Prøv Procycling Pluss idag

Alaphilippe overlegen på den første etappen i Tour de France

Erik Rustad Markussen
Tips meg

Publisert 26.06.21 17:25

Del på    

Gigantisk massevelt sørget for drama på veien fra Brest til Landerneau.

Julian Alaphilippe feide all motstand av banen på den første etappen av årets Tour de France. Med to kilometer igjen klinket den regjerende verdensmesteren til, og ingen kunne følge.

Det viste seg raskt at den avsluttende bakken var for hard for spurterne.

Både Primoz Roglic og Tadej Pogacar prøvde også å gå etter Alaphilippe, men klarte ikke tette luken.

Det klarte heller ikke Mathieu van der Poel og Wout van Aert, som begge ga det et forsøk. Pierre Latour prøvde også, men måtte gi tapt.

Til slutt samlet gruppa seg bak, og Alaphilippe kunne seile av gårde mot målstreken.

Franskmannen vant til slutt med åtte sekunder til feltet, hvor Michael Matthews krysset mållinjen først, foran Primoz Roglic og australieren Jack Haig.

Alaphilippe har signalisert at han vil prøve å kjempe om den gule trøyen i årets Tour de France. Nå har han fått en eminent start, og kan ikle seg den gule trøya før morgendagens etappe med målgang på Mur de Bretagne.

Slik gikk det til

Dagens brudd bestod av Ide Schelling (Bora Hansgrohe), Anthony Perez (Cofidis), Connor Swift (Arkea Samsic), Christian Rodriguez (Team TotalEnergies), Danny van Poppel (Intermarche Wanty Gobert) og Franck Bonnamour (B&B Hotels).

I feltet sørget traktoren Tim Declercq (Deceuninck Quick-Step) og Mathieu van der Poels hjelperytter Peter Vakoc (Alpecin Fenix) for å holde farten oppe, og bruddet fikk aldri mer enn tre og et halvt minutts ledelse.

Med ca. 80 km igjen klinket Schelling til, og stakk fra resten av bruddkameratene. Det resulterte i klatretrøye, men med 30 kilometer igjen til mål ble også Schelling spist opp av hovedfeltet.

Bruddkameratene til Schelling ble imidlertid hentet inn så tidlig at rytterne i feltet fikk muligheten til å kjempe om andreplassen på den innlagte spurten med 62 kilometer igjen. Der trakk Caleb Ewan (Lotto Soudal) det lengste strået, foran Peter Sagan (Bora Hansgrohe) og Michael Matthews (Team BikeExchange).

Gigantisk massevelt med 43 km igjen

Med 43 kilometer igjen gikk det en stor velt i feltet. En uoppmerksom tilskuer med en alt for stor papplakat sørget for at Tony Martin gikk i bakken, og dro med seg nesten hele feltet.

Primoz Roglic, som satt like bak lagkameraten Martin, gikk hardt i bakken, med skulderen først.

Wout van Aert og Julian Alaphilippe gikk også i bakken. Det samme gjorde Vegard Stake Laengen. Tv-bildene viste at sykkelen rett og slett hadde knekt i to.

Resten av Deceuninck Quickstep kom relativt uskadet fra velten, men skrudde raskt ned farten foran, for å slippe resten av feltet tilbake.

Artikkelen fortsetter under bildet.

MASSEVELT: På den første etappen i årets Tour de France. Tony Martin var førstemann i bakken. Foto: Skjermdump Eurosportplayer.

Den nybakte italienske mesteren Sonny Colbrelli var en av rytterne som ble ventende lenge på ny sykkel, og måtte derfor bruke dugelig med krefter for å kjøre seg opp igjen. Wout van Aert endte også opp langt bak. Det samme gjorde Tony Martin, som så relativt forslått ut etter møtet med papplakaten.

Etter hvert dannet Colbrelli og Van Aert en gruppe sammen med flere andre, herunder både Miguel Angel Lopez og Jack Haig, som sammen kjørte seg opp igjen til feltet.

Amund Grøndahl Jansen gikk også i bakken, og fikk bistand fra legebilen til å plastre opp et par skrubbsår på albuene.

Peter Sagan måtte også jobbe seg opp igjen til feltet alene, heldigvis med god hjelp av sportsdirektørbilen til Bora Hansgrohe, og til slutt av alltid pålitelige Daniel Oss.

Caleb Ewan (Lotto Soudal), Dylan Teuns (Bahrain Victorious) og March Hirschi (UEA Team Emirates) ble også sittende bak feltet lenge, i etterkant av velten, men fikk endelig kontakt med ca. 22 kilometer igjen til mål.

Velten førte også til at tyskeren Jasha Sütterlin (Team DSM) ble den første rytteren til å stå av Tour de France.

Med i underkant av 38 kilometer igjen til må skrudde Deceuninck Quick Step opp farten igjen, anført av Michael Mørkøkv og Tim Declercq.

Alpecin Fenix satt seg også tidlig langt fremme, anført av sveitseren Silvan Dillier, for å forsøke å holde kaptein Mathieu van der Poel langt fremme.

Ny massevelt med 7 km igjen

Med 7 km igjen gikk en ny velt. Den gikk utover mange, deriblant Chris Froome.

På smale veier var det trangt om plassen. På vei inn mot sentrum av Landerneu gikk det fort, og ved foten av den siste knekkeren tok Deceuninck Quick-Step styringen.

Anført av Kasper Asgreen, Mattia Cattaneo og Dries Devenyns opp farten, og med ca. to kilometer igjen flesket Alaphilippe til. Franksmannen Pierre Latour var den første til å prøve å følge, men var sjanseløs.

Deretter prøvde Primoz Roglic, som raskt fikk følge av rival og landsmann Tadej Pogacar. Og etter hvert ga også Mathieu van der Poel det et forsøk, men bakken viste seg for hard for den nederlandske rytterne.

Etter hvert samlet det seg bak Alaphilippe i tet, og Wout van Aert tok ansvar for å taue jevnt.

Franskmannen var klart sterkest på i den siste stigningen, og vant til slutt med åtte sekunder.

Michael Matthews vant spurten i feltet, foran Roglic og Jack Haig.

Tagget med: ,

Les også disse