I FORM: Thibaut Pinot kjørte igjen ekstremt sterkt på den femtende etappen av Tour de France. (Photo by Justin Setterfield/Getty Images)

Pinot satte igjen fyr i fjellene

Knut Andreas Lone
Tips meg @knut_lone
Magnus Drivenes
Tips meg @magnusdrivenes

Publisert 21.07.19 17:01

Del på    

Denne gangen viste omsider Alaphilippe svakhetstegn.

(procycling.no): Etter å ha vunnet den brutale Tourmalet-etappen lørdag, viste Thibaut Pinot igjen klasse under søndagens tøffe etappe i Pyrineene.

Med over seks kilometer igjen av fjellfinishen på den femtende etappen, angrep Pinot og kvittet seg med konkurrentene sine én etter én.

Først var det bare Buchmann, Bernal og Alaphilippe som klarte å følge, men alle måtte til slutt slippe.

Alaphilippe ble hentet av Geraint Thomas og Steven Kruijswijks gruppe, og da Geraint Thomas kjørte på med et par kilometer igjen, måtte mannen i den gule trøya slippe.

Etappeseieren gikk til Simon Yates som var den sterkeste av utbryterne på den meget hardkjørte etappen. Dermed tok han sin andre etappeseier i årets Tour. 

Pinot kjørte over mål 33 sekunder etter med og ble nummer to. Mikel Landa, som angrep på nest siste stigning, ble nummer tre i ryggen på franskmannen. Bernal og Buchmann klarte å begrenset tapet til Pinot, og var nitten sekunder bak i mål.

Geraint Thomas og Steven Kruijswijk kjørte sammen over mål og tapte 49 sekunder til Pinot.

Jevnere i sammendraget

Etter søndagens etappe, jevnes det kraftig ut i sammendragt. Nå er Alaphilippe bare 1:35 foran Geraint Thomas, og fra Ineos-rytteren og ned til Buchmann på sjetteplass er det kun 39 sekunder.

Med dagens svakhetstegn fra Julian Alaphilippe, kan man forvente enda mer action når Touren inntar Alpene neste uke.

Dagens store tapere ble Jakob Fugslang og Rigoberto Uran. De tapte henholdsvis 1:19 og 2:25 til Thibaut Pinot.

VANT IGJEN: Simon Yates tok sin andre etappeseier i årets Tour de France. (Photo by Justin Setterfield/Getty Images)

Yates med sin andre etappeseier i år: – Veldig stolt

Det var en intens kamp om å komme i dagens brudd. Simon Yates var en del av et 36 manns stort brudd som slet seg av gårde på den første stigningen. Der satt flere store navn som Nairo Quintana, Dan Martin og Romain Bardet, men ingen av dem var i nærheten av å ha nivået til fjorårets Vuelta-vinner.

Han og Simon Geschke kjørte fra i dagens nest siste stigning, og i målbakken gjorde briten kort prosess på tyskeren.

Han holdt unna for de jaktene sammenlagtfavorittene som gjorde opp med et vanvittig kjør.

– Jeg er vedig stolt i dag. Det var hardt fra starten, og jeg kjørte aggressivt sånn som jeg liker. Det var en bra dag, sa Simon Yates i seiersintervjuet vist på Eurosport. 

I går mistet Adam Yates mye tid i sammendraget, og i dag resignerte han ytterligere. Dermed kan vi få to blad Yates i kampen om etappeseire på fjelletappene som kommer.

– Adam var ikke så bra i går, men han er en god rytter, og kommer til å være tilbake. 

Fyldig referat under resultatene. Saken oppdateres!

Det ble en tøff kamp om å komme med i bruddet, ut ifra Limoux. En flora av lag og ryttere gikk umiddelbart igang med støtecupen, deriblant Sven Erik Bystrøm, men UAE-rytteren ble raskt tauet inn, etter å ha lagt alene foran en kort periode.

Etter 15 kilometer var Daniel Oss (Bora), Lukas Wisniowski (CCC Team) Benoit Cosnefroy (AG2R) og Nicolas Roche (Sunweb) løs, og kvartetten skled av gårde en liten periode, før støtecupen ble lansert på ny. Marco Haller (Katusha-Alpecin) gikk til og da åpnet slusene seg igjen.

Feltet lå på en strek i drøyt ti kilometer, med flere forsøk i front og lag som holdt farten oppe, i håp om en splitt. Det sørget for at kvartetten ble tauet inn igjen. Aktiviteten fortsatte å tilta, og flere store grupper slet seg løs og lagene hadde hende fulle med å kontrollere. 40 kilometer ut på etappen hadde ennå ingen fått gå, men i det stigende terrenget slet en rekke ryttere og ble hektet av.

Den første timen gikk unna med hele 47 kilometer i timen i snitt, og det var et samlet felt som gikk inn i dagens første klatring, andrekategorien Col de Montségur (6,8 kilometer à 6 prosent), og en gruppe på rundt 50 mann var allerede hektet av og forsøkte desperat å kjøre seg tilbake til feltet. Der satt blant andre den norske trioen Alexander Kristoff, Sven Erik Bystrøm (UAE Team Emirates) og Odd Christian Eiking (Wanty-Gobert), samt andre navn som Caleb Ewan og Tim Wellens (Lotto Soudal).

