Foto: A.S.O./Pauline Ballet

Pogacar smadret verdenseliten

Fridtjof Røinås
Tips meg

Publisert 30.06.21 19:12

Del på    

Suveren fjorårsvinner på den 27,2 kilometer lange tempoetappen i Tour de France.

(procycling.no): Det ble en vanvittig tett duell mellom de to unge stjernene Mathieu Van Der Poel og Tadej Pogacar i kampen om den gule trøya på tourens femte etappe.

Den unge sloveneren festet grepet om etappen fra første sekunderingspunkt og fortsatte sitt vanvittige tempo hele veien til mål.

Til slutt krysset Pogacar mållinjen i Laval Espace Mayenne hele 19 sekunder foran sveitseren Stefan Kung som endre på andreplass.

Derfor ble det langt mer spennende å følge Van der Poel, på sin ferd for å forsvare sin gule trøye. Før dagen ledet cyclocross-stjernen med 39 sekunder i sammendraget på Pogacar, men det forspranget krympet seg stadig mindre for hver kilometer.

Nederlenderen greide, tross svært lite erfaring på temposykkelen, å disponere kreftene sine perfekt og leverte en enorm sluttspurt. Den gule trøya har ved flere tidligere anledninger gitt rytteren som bærer den ekstra krefter og Van der Poel leverte betimelig sin beste enkeltstart noensinne. Den gule trøyen ble berget med 8 sekunder til Pogacar.

Fester grepet om sammendraget

Pogacar ventet helt til den 19 etappen i fjorårets Tour de France med å avgjøre sammendraget til sin favør. Den gangen var det en vanvittig tøff duell mot landsmannen Primoz Roglic, men også da leverte Pogacar en utenomjordisk sterk prestasjon og seiret på toppen av La Blanche des Belles Filles.

Dagens seierherre har med dagens bragd sikret seg et godt forsprang på sine antatt argeste konkurrenter. Alaphilippe ligger nå 40 sekunder bak som nærmeste av sammenlagtfavorittene. Franskmannen er antakeligvis ikke den skumleste inn mot de lengste fjellene heller for den slovenske unggutten.

Videre nedover på listen blant sammenlagtfavorittene følger Uran som er 1:21 bak Pogacar og Carapaz 1:36 bak. Jumbo – Visma kapteinen Primoz Roglic er hele 1:40 bak sin landsmann.

Det er med andre ord stor differanse ned fra Tadej Pogacar til sine motstandere om «maillot jaune», dagens tempo forklarer ikke hel styrkeforholdet mellom sammenlagtkanonene. På gårsdagens etappe veltet blandt annet Roglic og Thomas såpass hardt at det utvilsomt svekket deres prestasjoner på dagens tempo.

Fire dansker topp 12

I mangel av norske topprestasjoner så langt i Touren kan det gi litt glede å se at fire dansker kjempet om topplasseringene i dag. Best av våre danske venner ble lagkameraten til Tobias Foss, Jonas Vingegaard, som leverte dagens tredje raskeste tid.

Videre fulgte årets vinner av Flandern Rundt, Kasper Asgreen på 6. plass og tre ganger U-23 verdensmester på tempo, Mikkel Bjerg på 11. plass. Magnus Cort leverte også en imponerende tempo og ble nummer 12 til slutt.

For våre norske krigere ble dagens tempo en dag for energisparing. Edvald Boasson Hagen syklet raskest av våre tre landsmenn og rullet inn 4:11 bak etappevinner Roglic. Dette er et resultat som kun tilsier at fokuset ligger på de kommende etappene for Boasson Hagen, en albueskadet Grøndahl Jansen og Stake Laengen.

Sistnevnte har en sentraljobb i å hjelpe Pogacar på veien mot sin andre Tour de France-seier.

Tagget med: , , , , ,

Les også disse