Prøv Procycling Pluss idag

KLAR FOR TOUREN: Lars Bak ble torsdag tatt ut til Tour de France, selv om han veltet stygt for en snau måned siden. Her fra fjorårets Tour de France. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

Pådro seg 15 brudd for en måned siden – klar for Tour de France

Anders Lindstrøm
Tips meg

Publisert 23.06.16 19:24

Del på    

- Jeg har kjempet som en sinnssyk.

Det skulle egentlig ikke vært mulig, men torsdag kom bekreftelsen på at Lars Bak er klar for årets Tour de France.

Danskens vei mot årets største sykkelritt virket nemlig til å ende for en snau måned siden.

På den siste etappen i Giro d’Italia gikk han kraftig i bakken. Et brukket skulderblad, seks brukne ribbein og et par brudd i ryggen var blant skadene han pådro seg.

Én prosent sjanse for touren, sa legene.

«Han er ute et par måneder», skrev Lotto Soudal på Twitter. Laget bekreftet også overfor dansk media at sommerens største sykkelhøydepunkt skulle gå uten 36-åringen.

Men syklister er ikke som andre mennesker, og Bak er blant feltets hardhauser. De fire ukene med total ro ble til en halv uke. Fire dager etter den grusomme velten var han tilbake på sykkelen.

Sjokkerer legene
24 dager etter krasjen var han tilbake i konkurranse under Halle-Ingooigem i Belgia.

– Det gikk veldig bra. Kroppen min hadde det bra, og jeg fikk bedre og bedre ben ettersom løpet pågikk, sa Bak til dansk TV 2 etter rittet.

– Jeg har trent vilt hardt, mann. Den siste uken syklet jeg nesten 800 kilometer. Formen er i alle fall ikke dårlig. Jeg hadde ingen problemer med å sitte med helt foran i dag. Jeg har kjempet som en sinnssyk. Noen ganger har jeg trent tre ganger om dagen.

Etter rittet var han på sykehuset for å sjekke hvordan de 15 bruddene helet.

– Hver gang jeg blir scannet, finner de nye brudd. Legene kan ikke forstå at jeg ikke sutrer mer over det. De sier at de aldri har sett noe liknende.

Baks vanvittige comeback overrasker legene. Dansken hevder han ikke merker noe til skadene når han sitter på sykkelen.

– Legen vår sa til meg: «Lars, jeg har aldri noensinne sett noe liknende i hele min karriere. Du har 15 brudd i kroppen! Hvorfor pokker har du ikke mer vondt, mann?».

– Han er veldig viktig
Til slutt var det legene som skulle bestemme om Bak var klar for touren eller ikke. De ga tydeligvis klarsignal, for da Lotto Soudal offentliggjorde laget, sto Baks navn først.

– Lars Bak er blant de utvalgte etter en suksessfull test i Halle-Ingooigem i går, og lagets medisinske apparat, som konsulterte med doktor Toon Claes, har gitt ham grønt lys, sier Marc Sergeant i en pressemelding.

– Etter velten hans på den siste etappen av giroen, var det bare en liten sjanse for at han kunne sykle touren. Fra dag én har han gjort alt for å ta den sjansen. I et lag som vårt, er Lars veldig viktig for å arbeide på de flate etappene.

Ifølge ham selv har han sjelden vært i bedre form. Vekten er allerede så lav som den pleier å være etter gjennomført Tour de France, og bena føltes meget bra i onsdagens belgiske test.

– Jeg har kjempet som et svin. Jeg vil veldig gjerne til Tour de France, uttalte Bak onsdag.

Torsdag fikk han ønsket oppfylt. Der blir han en viktig del av laget rundt André Greipel. Den danske veteranen håper han kan bidra til at tyskeren igjen stikker av med minst én triumf i juli.

For Bak selv har allerede vunnet kampen mot de som sa han aldri i verden kom til å kjøre årets Tour de France. På startstreken i Mont-Saint-Michel 2.juli, der kommer han til å stå.

Tagget med: , , , , ,

Les også disse