Stort brudd legger press

Amund Grøndahl Jansen gjorde på sin side en god jobb i front av feltet, da han satte tempoet for sine Jumbo-Visma-lagkamerater, og 25-åringen fra Nes maktet også å gå med gruppe som etter hvert rev seg løs. Flere og flere gikk løs bakfra, og til slutt og etter forseringen av Col de Montségur samlet det seg en gruppe på 36 ryttere i front:

Nairo Quintana, Marc Soler og Andrey Amador (Movistar), Bauke Mollema, Julien Bernard og Giulio Ciccone (Trek-Segafredo), Dan Martin (UAE), Roman Kreuziger (Dimension Data), Guillaume Martin (Wanty Gobert), Patrick Konrad (Bora), Alexey Lutsenko (Astana), Rudy Molard og Sebastien Reichenbach (FDJ), Romain Bardet, Mathias Frank og Tony Gallopin (AG2R), Nicholas Roche, Michael Matthews og Lennard Kämna (Sunweb), Jesus Herrada, Pierre-Luc Périchon og Anthony Perez (Cofidis), Vincenzo Nibali, Jan Tratnik og Damiano Caruso (Bahrain Merida), Pello Bilbao og Omar Fraile (Astana), Michael Woods (EF Education), Ilnur Zakarin og Nils Politt (Katusha), Simon Yates (Mitchelton-Scott), Simon Geschke (CCC), Romain Sicard (Total Direct), Maxime Bouet og Amaël Moinard (Arkea Samsic) og Amund Grøndahl Jansen (Jumbo-Visma).

Over toppen på andrekategorien var det Woods som var først (5 poeng), foran Nibali (3), Bardet (2) og Lutsenko (1). Gruppen hadde tre minutter over toppen, men Quick-Step hadde fått samlet alle mann bak i feltet og presset avstanden nedover mot to minutter etter hvert. Samtidig kom også den store gruppen som hadde falt av tilbake, noe som gjorde kampen mot tidslimiten enklere.

Mellom Montségur og den neste klatringen kom også dagens innlagte spurt, og i Tarascon-Sur-Ariège var det Michael Matthews som uten problemer tok de 20 poengene som lå i potten, mens Politt (17) og Caruso (15) fulgte deretter.

Utskillelse i front

Deceuninck – Quick-Step slapp opp på gassen i det man nærmet seg førstekategorien Port de Lers. Samtidig ble det ikke noen god flyt i bruddet, som splittet seg opp i flere grupper. Den 11,4 kilometer lange klatringen ble det raskt en utskillelse i de fremre gruppene, og Nibali var blant de første til å slippe.

Samtidig i feltet var det et skudd for baugen for Julian Alaphilippe, da Enric Mas ble distansert tidlig i klatringen. Spanjolen var opprinnelig lagets sammenlagtkandidat og etter hvert franskmannens viktigste hjelperytter.

I front var det D. Martin, Kreuziger, G. Martin, Lutsenko, Fraile, Molard, Reichenbach, Bardet, Herrada, Ciccone, Woods, Amador, Kämna, Roche og S. Yates som hadde skilt seg ut, mens Quintana også kom opp etter hvert, sammen med sine hjelpere. Over toppen var det Bardet som stakk av med ti poeng i klatrekonkurransen.

Feltet hadde etter hvert sluppet gruppen fem minutter opp i veien, men fra Port de Lers begynte belgierne å taue for å få ned avstanden, og lyktes med det. Etter utforkjøringen ned til Mur de Péguère hadde de hentet minuttet, og i klatringen fortsatte de å hente tid.

Landa angriper

Uro i gruppen var nok en stor del av årsaken til at sekundene og minuttene forsvant, og Simon Geschke angrep etter hvert, da det ble litt lurekjøring. Bak forsvant en etter en hjelperytter for Alaphilippe og da det bare var Dries Devenyns som satt igjen rundt ham overtok Astana og Ineos initiativet, og snart kom også angrepene.

Mikel Landa gikk til og fikk med seg Jakob Fuglsang, da de angrep i det bratteste partiet i klatringen. Dansken forsøkte sitt beste for å følge baskeren, men måtte etter hvert kaste inn håndkleet og slippe seg tilbake til feltet, mens Movistar-rytteren fortsatte. Jumbo-Visma overtok føringen i hovedfeltet, mens Landa økte avstanden sin til 20 sekunder.

Yates kjørte seg opp til Gesche, og de to dannet en duo i front. Nedover fikk Landa hjelp av Amador og Soler og økte luken tilbake til et sterkt redusert hovedfelt.

Inn i den siste stigningen var det 3:17 fra feltet opp til duoen i tet, mens Landa lå omtrent ett minutt foran feltet. Mellom Landa-gruppen og teten var en forfølgergruppe der blant andre Bardet og Martin satt.

Avgjørelsen i siste stigning

Yates slo følge med Geschke de første kilometerne av avslutningsbakken. med 8.4 kilometer igjen satte han inn et virkelig støt og kvittet seg med sin tyske følgesvenn.

I gruppa bak kom Landa seg tidlig opp, og det var bare Lennard Kämna som holdt følge med ham. Han måtte imidlertid slippe ganske kjapt, og baskeren tok opp jakten på Yates.

Med drøye seks kilometer igjen angrep Thibaut Pinot. Da kvittet de seg med Geraint Thomas og Steven Kruijswijk. Det var bare Buchmann, Alaphilippe og Bernal som holdt følge. Etter å ha fulgt i en kilometer, måtte den gule trøya slippe. En kilometer senere måtte også Buchmann slippe, og det var kun Bernal som fulgte Pinot som fortsatte å dure på.

Yates holdt unna og tok seieren, mens Pinot tok andreplassen med Landa på hjul.

Tagget med:

Les også disse