I egen klasse: Richie Porte var best av sammenlagtfavorittene på onsdagens tempo i Criterium du Dauphiné. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

Porte utklasset Froome på tempo

Espen J. Lee
Tips meg @espenjlee

Publisert 7.06.17 17:33

Del på    

BMC-rytteren klart foran tourrivalen på tempoen i Dauphiné.

(procycling.no): Richie Porte (BMC) blåste inn til seier på den 4.etappen i Critérium du Dauphiné – en 23.5 kilometer lang, småkupert tempo fra La Tour-du-Pin til Bourgoin-Jallieu – der Edvald Boasson Hagen (Dimension Data) ble beste norske på 22.plass med tiden 29:17.

Portes første temposeier for sesongen kom med vinnertiden 28:07, i det som var en lite teknisk løype med bare fire svinger og et par hårnålsvinger i Demptézieu seks kilometer fra mål. 32-åringen viste gryende Tour de France-form som den eneste til å bikke over 50 km/t i snitt.

– Jeg er veldig fornøyd med formen så nære Tour de France. Jeg håper at med litt flaks at det ligger en god Tour i vente for meg, sier Porte etter etappeseieren.

– Laget satser på meg og jeg er den eneste kapteinen i år. Jeg har et flott lag i ryggen. Det som skjer, det skjer – men jeg har nok en fantastisk form med meg inn i Tour de France.

BMC-rytteren klokket inn til sin sjette seier i 2017, tolv sekunder foran forhåndsfavoritten Tony Martin (Katusha-Alpecin) og 24 sekunder foran Alejandro Valverde (Movistar) på tredjeplass. Porte kjørte hele 37 sekunder raskere Chris Froome (Team Sky), mens Alberto Contador (Trek-Segafredo) tapte 35 sekunder til den suverene vinneren. Dette er nok betryggende differanser for Porte foran Tour de France, der nest siste etappe er en 22.5 kilometer lang tempo rundt Marseille, tilnærmet samme distanse som onsdagens Dauphiné-etappe.

Australieren klatret opp til 2.plass sammenlagt, men overtar ikke den blågule ledertrøyen fra Thomas De Gendt (Lotto Soudal). Belgieren ble nummer ni på onsdagens etappe og beholder sin ledelse med 27 sekunder.

Valverde er nummer tre sammenlagt, 51 sekunder bak De Gendt, mens Contador og Froome ligger et drøyt minutt bak. Romain Bardet (Ag2r) tapte som ventet en del tid. Franskmannen endte på 46.plass 1:53 bak Porte.

Øvrige norske

Amund Grøndahl Jansen satte ut først av de fem norske. LottoNL-Jumbo-rytteren kom inn på 31:22 og satte ny bestetid. Like etter derimot rullet franske Cyrile Lemoine (Cofidis) over målstreken som første rytter under 30 minutter, 1:36 raskere enn nordmannen.

En annen nordmann, Alexander Kristoff (Katusha-Alpecin), merket nok sin forkjølelse. 29-åringen ble innhentet av to ryttere, men fullførte etappen trygt med tiden 32:20. Trygt til mål kom også lagkameraten Sven Erik Bystrøm (30:46).

Vegard Stake Laengen (UAE Team Emirates) følte ikke han presterte opp mot sitt beste med tiden 29:54. Asker-rytteren fant aldri rytmen på sin nye temposykkel og endte på 38.plass.

Porte i egen klasse

Chad Haga (Team Sunweb) ledet med 28:39 da forhåndsfavoritten Martin startet sin tempo. Den tyske verdensmesteren satte klar ny bestetid ved 12 kilometer, 27 sekunder raskere enn Haga.

Martin hadde et kritisk øyeblikk i siste sving før den avsluttende kilometeren. Katusha-rytteren var nære å kjøre av veien og krasjet med et gjerde, men klatre å bremse ned før et ublidt møte med rekkverket.

Martin startet raskt, men sakket ned utover i løypen. Over målstreken hadde «Der Panzerwagen» tapt sju sekunder til Haga og noterte seg en bestetid 20 sekunder raskere enn Sunweb-rytteren.

Rytterne i siste pulje som ventet sette sitt preg på toppen av resultatlisten. Først Porte som passerte ved mellomtid bare to sekunder bak Martin. Den australske BMC-rytteren kalibrerte kreftene bedre enn tyskeren og krysset målstreken på en 13 sekunder raskere tid.

Så kom Froome. Team Sky-rytteren åpnet forholdsvis kontrollert og passerte ti sekunder bak Porte ved mellomtid 12 kilometer. Men i likhet med Martin kunne ikke tittelforsvareren matche avslutningen til Porte. Froome krabbet seg inn til en 8.plass etter å ha tapt 27 sekunder til Porte i avslutningen.

Valverde viste imidlertid at hans gode form denne sesongen er intakt. På de ti siste kilometerne tapte Movistar-ryttere kun seks sekunder til etappevinneren.

Tagget med: ,

Les også disse