French cyclist Thibaut Pinot of FDJ Team rides in a breakaway in the final climb at the end of the 19th stage of 100th Giro d'Italia, Tour of Italy, from San Candido to Piancavallo of 191 km on May 26, 2017 in Piancavallo. / AFP PHOTO / Luk BENIES

Pinot seiret – Dumoulin på skuddhold

Magnus Drivenes
Tips meg @magnusdrivenes

Publisert 27.05.17 16:11

Del på    

Alt ligger til rette for en forrykende avslutning av Giro d'Italia.

(procycling.no): Etter en etappe preget av harde, seige angrep og voldsom taktikkeri, var det Thibaut Pinot som kunne strekke hendene i været etter å ha tatt etappeseieren.

Han spurtslo Illnur Zakarin, Vincenzo Nibali, Domenico Pozzovivo og Nairo Quintana i skibyen Asiago.

Dermed tok han sin første etappeseier i Giro d’Italia.

Det var knyttet stor spenning til om rittets beste temporytter, Tom Dumoulin, skulle tape så mye tid at den rosa trøyen ikke var innen rekkevidde før morgendagens avsluttende tempo.

Etter meget sterk jobbing på de siste kilometerne, holdt Dumoulin kvintetten foran på horvelig avstand. Han tapte bare 15 sekunder på etappen.

Det var på Foza-stigningen at Dumoulin måtte gi sekunder til sine argeste rivaler i sammendragkampen. Men på de 14 kilometerne mellom Foza og Asiago klarte Dumoulin å organisere et samarbeid med Bob Jungels, Bauke Mollema og Adam Yates. Dermed klarte han å begrense tapet.

Utskillelser på Monte Grappa

Det gikk tidlig et seksmannsbrudd på den tjuende etappen av Giro d’Italia. Hverken Movistar eller Bahrain-Merida hadde ryttere her, slik som de har hatt på tidligere etapper.

På de flate milene før dagens første av to fjell, Monte Grappa, fikk utbryterne opp mot syv minutters ledelse. Men i Grappa ble det satt ekstremt høy fart, og ledelsen sank kraftig.

Seksmannsbruddet ble til to over toppen, og Dylan Teuns og Dries Devenyns var de to som var sterkest der.

I feltet gikk det altså i et forrykende fart, og det var Katusha-Alpecin som sto for hardkjøret. Robert Kiserlovski og Matvey Mamykin sprengte feltet i fillebiter, og fikk etterhvert hjelp av Maxim Belkov fra bruddet også. Adam Yates, Bauke Mollema og Davide Formolo var de av sammenlagtfavorittene som måtte slippe, mens Tom Dumoulin viste svakhetstegn like før det roet seg i den noe ujevne stigningen.

Over toppen roet det seg ned, og det var flere som kom opp bakfra. Dermed fikk lagene opp sine respektive hjelperyttere, og rittet kunne starte på nytt.

Siste sjanse for å angripe

I dagens siste stigning til Foza satte Movistar fart i bakken. Noen kilometer inn i bakken kom dagens første angrep. Nibali stakk avgårde, men ble tettet av Amador. Dog gikk Nibali på kontra igjen, og Quintana, Pozzovivo, Zakarin og Pinot fulgte etter.

Dumoulin kjørte på karakteristisk vis sitt eget tempo bak kvintetten, og kom etterhvert opp. Dermed var de seks beste i sammendraget samlet.

Det neste angrepet sto Zakarin for. Han fikk med seg Pozzovivo. Fra favorittgruppen gikk Quintana til, og denne gangen fikk han med seg Nibali. De to samarbeidet godt, mens Dumoulin og Pinot prøvde å organisere et samarbeid bak.

Pinot kom seg etterhvert opp, men Dumoulin, Jungels, Mollema og Jan Hirt kom halsende bak.

Pozzovivo og Zakarin var de første over bakkespurten, mens Pinot, Nibali og Quintana var drøye ti sekunder bak. Gruppen med Dumoulin, Jungels, Mollema, Hirt, Yates og Reichenbach fulgte kun 28 sekunder etter duoen i front.

Ellevill jakt

De siste 14 kilometerne var kuperte. Zakarin og Pozzovivo ble hentet av trioen bak, mens det med ti kilometer igjen var 25 sekunder ned til gruppen til Dumoulin.

Samarbeidet med de fem i foran var preget av smårykk og dårlig rulle. Dette førte til at gruppene kunne se ut til å fusjonere.

Med fem kilometer igjen var avstanden nede i ti sekunder, men da fikk frontgruppen fart på tohjulingene igjen. Avstanden økte opp mot tjue sekunder før rytterne foran begynte å kjempe om etappeseieren.

Det gikk mot spurt i gruppen foran, og Quintana satte farten på den siste kilometeren.

Pozzovivo åpnet spurten, men det var franskmannen Pinot som var den raskeste. Han vant etappen foran Illnur Zakarin, Vincenzo Nibali og Domenico Pozzovivo.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet procycling.no!

Tagget med: , ,

Les også disse