Prøv Procycling Pluss idag

JEVN KAMP: Corendon-Circus, Team Total Direct Energie og Wanty-Gobert kjemper alle for å komme høyest mulig opp på UCI-rankingen. Foto: Luc Claessen/Getty Images

Poengstrid i kampen om å bli beste prokontilag

Simon Zetlitz Nessler
Tips meg @tastasol

Publisert 16.10.19 14:37

Del på    

Det kan nemlig bety automatisk invitasjon til de store rittene.

(procycling.no): 22. oktober settes det strek for 2019-sesongen. Allerede dagen etter starter Vuelta a Guatemala, men rittet vil telle som en del av 2020-sesongen.

Det ser også ut til å bli en meget viktig dato for flere lag, for med den nye reformen av de to øverste divisjonene vil rankingpoeng bli svært viktig. 

Med en snau uke igjen av sesongen er det også fremdeles mye å kjempe om. De tre beste prokontinentallagene, en divisjon som fra neste år vil gå under navnet ProSeries, på UCI-rankingen som ble sluppet på mandag er Team Total Direct Energie (5084,67 poeng), Corendon-Circus (4890 poeng) og Wanty-Gobert (4831 poeng).

Det er poengene til lagets ti beste ryttere som legges sammen.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Topplagene i aksjon denne uka

Corendon-Circus gikk da forbi Wanty etter at de leverte helt fabelaktig i Memorial Rik Van Steenbergen med plasseringene 1-2-5-9-20.

Vinneren av rittet, Dries De Bondt, sa til Wielerflits.nl at nettopp rankingpoengene var en stor motivasjon, slik at de fikk satt press på Wanty-Gobert. 

For mens det onsdag ble kjent at Corendon-Circus faktisk stiller med Jimmy Janssens og Otto Vergaerde stiller i søndagens Chrono des Nations, har Wanty-Gobert et mer fyldig rittprogram. Allerede har de faktisk sikret seg nok poeng til å gå forbi med andreplassen til Boris Vallée i Tour of Taihu Lake, som totalt sett ga dem 93 poeng. Samtidig stiller de også med blant andre Guillaume Martin, Loïc Vliegen og Odd Christian Eiking i Tour of Guangxi og duoen Aimé De Gendt og Xandro Meurisse i Chrono des Nations.

Total Direct Energie stiller på sin side med Niki Terpstra og Anthony Turgis i det franske temporittet og blant andre Lilian Calmejane, Rein Taaramäe og Jonathan Hivert i Tour of Guangxi.

VIKTIG POENGPLUKKER: Mathieu van der Poel har alene plukket mer poeng enn de ti beste rytterne til et lag som Roompot-Charles og er hovedgrunnen til at Corendon-Circus nå kjemper for å kunne bli blant de to beste prokontinentallagene. Foto: Luc Claessen/Getty Images

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

De beste lagene får automatisk invitasjon til WorldTour-rittene

Dermed er det fremdeles veldig åpent hvordan rankingen til slutt vil se ut, selv om Total Direct Energie og Wanty-Gobert utvilsomt ligger best an til å kapre de to øverste plassene. Corendon-Circus er avhengige av enten en dobbeltseier eller første og tredjeplass i Chrono des Nations, samt at Total Direct Energie helst ikke tar noen poeng for at de skal komme forbi det franske laget. Dermed er det først og fremst det å slå Wanty-Gobert som virker som en mulig oppgave for laget til Mathieu van der Poel.

Og hvorfor er det så viktig? I de nye reglene til UCI er det nemlig satt av plasser til de lagene som var høyest oppe på rankingen ved sesongslutt året før. 

Til alle éndagsritt på WorldTour-nivå vil de tre øverste lagene være garantert plass, med mindre de selv ikke ønsker plassen.

I etapperittene er ikke saken like klar. Der avhenger det hele av hvor mange WorldTour-lag man faktisk ender opp. Til neste år er det 20 lag som har søkt om WorldTour-lisens: Cofidis, Arkéa Samsic, Israel Cycling Academy/Katusha og de resterende 17 WorldTour-lagene.

Skulle alle 20 få innvilget lisens, vil det laget som topper rankingen av prokontinentallagene få automatisk invitasjon i alle etapperittene, inkludert alle tre treukersrittene. Da vil det i så fall kun være ett annet lag som kan få invitasjon av arrangøren, gitt at laget som blir automatisk invitert takker ja. Til treukersrittene er arrangøren nødt til å ha minst ett lag fra arrangørlandet, noe som vil bety at hvis det kun er én ledig plass, så må den gå til et italiensk lag i Giro d’Italia, ettersom det for øyeblikket ikke er noen lag på WorldTouren med italiensk lisens.

Hvis det er 18 lag som får WorldTour-lisens, hvor ingen av de to lagene som da ville falt utenfor var en del av WorldTouren i år, vil de to beste lagene på rankingen av prokontinentallagene få direkte invitasjon til alle etapperittene. 

Dermed er det veldig mye å kjøre for i sesongavslutningen for alle de tre involverte lagene.

PS! Bak Wanty-Gobert har vi både Cofidis og Israel Cycling Academy rundt 140 poeng bak. Cofidis stiller med Stéphane Rossetto i Chrono des Nations, men har uansett for langt opp. Israel holdt godt følge med Wanty i Tour of Taihu Lake med tredjeplassen til Mathias Brändle sammenlagt og har også et mannskap på plass i Tour of Guangxi. Skulle de få lisenssøknaden sin avvist av UCI vil det også være svært viktig for dem å komme seg opp blant de tre beste, noe som trolig vil kreve minst en plassering blant de seks beste i sammendraget.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Tagget med: , ,

Les også disse