TOPPLASSERING: Markus Hoelgaard i den hvite ungdomstrøyen underveis på den siste etappen av Arctic Race of Norway. FOTO: ARN/Goutier Demouveaux

Øyeblikket: Markus Hoelgaard

Theis Magelssen
Tips meg @TheisMagelssen

Publisert 19.11.18 19:15

Del på    

procycling.no kårer årets beste kontirytter.

procycling.no skal i høst kåre Norges beste, mannlige rytter på kontinentalnivået. Du kan avgi din stemme i bunnen av denne artikkelen!

BESTE NORSKE: Ingen nordmann fikset en bedre sammenlagtplassering i et av de norske rittene i 2018 enn Markus Hoelgaard. Foto: Mario Stiehl.

Fakta: 

  • Navn: Markus Hoelgaard
  • Alder: 24 år
  • Lag: Joker-Icopal
  • UCI-poeng: 66
  • Gode resultater: 2. plass Arctic Race sammenlagt, 3. plass Gylne Gutuer, 8. plass Grote Prijs Jef Scherens

Øyeblikket:

Cyclocross-fenomenet Mathieu van der Poel var fullstendig overlegen i Kirkenes. Det var ikke overraskende for noen. I bunnen av den avsluttende bakken på åpningsetappen av Arctic Race of Norway var det dog Markus Hoelgaard som førte an.

Joker-Icopal støtet fryktløst med én annen rytter inne på den siste mila, men like etter starten av bakken var duoen hentet og spurten startet med Hoelgaard helt først. Men unggutten sto bakken opp mot mål bedre enn de fleste.

Med kraftanstrengelsen i beina fra bruddforsøket maktet 24-åringen likevel å tråkke seg inn til fjerdeplass på etappen. Det holdt til femteplass i sammendraget før den andre etappen, og vestlendingen så bare oppover.

I hvitt etter vidda

Manndomsprøven på vidda mellom Tana og Kjøllefjord var det bare elleve mann som besto. Det var nok neppe ganding som lå bak vindkastene som traff feltet i Arctic Race of Norway, men værgudene i Finnmark var utvilsomt ikke på rytternes side.

Kanskje var det erfaring fra det vindfulle vestland som bragte Markus Hoelgaard til målstreken sammen med første gruppe. Og kanskje var det manglende ritterfaring som gjorde at Hoelgaard selv følte han rotet bort etappeseieren.

– Jeg følte jeg burde tatt den. Jeg klarer liksom ikke helt være fornøyd med en tredjeplass selv om det er det beste jeg har gjort i år. Det er litt vanskelig å se på det som noe positivt nå, lød den nådeløse dommen fra mannen selv etter målgang.

En liten feilvurdering i spurten, og to mann var hakket foran. Men med tredjeplassen kom bonussekunder, og 24-åringen klatret opp til andreplass i sammendraget.

Mathieu van der Poel fulgte ikke med i svingene, og tapte over ett minutt. Plutselig var kampen om seieren i Arctic Race 2018 vidåpen.

En russisk overmann

Russiske Sergei Chernetski var mannen Hoelgaard måtte tukte for å ta triumfen i rittet. Men russeren viste seg å være like vanskelig å få has på som en russisk hær på hjemmebane om vinteren.

På dag tre i Hammerfest tok Correndon-Circus dobbeltseier. Hoelgaard var ikke langt bak, og ble nest beste nordmann på sjetteplass. Men Chernetski var sterkere. Katusha-Alpecin-rytteren ble nummer tre på etappen, og knep dermed fire bonussekunder.

Avstanden mellom de to steg til syv sekunder. Med andre ord: fortsatt var muligheten der for Joker-Icopal og Markus Hoelgaard.

Men siste etappe ble intet kupp fra blåtrøyene, og Chernetski økte ledelsen med fire sekunder. Hoelgaard trillet over målstreken fire sekunder bak første gruppe, og forsvarte med det andreplassen og vant ungdomstrøya.

Etter en svak vårsesong betydde prestasjonen i Arctic Race of Norway mye for Hoelgaard. Endelig fikk han virkelig vist at han er god nok til å kjempe mot proffene. Første steg mot å selv bli en er tatt.

[poll id=»14″]

Tagget med: , , ,

Les også disse