonien på podiet og pressekonferansen sammenlagtlederen er forpliktet til å stille på. Dermed vanket det bøter fra UCI. (Photo by Tim de Waele/Corbis via Getty Images)

Quicks Step bøtelagt etter podie-nekt

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 31.01.19 10:37

Del på    

– Ingen protestaksjon, sier lagets pressesjef.

(procycling.no): Det stormer rundt det belgiske sykkellaget Deceuninck-Quick Step, og det de selv foretar seg bidrar ikke til å mildne stormen.

Etter tempoetappen ble Iljo Keisse erklært uønsket til start av neste etappe under Vuelta a San Juan. Bakgrunnen var ufin oppførsel tidligere i uka da en kvinnelig servitør ba om å få ta et bilde sammen med syklistene.

Les også: Ny seier til Gaviria

Fernando Gaviria gikk til topps på den fjerde etappen av rittet. Etterpå skulle Julian Alaphilippe (ledertrøye), Remco Evenepoel (ungdomsrytter) og Álvaro Hodeg (tredjeplass) på etappen motta trøyer/blomster på podiet. Ingen av dem dukket opp.

Ifølge pressesjef Alessandro Tegner skal det ikke dreie seg om en protestaksjon. Men rytterne var likevel ikke villige til å delta under seremonien, på tross av gjentatte oppfordringer fra arrangøren.

– Nei, vanligvis er de nødt til å vise seg på podiet, men hvis de ikke føler seg bra, er det noe annet. Remco og Álvaro følte seg ikke så bra, så vi besluttet at vi ville ha dem inn på mini-bussen så fort som mulig, fortalte Alessandro Tegner pressen etterpå.

Skylder på stress og dårlig søvn

Ifølge Quick Step førte utkastelsen av Keisse til høy temperatur og lite søvn for rytterne. For Evenepoel og Hodeg skal de ikke ha fått mer enn fire timer på øyet, og i tillegg ventet en fire timer lang transport tilbake til San Juan etter etappeslutt.

– Jeg håper de (arrangøren) forstår hvor mye stress vi har hatt de siste dagene. I morgen er det hviledag og fredag er vi forhåpentligvis tilbake på podiet, sier Tegner til cyclingnews.com.

Etter dag fire av rittet møtte Alaphilippe som vanlig opp til dopingkontroll, men deltok verken på podiet eller den obligatoriske pressekonferanse som sammenlagtleder. Både arrangør og UCI har klare prosedyrer for hvordan trøyebærerne skal opptre i etterkant av et ritt. Dermed var en sanksjon fra sykkelsportens lovgivende organ uunngåelig.

Les også: Kastet ut av ritt etter upassende oppførsel

Totalt har Quick Step-laget (sportsdirektør Davide Bramati, samt rytterne Hodeg, Evenepoel og Alaphilippe) med 500 sveitserfrancs hver (litt over 4000 norske kroner). I tillegg har Alaphilippe og Hodeg mistet 3 UCI-poeng hver.

Ikke første gangen Quick Step er på kant med arrangører

Det er foreløpig uavklart hvordan Vuelta a San Juan vil reagere på lagets vegring mot å stille på podiet. Det er myndighetene i San Juan-provinsen som støtter rittet økonomisk og som gjennomfører det, og etter den kraftige, offentlige fordømmelsen av Iljo Keisses oppførsel – følte arrangøren at det var på sin plass å inndra 36-åringens rittlisens.

Det skjedde dog etter at Vuelta a San Juan ga Quick Step-laget muligheten til å agere mot sin egen rytter først.

Les også: Vurderer å trekke laget

– Det var ikke det beste øyeblikket i livet hans. Han innser at han gjorde noe galt og han betaler for det nå, sier pressesjef Tegner om Keisse-eksluderingen.

Rytteren endte opp med å bli politianmeldt av servitøren for gesten, og måtte inn på den lokale politistasjonen for å forklare seg. Det endte med at han godtok en mindre bot, før politiet valgte å legge anmeldelsen fra den 18 år gamle jenta til side.

Den mektige Quick Step-sjefen Patrick Lefevere truet onsdag med at laget kunne ende opp med å trekke seg fra årets Vuelta a San Juan. Tidligere har laget havnet i unåde hos arrangøren av Tour of Qatar, der de til slutt endte opp uten invitasjon.

Én av grunnene som ble oppgitt i etterkant var uvilje og somling i forhold til deltakelse under – ja, nettopp – blomsterseremonien på podiet.

Tagget med: , , , ,

Les også disse